Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Wszystkich.

Mam taki problem z inkubacją acei(drugie albo trzecie tarło,około 15-20dzien) w ogólnym nie było efektów, więc postanowiłem przenieść do kotnika. Ale jednocześnie zobaczyłem też yellow-ka(Pierwsze tarło) kryjącą sią w rogu i tez hop do kotnika. Niestety posiadam tylko 25l kotnik. Dwa dni obserwacji i niestety obawy,ponieważ się podgryzają, o zdrowie ich samych oraz miejmy nadzieje narybku.Którą zpowrotem sprowadzić do ogólnego?

Pytanie poboczne czy wogóle je dokarmiać, bo w ogólnym nie zaobserwowałem żeby podchodziły od jedzenia.

Pozdrawiam i dziekuję

Opublikowano

Witaj

Połączenie Acei i Yellow niezbyt trafne te ryby mają zupełnie odmienną dietę. Yellow - mięsożerca, Acei - roślinożerca, nie łączy się gatunków o skrajnie odmiennych preferencjach żywieniowych.

Co masz na myśli mówiąc że nie było efektów inkubacji Acei ?, Jeśli to były pierwsze inkubacje to często się zdarza, że są nieudane.

Opublikowano

trzy razy widziałem że ma juz ikrę w pysku i niestety później żadnego narybku, na początku chciałem żeby wszystko odbyło się w ogólnym lecz teraz postawiłem kotnik aby miała spokój.

Opublikowano

Jeśli zdołała donosić, to młode mogły też zostać zjedzone. Osobiście mam Saulosi, inkubacji było już sporo ale młodego się jeszcze nie doczekałem są pożerane. Jakoś bardzo nad tym nie ubolewam bo co ja bym robił z tymi małymi - ot przyroda.

Opublikowano

Samice podczas inkubacji praktycznie nie pobierają pokarmu. U siebie czasami zauważam, że podczas karmienia samice starają się chwycić jakieś drobiny ale przeważnie pozostają na uboczu podczas gdy reszta robi szum:)

Tak, że karmieniem bym się nie przejmował. Poza tym nie zjedzony pokarm będzie szybko podnosił NO3 w tak małym zbiorniku.

Opublikowano

Wkładanie dwóch inkubujących samic do tego samego kotnika jest pomysłem jak najbardziej chybionym.

Niestety ale będą się lały na potęgę. Dla ich zdrowia jedną wrzuć z powrotem do akwa lub innego kotnika.