Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Stratny to będziesz jak będziesz chciał dokupić samice :-) ! Dorosłe już nie kosztują po kilka zeciszy , a zresztą jest problem z pewnymi samicami do zakupu.

Opublikowano

dokupiłem na razie 3 młode i w sumie mam teraz 8 sztuk

stadko wyraźnie się ożywiło i na tą chwile jak by znikły rządy największej rybki

(nie rozstawia po kątach reszty jak to miało miejsce przed zakupem)

nie wiem czy dokupić jeszcze parę czy na bieżąco robić wymiankę w trakcie dorastania i wybarwiania się samców bo wiadomo że przy tak małym zbiorniku tyle ryb = większy syf

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

wp000177c.jpg

oto największy (dosłownie i w przenośni) brój w zbiorniku :)

rozumiem że to już na 100% dorastający samczyk?

ile potrwa jego pełne wybarwienie?

dziś rano zdawało mi się jak by próbował się wycierać z jedną z potencjalnych samic, czy to możliwe by tak młode ryby podchodziły już do tarła?

ponadto z własnych obserwacji stadka mogę stwierdzić że po zwiększeniu obsady do 8 szt ryby są bardziej spokojne, nie uciekają już pod kamienie gdy ktoś podchodzi do akwarium, pływają po całym zbiorniku i nie są tak przepłoszone przez największą rybkę tą ze zdjęcia

Opublikowano

Od razu tarło, uczy się chłopak dopiero ;) Ryby za młode ażeby coś z tego wyszło. Co do wybarwiania się, z każdym dniem będzie co raz ciemniejszy. Trochę to potrwa ale zobaczysz, że będzie warto trochę poczekać ;)

Pzdr.

Opublikowano

Ja się podepnę z pytaniem, bo chodzi o ten gatunek i proces dojrzewania :) -czy jest możliwość, że podczas dorastania jedne rybki szybciej nabierają masę a inne mniej, bądź wcale?

Mianowicie od czasu zakupu stadka 15 szt. wszystkie były mniej więcej tego samego rozmiaru. z 4/5 szt. było jakby mniejsze z czego jedna najmniejsza padła dzień po aklimatyzacji. Do dnia dzisiejszego 11 szt. jest w miarę podobnych rozmiarów i okrągłych kształtów, natomiast 3 osobniki (do tej pory nie wiem jaka to płeć) są wąskie i mniejsze. W zachowaniu jeden jest osowiały, ale cały czas jest przy życiu. Zjada te resztki które nie wyłapią inne ryby. Pozostałe 2 szt. są w miarę aktywne, ale ze względu na swój rozmiar nie są panami sytuacji :)

Opublikowano

U mnie wybarwiał się około 2 miesięcy do koloru niebieskiego ale na pełne wybarwienie to musisz kilka ładnych miechów poczekać ! Nie wiem co dla ciebie znaczy, że podeszły do tarła bo jeżeli fakt że samiec natarczywie trzęsie się przed samica to oświadczam Ci , że nie musi to oznaczać tarła ! Zresztą według mnie to te ryby są za młode na tarło.

Opublikowano
czy jest możliwość, że podczas dorastania jedne rybki szybciej nabierają masę a inne mniej, bądź wcale?

Jest to możliwe. Nie musisz się niczym martwić, są słabsze więc mają mniejszy dostęp do pokarmu.

P.S. Nie miałeś w podstawówce kolegi z klasy kurdupla?:D

• Dziękuję 1