Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej

Poczytałem sobie o sposobach karmienia jakie stosujecie i nasuwa mi się jeszcze jedno pytanko.

Ale może po kolei:

Mam mbunę.

To że jak najbardziej urozmaicone powinno być żarełko to oczywiste.

To że nie można przekarmiać to oczywiste.

To że z mięskiem ostrożnie to oczywiste.

To że co jakiś czas trzeba dać im od jedzonka "odpocząć" to oczywiste.

Pytanko:

Czy podczas jednego karmienia (3-4 karmienia dziennie) podawać jeden rodzaj karmy, czy np (i tak robię) po trochu kilku różnych pokarmów?

pozdro

Opublikowano

Mbuna to bardzo szerokie pojącie bo ile z mięskiem super ostrożnie przy demasoni czy trewkach o tyle przy iodkach i saulosi już nie tak ostrożnie a przy yellow czy perllmutach prawie nieostrożnie ;).

Pozostałe oczywiście, jak najbardziej ;).

Karmienie małymi porcjami w ciągu dnia pomimo ze stosuje to tylko przy suchych pokarmach, ma wielką zaletę ... nie ma szans aby coś zostało w baniaku a wiec super dla wody. 4 x w ciągu dnia to jednak małe porcje. Żarłoczne pysie zjedza to w kilka sekund. Niestety jest i wada jeżeli w zbiorniku są mniejsze rybki to są zdominowane a jak są zdominowane to są zazwyczaj albo ukryte albo gdzieś z dala od miejsca gdzie podaje sie karmę bo to miejsce jest zazwyczaj hiciorem wśród silnych ryb, które wiedza gdzie dobrze ;). Powoduje to że małe ryby są nie dozywione, to powoduje coraz większą róznicę miedzy silnymi a słabszymi a w skrainych przypadkach nawet zgony. Jednokrotne karmienie ryzyko ( większe porcje ) to eliminuje, ale naraza wodę na to ze gdzieś resztki się ostaną i zepsują. Dlatego też chociaż ja karmie róznorako polecam wziąść to pod uwagę bo o ile ktoś mając 6 ryb jednej wielkości w 112 nie ma czego sie obawiać to już ten kto ma 450-tke i 25 ryb w tym jeden gatunek młody i mniejszy musi dawać większe porcje. Osobiście mam w zbiorniku aulonocary które robia za kiryski ;), przesiewają dno i wyczyszczą je do zera w szczelinach są małe dzikuski ( młode które się uchowały ) i one też wyjedzą co zostanie bo to jedyna dla nich szansa na papu. Dlatego też nie boję się ze pokarm zostanie, poza tym doswiadczenie też jest niezbędne wiem ile sypac aby było OK.