Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witaj. 20l wody to odparuje Tobie tygodniowo . Podmieniamy co tydzień 20-30% objętości netto (akwa 315l - dekoracje = 230-240l). Czyli ok 60-70l tygodniowo. Uzdatniacz oczywiście wskazany.

Myślę że 30% podmiany wody to za dużo wystarczy 20% i będzie ok

Nazywa się to film bakteryjny i nie jest groźny dla ryb.

Film bakteryjny ogranicza dostęp tlenu do wody, wiec sam zadaj sobie pytanie czy jest niegroźny dla ryb.

Podmiana Twoja raptem max 3-4 wiaderka. Wolałbym odstawić, dodać uzdatniacza. A przed samym wlaniem dobrze napowietrzyć i mieć spokojne sumienie:-).

Też wiedziałem jaka jest woda w kranie do czasu jak pewnego dnia ją zmienili i miałem problem.

Podmieniasz zaczniesz jak wystartuje Ci baniak, bo z tego co się orientuje to masz jeszcze niedojrzałe akwa.

Opublikowano
A odnośnie tafli wody to mimo ze mam dwa napowietrzacze i ruch tafli to jak z dołu patrze to widzę na tafli wody jak by mleko było rozlane
Ustaw wylot z fluvala tuż pod taflą,tak żeby na tafli powstawały bańki powietrza,u mnie takie ustawienie likwiduje film bakteryjny.
Opublikowano
Ustaw wylot z fluvala tuż pod taflą,tak żeby na tafli powstawały bańki powietrza,u mnie takie ustawienie likwiduje film bakteryjny.

No a u mnie nie likwiduje,ten film jest tylko w miejscu gdzie nie ma napowietrzaczy oraz w miejscu gdzie jest mechanik i wylot z fluvala czyli niezbyt dużo powierzchni tafli zajmuje z 150cm długości baniaka może 40cm zajmuje.

--

Podmieniasz zaczniesz jak wystartuje Ci baniak, bo z tego co się orientuje to masz jeszcze niedojrzałe akwa.

Czyli lepiej tego nie robić przez najbliższe 3 miechy?testy dopiero dostane wtorek-środa to będę wiedział więcej,myślałem ze podmiana wody poprawi nastrój pysia bo tyle dni a one jak w ciągu dnia z 20min popływają po całym baniaku to góra:| a tak ciągle po dnie pływają.

Opublikowano
Film bakteryjny ogranicza dostęp tlenu do wody, wiec sam zadaj sobie pytanie czy jest niegroźny dla ryb.

Drogi meszku to jest oczywista oczywistość, z tym, że kolega napisał, że posiada 2 napowietrzacze oraz dość mocny ruch tafli wody. W jego przypadku film przeszkadza tylko i wyłącznie w estetyce zbiornika ;)

Pzdr.

Opublikowano

Kolego myślę, że lepiej będzie poczekać na testy, sprawdzić sobie co i jak masz z wodą i dopiero wtedy zobaczyć co trzeba poprawić.