Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Od pół roku mam parę dorosłych red redów, które wielokrotnie podchodziły do tarła i nic... Raz zauważyłem że nawet samica wypuszczała substancje z okolicy odbytu (to chyba jest znak dla samca że jest gotowa do tarła). Co może być przyczyną braku potomstwa? Dodam że w akwarium mam inna samice red red która regularnie co 3miesiące ma ikre. Czekam na wasze cenne porady.

Opublikowano

Ale u Ciebie nie nosiła .?. To jedynie sugestia z mojej strony . Po prostu nie byłbym zaskoczony jak Miałbyś 2 samce . Cierpliwie Czekaj sprawa się wyjaśni pozdrawiam

Opublikowano

Jeśli jesteś pewny na 100 % że to para i ryby podchodzą do tarła ( w erze związków partnerskich to jeszcze nie dowód że to para ;) ) to zazwyczaj znaczy, że samica jest do tego zmuszona przez samca ale nie jest do tego gotowa. Często dzieje się tak, gdy samic jest za mało i są nadmiernie wyeksploatowane. Tarła są wymuszane zbyt często i samice nie mają ikry ale doświadczenie życiowe wskazuje im, ze warto samca postymulować aby nie być pobitym. Jako że akurat większość mbuna to ryby haremowe w parze po prostu samica nie daje rady. Samice w takiej sytuacji często nie mają ikry nawet kilkadziesiąt dni a to jest po prostu obrona organizmu przed śmiercią ( produkcja ikry nie pozostaje bez wpływu na kondycje ryby a głodówka totalnie osłabia rybę ). Czasami samica wpada w taką zapaść, że już do tarła więcej nie przystępują i z czasem giną zamęczone przez partnera. Gatunek który posiadasz to Mbuna typowo haremowa i 3 albo lepiej 4,5 samic to rozwiązanie Twojego problemu.