Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Kolego co Ty piszesz od kiedy to spiruline w granulacie trzeba namaczać??

I skąd to stwierdzenie ze dwa razy w tygodniu można podawać? W naszym biotopie i przy takiej obsadzie właśnie powinno się ją podawać jak najczęściej.

Czytałeś jaką obsadę chce Bajron1984 do swojego akwarium?

Chcesz L. caeruleus karmić codziennie nienamaczanym granulatem spiruliny?

Sorki ale nawet w pełni roślinożernym pielęgnicom zaleca się podawania granulatu 2-3 razy w tygodniu maks.

Moim zdaniem nie masz w tym temacie racji.

Bajron 1984 jak dla mnie osobiście ta spiruline możesz podawać 5 razy w tygodniu uwzględniając jeden dzień postu. Ach i nie namaczaj tego bo nie ma takiej potrzeby.

Spirulinę OK tylko cały czas w jednostajnie tym samym granulacie?

Troszke sie pospieszyles z zakupem tych pokarmow. Jak tuz postawiłeś na pokarmy (z mniejszej półki żywieniowej) to trzeba było chociaż je wymieszać tzn inne firmy. Hikari, tropical, jbl

A moim zdaniem nie. Ryby trzeba karmić zróżnicowanym pokarmem.

Zaproponowane przez ze mnie pokarmy to budżetowe rozwiązanie dla wszystkożerców i tak też pisałem, bo wydawało mi się, że tego pytający szuka.

• Dziękuję 1
Opublikowano
Sorki ale nawet w pełni roślinożernym pielęgnicom zaleca się podawania granulatu 2-3 razy w tygodniu maks.

Możesz podać źródło ?

-------------------------------------

Np. Dainichi i Naturefood nie produkują wcale pokarmów płatkowych, a to IMHO jedne z najlepszych pokarmów dla naszych ryb, i nie miał bym najmniejszych obaw w podawaniu wyłącznie ich pokarmów roślinożercom.

Opublikowano
A moim zdaniem nie. Ryby trzeba karmić zróżnicowanym pokarmem. Zaproponowane przez ze mnie pokarmy to budżetowe rozwiązanie dla wszystkożerców i tak też pisałem, bo wydawało mi się, że tego pytający szuka. _________________

Właśnie chodzi mi o zróżnicowanie pokarmów a Tropical dalej pozostaje Tropicalem. Dlatego poleciłem inne firmy i tez nie drogie

Nie wiem czym się różnią płatki spiruliny od granulatu?, niczym tylko w innej postaci, wiec nad czym tu się zastanawiać. Jedno i drugie dalej jest spiruliną. Jak większość z nas podaje cały czas pokarmy nf plant w granulacie, nie może podawać tego pokarmu codziennie?

A może powinien zmienić na płatki które nie występują.

Możesz podać źródło ?

Podpinam sie pod pytanie.

Opublikowano
Możesz podać źródło ?

Ech przynam bez bicia, że nie pamiętam. Takie jednak wnioski nasunely mi się po przewertowaniu m.in. tego forum jak również innych o tematyce ryb z Malawi i Tanganika. Ja wyciągnąłem wniosek, że notoryczne karmienie granulatem może wpływać na problemy z trawieniem. Zresztą każdy ma własną opinię.

Proponuje autorowi tematu eksperyment. Wystarczy trochę zmoczyć kilka ziarenek tego granulatu i zobaczymy czy i jak urośnie. Kolega sam zdecyduje

Np. Dainichi i Naturefood nie produkują wcale pokarmów płatkowych, a to IMHO jedne z najlepszych pokarmów dla naszych ryb, i nie miał bym najmniejszych obaw w podawaniu wyłącznie ich pokarmów roślinożercom.
Zgadza się ale autor ma granulat Tropicala nie Naturefood i planuje obsadę wszystkożerną. Chciał karmić głownie granulatem spiruliny co mu odradziłem. Popełniłem błąd?
Opublikowano
Zgadza się ale autor ma granulat Tropicala nie Naturefood i planuje obsadę wszystkożerną. Chciał karmić głownie granulatem spiruliny co mu odradziłem. Popełniłem błąd?

Nigdzie tego nie napisał ze tylko spirulina będzie karmił

Granutat czy to bedzie Tropicala czy Nf niczym sie nie rożni ale tylko jako jakos forma postaci. Jak dla mnie jedynym granulatem który powinno sie namaczać jest Hikari. Są tez osoby które tego nie polecają.

Opublikowano
Ech przynam bez bicia, że nie pamiętam. Takie jednak wnioski nasunely mi się po przewertowaniu m.in. tego forum jak również innych o tematyce ryb z Malawi i Tanganika. Ja wyciągnąłem wniosek, że notoryczne karmienie granulatem może wpływać na problemy z trawieniem.

Moim zdanie pokutuje tu stara opinia z początków pokarmów granulowanych. Aktualnie technika poszła do przodu, nawet hikari zrobiło serię "siking" bez namaczania :)

Trochę generalizując to granulaty pływające "puchną" a tonące praktycznie nie.

Jeśli chodzi o granulat spirulina 36% to jeden z lepszych pokarmów Tropicala i jeśli dobrze pamiętam nie "puchnął" po namoczeniu, na pewno go nie namaczałem. Nie popełniłeś błędu, ale ja nie odnosiłem się do obsady kolegi, tylko o twojej uwagi na temat granulatów.

Co do obsady kolegi, to musi dietę zbilansować mniej więcej pół na pół, czyli podając jeden posiłek ze spiruliny to drugi musi być mięsny (pamiętać należy że w pokarmach suchych nie ma 100% mięsa :) wyjątek liofilizowane ).

Opublikowano

Co do obsady kolegi, to musi dietę zbilansować mniej więcej pół na pół, czyli podając jeden posiłek ze spiruliny to drugi musi być mięsny (pamiętać należy że w pokarmach suchych nie ma 100% mięsa :) wyjątek liofilizowane ).

Czyli dobrze rozumiem ze jak np.rano dam pokarm wodzienia to już wieczorem muszę dać granulat albo płatki? a co z tym co pisaliście by pokarm mięsny ograniczać nie za często go dawać? planuje dawać mięsny dwa razy w tygodniu a tak to robić mieszankę z tych pokarmów sypkich nie wiem czy dobrze będę robił wiec dopóki nie mam rybek to chce się dowiedzieć jak dawać i jak często:mrgreen:

Opublikowano

Kolego masz w obsadzie "yello" czyli rybę żywiącą się w naturze skorupiakami i larwami owadów. Imho podawanie jej pokarmów mięsnych tylko dwa razy w tygodniu to trochę mało. Moim zdaniem podawanie kilku mieszanych posiłków dziennie jest lepsze, od podawania w jednym dniu roślin a w drugim mięsa.

Opublikowano
dam pokarm wodzienia to już wieczorem muszę dać granulat albo płatki

Kolego zapamiętaj nie ma podziału na granulat czy płatki. Podział jest na pokarm dla mięsożernych i roślinożernych i ogólny dla wszystkożernych ryb.

Karma podawać powinieneś jak wspomniał wcześniej kolega eljot pół na pół. Czy to będzie mięsny przez cały dzień, czy rano mięsny pokarm a wieczorem roślinny bilans powinien wyjść 50/50

Opublikowano

Bo ja chce je karmić dwa razy dziennie myślę ze im wystarczy,czyli jak rano dam im w płatkach a wieczorem mięsny to będzie ok???mimo ze to będzie każdego dnia dawane???one zdążą strawić pokarm do następnego dnia??