Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej

Zamierzam dokupić do swojego akwa (narożne 360l) jakiś wew filtr. Troszkę poczytałem i skłaniam się ku pompie. Mam juz zew tetrę1200, więc brakuje mi tylko pożądnego odkurzacza.

Pytanko 1:

Jaka musi być min wydajność takiej pompy (zwracam uwagę że akwa jest narożne i podstawa bardziej przypomina kwadrat niż prostokąt - nie chcę mieć w akwarium pralki)

Pytanko 2:

Co sądzicie o pompach Atman-a (oglądałem w sklepie i zrobiły na mnie dobre wrażenie)

Pytanko 3:

Może jakieś własne sugestie...

Pozdrawiam

Opublikowano

Kupiłem własnie circulator 1100 aquaela + dużą gąbke do tego. Jak narazie po 5 godzinach pracy nie zachwyca mnie bo wydaje mi się że coś za słabo ciągnie:/ chyba że coś źle poskładałem?

Opublikowano

HEj

Oglądałem dziś jeszcze raz w sklepie pompę Atman (seria 201-203). Są niedrogie i z tego co mówi producent bardzo wydajne. mają tylko 1 minus - nie ma możliwości zawieszenia ich za pomocą jakiegoś klasyczneto wieszaczka, mają tylko system złożony z 3 przyssawek. Jak się ma tło wew. to przyssawki odpadaja. Ale to akurat jest bez problemu do zrobienia.

A i jeszcze jedno - w porównaniu z innymi "dużo palą".

Może ma ktoś z was taką pompę u siebie - chodzi mi o jej ewentualną

1. awaryjność,

2. głośność pracy,

3. jaką ewentualnie gąbke należy do takiej pompy założyć

4. jak w praktyce sprawdza się regulacja tej pompy.

pozdro

Opublikowano

1. awaryjność,

2. głośność pracy,

3. jaką ewentualnie gąbke należy do takiej pompy założyć

4. jak w praktyce sprawdza się regulacja tej pompy.

pozdro

Mam Atmana 203 (wcześniej 201, ale sie okazał za słaby) Hula od października zeszłego roku bez problemu. Jest cichutka. Gąbkę założyłem standardową - w kształcie walca (pewnie do nabycia w każdym zoologu). Regulacja zadowalająca, woda kryształ ;) Polecam

Ps. Obstawiam, że następny wypowie się Sision, który ma AT 203 w 400 litrach :twisted:

Opublikowano

Ps. Obstawiam, że następny wypowie się Sision, który ma AT 203 w 400 litrach :twisted:

Jestem, jestem :twisted: zawsze w gotowości :twisted: Jak wspomniał juppi, mam pompę Atmana AT-203 w 400l. Na dzień dzisiejszy, czyli po ponad roku używania, mogę powiedzieć, że ma właściwie same zalety:

- jest cicha

- ma dobrą regulację, choć u mnie i tak hula pełną parą, czyli 2000l/h, co nawiasem mówiąc nie robi żadnych problemów rybom :D

- świetnie sprząta dno, przy odpowiednim jej ustawieniu nie będziesz prawie wcale widział nieczystości na dnie

- dobrze się ją czyści

- gąbkę mam prostokątną stosunkowo dużą, chyba 25cm na wysokość :roll:

-yyyy... co by tu jeszcze...

-aha,jedna rzecz była, która mnie drażniła. Jak nastawiałem pompę na max, to siła była tak duża, że końcówkę, która powodowała "ukierunkowanie się" wylatującej wody, wypychało i furgała mi na wylocie :D ale kawałek taśmy i spokój jest. Może lepiej sylikonem, ale nie miałem czasu, bo za długo schnie...

Opublikowano

witam

ja tez sie nosze z zamiarem wrzucenia do siebie Atmana 203, a Wasze opinie mnie tylko w tym pomysle utwierdzaja:) a jako ze chce miec prawie 400 literkow - widze takie rozwiazanie najlepsze:))))

pozdrawiam!

ps. tak wiec Marku 3miasto atmanem stac bedzie? ;)

Opublikowano

Hej

Mam już w domku Atmana 203. Niestety w sklepie koleś nie mógł mi dopasować żadnej gąbki do tego filtra. Raz: wybór miał raczej mizerny a dwa: okazało się gąbka dedykowana do tej pompy nie pasuje do niej (rurka wew gąbki okazała się zbyt mała żeby nałożyć ją na końcówke wychodzącą z pompy)

No i mam dwa pytanka:

1. Jakiej wielkości powinna być gąbka do tej pompy (tzn jakie wy macie). Być może w grę wchodzą również inne parametry (porowatość, przepustowość itp - tak strzelam)

2. Czy macie jakiś pomysł żeby powiesić tą pompę w akwa. Jedyny uchwyt jaki jest w komplecie to 3 przyssawki. Akurat u mnie nie wchodzi zupełnie w grę. Mam narożne akwa i na oby narożnych ścianach oczywiście mam tło wew do którego nie ma szans przykleić przyssawek. Może ktoś z was ma pomysł na jakiś wieszak lub ewentualnie można coś takiego dokupić.

pozdro

PS. Faktycznie dmucha tak jak trza...