Skocz do zawartości

Początkujacy prosi o porady

bajron1984

Rekomendowane odpowiedzi

Bo ja chce je karmić dwa razy dziennie myślę ze im wystarczy,czyli jak rano dam im w płatkach a wieczorem mięsny to będzie ok???mimo ze to będzie każdego dnia dawane???one zdążą strawić pokarm do następnego dnia??
Generalnie tak ale pamiętaj że to nie apteka i nie ma idealnych diet, najważniejsza jest obserwacja ryb i dostosowanie karmienia do ich potrzeb.

Będzie OK ale "mięsny" traktuj jako pokarm żywy/mrożony ale też suchy z większa zawartością mięska. Więc czasami żywy czasami płatki. Pokarmów nie mieszaj tylko dawaj raz ten raz ten.

eljot12, meszek - przyznaję Wam rację, może to i przesada z namaczaniem i ograniczaniem granulatu. Ilu hodowców tyle opinii :)

--

Generalnie tak ale pamiętaj że to nie apteka i nie ma idealnych diet, najważniejsza jest obserwacja ryb i dostosowanie karmienia do ich potrzeb.

Święte słowa :) Ale podstawa to pamiętaj nie przekarmiać!

A skąd ja będę wiedział ze karmie rybki za mało?:confused: kupiłem te pokarmy co w tym temacie poruszyliśmy myślę tu o tropicalu razem z 5 rożnych rodzajów czy jak będę codziennie dawał im każdy inny a wieczorem wodzienia to czy taka dieta im nie zaszkodzi? no wiecie czy zdarza tego wodzienia przetrawić:confused:

I najważniejsze bo nikt mi nie odpowiedział czy jak będę podmieniał wodę to muszę do kranówki dawać uzdatniacz oraz makro i mikro elementy?

Ja dawałbym żywy 1 góra 2 razy w tygodniu a poza tym color, malawi czy co tam masz jako jeden posiłek. Spirulina granulat, płatki czy inne roślinne jako drugi.

Czyli jeden będziesz miał roślinny a drugi bardziej mięsny.

Rybki ciężko zagłodzić a łatwo utuczyć. Sam do tego musisz dojść. Ważne aby porcja pokarmu była zjadana w kilka-kilkanaście sekund i nie krążyła po akwarium. Niezjedzony pokarm zwłaszcza sztuczny szybko powoduje syf w zbiorniku.

Z własnego doświadczenia wiem ze wodę dla bezpieczeństwa powinno się uszlachetniać. Zaraz usłyszę opinie że ja wiem jaką mam wodę itd. Tez wiedziałem i przez długi czas nic się nie działo, aż do pewnego momentu. Moment ten nastąpił nagle jakieś 3/4 tygodnie temu gdzie do wody został dodany w większej( dużej) ilości chlor i nie wiadomo co jeszcze. I miałem trochę problemów. Jestem od tamtego czasu zwolennikiem uszlachetniania(uzdatniania) wody. Druga opcja jest taka. Przepuścić wodę przez węgiel aktywny?

Z tego co kojarzę to mam pokarm typowo roślinny spirulina i drugi rodzaj typowo taki mix wiec rano będę dawał roślinny wieczorem mix a dwa razy w tygodniu wpuszczę do baniaka kota sąsiadki niech sobie rybki poużywają:D :D :D kurde jak ja się nie mogę doczekać wtorku kiedy to dostane cały towar:rolleyes:

A czy mogę trzymać te pyszczaki z bocją wspaniała? bo może mi nie uwierzycie ale znajomy ma rożne pyszczaki i trzyma z nimi duże skalary i żyją w zgodzie.