Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na forum w kilku porozrzucanych miejscach pojawił się wątek Synodontisa. Widziałem też sporo opinii, że to ryba z Tanganiki, a opisie gatunku np: Synodontis petricola znalazłem info, że żyją także w Malawi. I jak to jest dokładnie. Macie je w swoich zbiornikach?

Opublikowano

Jest ponad 100 gatunkow tych sumokształtnych ryb( gietkozeby) w calej afryce(rzeki ,jeziora) takze wystepuja w j.malawi ale jakie dokladnie to nie wiem.

Opublikowano

Synodontis njassae chyba nadal niedostępny w handlu w Polsce więc chyba, ze mają je nasi przedstawiciele Polonii w wielkim świecie ;).

Opublikowano

Synodontis petricola nie wystepuje w j.Malawi.

Jedynym przedstawicielem synodontisow w jeziorze jest S.njassae.W handlu bardzo rzadko spotykana, aczkolwiek dostepna (tylko WF) np.tutaj

Wystepuja w jeziorze inne gatunki sumow, takie jak np."Kampango" (Bagrus meridionalis)ktory,ciekawostka, jest jedyna ryba na swiecie, gdzie matka zywi narybek w pocztkowym okresie swoimi jajami.Drugim o ktorym wiem jest szeroko rozpowszechniony "Mlamba" (Clarias gariepinus) jeden z preferowanych jako pozywienie wsrod lokalnej spolecznosci.Obydwa te gatunki sa jednak za duze do hodowli akwariowej.

P.crabro wystepuje jako "czysciciel" u duzych sumow, oczyszczajac ich skore z pasozytow i nie jest przez sumy atakowany.

• Dziękuję 2
Opublikowano

Posiadałem S.njassae lecz oddałem ze względu na rozmiar:)

ryba bardzo ciekawska,nie lubi mocnego i jaskrawego oświetlenia.

Pogromca tabletek spiruliny:)

Synodontis petricola

Opublikowano

Gdzie je nabyłeś i czy jesteś pewny że to była ta odmiana ... w Niemczech kiedyś oferowano mi njassae ale do tej pory mam wątpliwości że to były te ryby.

Opublikowano

Zamawiałem je w takim sklepie Zoo Palast to duża sieć dobrze zaopatrzonych sklepów.

Na 99% jestem pewien że to była ta ryba.Tyle ze urosła za duża do mojego na tamtą chwilę akwarium.Problem jest taki że te ryby są do siebie podobne:)

Opublikowano

Ktoś z klubu też ma s. petricola :P

chodź jest z tanganiki źle mu w malawi nie powinno być ( z grubsza to jednakowe sumowce)

czasem szkoda czasu i pieniędzy na przypalanie się do akurat tego brzydszego :P i wiekszego s.njassae