Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wątpię aby cokolwiek ta przestroga dała. Wątek mało popularny spadnie w rankingu i nawet nikt nie zechce go obejrzeć.

Każdy kto myśli o akwarystyce niezależnie od biotopu popełni jakieś błędy.

Każdy kto myśli poważnie naprawi błędy i zapewni spokój podopiecznym.

Dzisiaj w dobie internetu wszystkie informacje można znaleźć w sieci, kiedyś tej możliwości nie było. Jednak mimo tak ogromnych złóż informacji ludzie dalej popełniają błędy i będą je popełniać. Sprawa jak najbardziej ambitna acz skazana na porażkę już na starcie.

Wiadomo, że zakładając pierwsze akwarium ludzie kierują się tym co widzieli gdzieś u kogoś lub w sieci jakieś zdjęcia. Wystarczy żwirek, kilka roślinek, jakiś filtr (aby nie za drogi ) i woda. Najważniejsza rybka oczywiście, bo bez tego ani rusz. Rybka fajnie pływa, wszyscy się cieszą a tu nagle trup :confused: Co się stało? Hmm, przecież zrobiłem jak powiedział Pan w sklepie. Lipa jakaś.

Na szczęście rybka nie droga więc kupię drugą. Rybka pływa 2 tygodnie to już sukces, ale coś nie tak z jej okiem. Poszukam czegoś na necie, może będą widzieli co się dzieje.....

Takie historie nie mają końca a prawda jest taka, że niewielki odsetek nawet po błędach początkującego, ciągnie dalej swoje zamiłowanie nierzadko wydając więcej pieniędzy niż zakładał.

Nie wierzę, że nikt nie popełnił błędu w akwarystyce. Są jednak tacy co błędy szybko naprawiają i chwała im za to.

Ja też trzymałem welona w kuli. Tak zaczynałem. Tak mi polecił teść "akwarysta":evil: . Na szczęście zareagowałem po kilku dniach kupując welonce baniak 112l. A moje hobby zaczęło się od obserwacji gupików u mojego teścia w 60l. Mój błąd był taki, że posłuchałem teścia, który poza nie uznaje wszelkich cykli azotowych, ceramik i podmian wody. A najlepsze jest to, że u niego ryby mnożą się jak głupie, nie ma glonów a ryby zdychają ze starości.

To tak trochę odbiegając od tematu, ale dla mnie to walka z wiatrakami.

Opublikowano

Nie faszeruje. Jak zakładałem kolejne akwaria nie słuchając jego rad, to ciągle słyszałem "a na co ci to, a na co tamto". To było dawno. Teraz jednak chyba zaczyna uważać inaczej bo czasami dzwoni i pyta, ale głównie jak ma problem z roślinami. Chyba największą polewkę miał ze mnie jak zamówiłem zestaw CO2 w butli wysokociśnieniowej z elektrozaworami i innymi bajerami. Ale jak zacząłem wycinać co tydzień pół 20l wiadra roślin to zmiękł bo przekonywał mnie, że jak u niego rośliny marnie rosną to i u mnie też tak będzie.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Fajny filmik, trafny tytuł. Autor hoduje te ryby od 15 lat , wie o nich dość dużo :D 100 litrów 20 ryb i drugie tyle spuszczone w wc. Tylko zaprosić gościa na forum z takim doświadczeniem :D . ,To trzeba zobaczyć"