Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Obsada (taka była jeszcze pare dni temu to;6 Saulosi,4 Hongi,i dwie takie z pomarańczowym paskiem przez środek,jeden sumik i jeden glonojad.

Ryb było zdecydowanie za dużo a

:roll: ta obsada to bez dwóch zdań jest do bani, może Tobie i się wydaję że masz duże akwa ale tak naprawde to ono jest najmniejszym zbiornikiew w jakim można trzymać coś z Malawi ti to tylko nieliczne gatunki z wieloma obostrzeniami.

To akwa praktycznie może byc wyłacznie jednogatunkowe i z wymienionych przez Ciebie ryb moga to być P. saulosi i je sobie zostaw jeśli jakieś z nich już padły bo napisałeś że miałeś zgony to sobie ich dokup.

Hongi sie nie nadaja do tego akwa, pomarańczowe z paskiem po środku to nie są tez z malawi, sumik i glonojad to tez inna bajka i ani sie one w malawi dobrze czują i w dodatku wcale tam nie sa potrzebne a w takim małym baniaku tylko niepotrzebnie psują wodę.

Tak więc obsada koniecznie do zmiany i tak jak pisałem jednogatunkowe z P. saulosi najlepszym rozwiązaniem będzie bez żadnych innych wynalazków :!:

Opublikowano
.Testy zrobie jutro zamówiłem w necie. Testy to JBL 5w1 takie paski,

Dodatkowa rad to zacznij czytać forum i zawartość serwisu klubowego i to nie tylko o chorobach.

wtedy byś się np też dowiedział ze te paski są najdroższe a najmniej dokładne a w dodatku nie wszystkie pięć parametrów tam występujących musisz mierzyć z tą sama częstotliwościa, Jak już je kupiłeś to wykorzystaj ale kup sobie test na PH NO2 i NO3, abyś nie musił wydawać majątku to na PH i NO3 może być nawet tani test zooleka natomiast na NO3 polecam coś dobrego np tetry

Jak dojdą testy te paskowe co zamówiłeś to podaj od razu wyniki, choć beda one tylko przyblizone bo tetsty 5w1 są naprawdę niedokładne.

Opublikowano

Dodatkowa rad to zacznij czytać forum i zawartość serwisu klubowego i to nie tylko o chorobach.

wtedy byś się np też dowiedział ze te paski są najdroższe

Najdroższe?????? 50 pasków za 32zł.Gdzie jeden test sery np na ph to około 30zł :?

Opublikowano

Wczoraj wymieniłem 30% wody dodałem Aqutana,dzisiaj wlałem Nitrivec,i widze że rybki zaczęły sie poruszać Troche sie juz gonią,coś zjadły nawet :D .Ile mam lać tego nitriveca ?Tak jak na butelce? 10ml na 100 litrów wody?Codzienie?.Jeszcze pytanie o czyszczenie filtra,chodzi juz 3 tygodnie kiedy pierwszy raz go wyczyścić?.Troche pytań padło ale licze na odpowiedz :wink:

Opublikowano
Jeszcze pytanie o czyszczenie filtra,chodzi juz 3 tygodnie kiedy pierwszy raz go wyczyścić?.

Ja bym dodał filtr wewnętrzny a zewnętrznego wogóle bym nie ruszał. Niech robi za filtr biologiczny. Jeśli go wyczyścisz to całą robotę z nitrivekiem diabli wezmą.

Opublikowano

Najdroższe?????? 50 pasków za 32zł.Gdzie jeden test sery np na ph to około 30zł :?

to jakoś tanio kupiłeś a cene Sery to wziełeś najwyższą zato :wink: - a i tak sera zrobisz dużo więcej prób, ale nie oto chodzi bo ja akurat jakieś inne ceny miałem w głowie, może z ceną pasków tetry mi sie pomyliło i jak jest taniej to dobrze dla portfela ale nie dla testów w tym przypadku sprawdza sie powiedzenie "jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego"

Opublikowano

1.Wczoraj wymieniłem 30% wody dodałem Aqutana,dzisiaj wlałem Nitrivec,i widze że rybki zaczęły sie poruszać Troche sie juz gonią,coś zjadły nawet :D .

2.Ile mam lać tego nitriveca ?Tak jak na butelce? 10ml na 100 litrów wody?Codzienie?.

3.Jeszcze pytanie o czyszczenie filtra,chodzi juz 3 tygodnie kiedy pierwszy raz go wyczyścić?.

1. To jutro wymień znowu tak z 25% + aqutan, skoro się ożywiły to już jest znak że to wina wody, jeśli chodzi o karmienie to spokojnie możesz zrobić im z dwa dni głodówki a potem karmienie ograniczyć i to bardzo zapewniam cię ze pyszczaki bez pokarmu wytrzymaja bardzo długo - w syfiastej wodzie o wiele krócej.

2. Lej codziennie zgodnie z instrukcją na flaszce nie pamiętam czy to jest 5 czy 10 ml na 100 l ale tak jak producent zaleca.

3. co ty tam chcesz czyścić ? te pare bakterii jakie sia tam rozwinałey ? pamietaj że każda z nich jest na wage złota, na zasys załóż prefiltr i niech się buja jak sytuacja z woda się ustabilizuje to co najwyżej stopniowo można by było udoskonalic wkłady, a teraz nie ruszaj i jesli nie masz to dokup filtr wewnetrzy i ten to sobie czyśc co tydzień do bólu.