Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kwarc np. Kreisela podnosi lekko PH wody co jest bardzo pożądane w naszym biotopie. Natomiast ogromną męczarnią jest jego płukanie (2 worki min 2-3h) z 25kg ok 5kg pyłu pójdzie w "rury" ;)

Natomiast ja wybrałbym piasek rzeczny, widziałem u znajomego i prezentuję się znacznie ładniej niż kreisel. Z tym, że rzeczny będziesz musiał wygotować lub wypiec w piekarniku oraz oczywiście wypłukać.

Pzdr.

Opublikowano

Ja wybrałbym rzeczny lub ze żwirowni . Ja w swoim baniaku mam piasek ze żwirowni i wygląda efektownie i co najważniejsze naturalnie. Ja swojego piachu nie gotowałem czy wyprażałem.

Opublikowano

Biorąc pod uwagę, że kwarc jest jednym z najpopularniejszych minerałów na Ziemi, występujący w wielu formach, skałach i kolorach, to śmiało możesz założyć że w piasku rzecznym będziesz miał jego spory udział procentowy. Dlatego biorąc pod uwagę jaki i skąd piasek wziąć do akwarium kierowałbym się:

- granulacją (przypominam, że piasek to wielkość ziaren od 0,0625 do 2 mm, przy czym warto pamiętać, że większa zawartość piasku poniżej 1mm to więcej roboty przy płukaniu)

- estetyką (kolorem, kontrastujący kolor piachu do skał to rzadkość w naturze)

- nakładem pracy, który trzeba ponieść by go przygotować do wrzucenia do akwarium (płukanie, gotowanie, pieczenie) ;)

• Dziękuję 1