Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Odnośnie wkładów do biologa czy mogę dać takie wkłady?

zeos,ceramika oraz węgiel aktywny czy lepiej bez węgla???

i proszę odpiszcie mi na posta na temat piasku w poście poniżej.

Jakos jak startowałem z akwarium z innymi rybkami to juz po 24h wpuszczałem i zadna nie padla;) nie mogę znaleźć tego tematu gdzie było napisane o możliwych metodach startu zbiornika postaram się to znaleźć

o znalazłem

http://www.apisto.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=416:cykl

Opublikowano

Najwcześniej po 10ciu dniach, sprawdz wodę testami kropelkowymi jest szansa że będzie już można wpuscić pierwsze ryby ale ja dla pewności poczekałbym te 3 tygodnie( sama przyjemność zakładania akwa :) ). Węgiel niepotrzebny w ogóle, używaj go ewentualnie po leczeniu rybek ( patrz dodanie chemii do zbiornika i nie trzyma sie go w filtrze dłużej niz 2/3 tygodnie).Najprościej cały kubełek wypełń ceramiką.

Opublikowano

Myślałem,że będziesz przekładał z baniaka do baniaka dojrzały filtr i z 70L dojrzałej wody.Jeśli nie to zrób tak jak radzi kolega poniżej.Jeśli tobie podoba się najbielszy piasek to ok.

Opublikowano

Baniak chwile temu odpaliłem:mrgreen: biologa wypełniłem zeosem i ceramika bo ktoś tutaj radził by zeos tez dać:confused: oczywiście ceramika na samej gorze a od dołu zeos pojemniki przekładałem warstewka waty akwarystycznej,na dnie leży styropian grubości 3cm a na nim warstwa białego kwarcowego piasku o grubości 10cm chyba starczy? dwa kamienie napowietrzające z naturalnego kurcze jak to się nazywa ale chyba to piaskowiec:-) z kamyków to otoczak granitowy oraz wapien czerwony koralowiec morski chyba dobrze dobrałem? mechanik z gąbka szara małym wężykiem jest doprowadzone powietrze ale obok z prawej strony był otwór zasłonięty cypelkiem jak go wyjąłem to nim tez zaczęła woda lecieć nie wiem czy go nie zamknąć?woda teraz leci dwoma otworkami.

A i czy muszę w ciągu dnia mieć włączone światło?

Opublikowano

Ta wata w biologu chyba niepotrzebna, ja też na początku miałem dane, ale dość szybko się mocno zamuliła i filtr zaczął burczeć. Wyjąłem watę, dołożyłem prefiltr na wlocie i jest ok. Do biologa z często się nie zagląda, a przy podmianie, wyjęcie i umycie dwóch gąbek to żaden problem.

Opublikowano

To ty chyba masz jakiś epokowy filtr:-P mnie się nic nie zapycha dziwne bo robiłem teraz test i w ogóle azotanów i azotynów nie wykryło kurcze jednak te 10cm piachu to za dużo trochę grubo się wydaje:cool:

Opublikowano
To ty chyba masz jakiś epokowy filtr:-P mnie się nic nie zapycha dziwne bo robiłem teraz test i w ogóle azotanów i azotynów nie wykryło kurcze jednak te 10cm piachu to za dużo trochę grubo się wydaje:cool:

Uwielbiam czytać Twoje posty :-) Jesteś moim kandydatem na akwarystycznego ignoranta roku ;-)

A tak na poważnie, poczytaj posty o cyklu azotowym bo coś czuję, że niedługo w dziale Woda pojawi się założony przez Ciebie wątek w stylu "ryby się dziwnie zachowują".

Opublikowano

A co bawisz się w wróżkę?:shock: czytałem o cyklu azotowym nie boj żaby cycu:cool: a i mam pytanko odnośnie oświetlenia mam prócz świetlówek czy pyszczaki maja wymagania co do oświetlenia tzn chce zamontować na belce oświetleniowej z 5 pasków Led o dł.150cm wystarczy im to?

A co do mechanika to nie zakrywałem go niczym tylko dziwią mnie fotki ludzi na których widać jak cały mechanik jest obudowany