Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Poza obsadą została mi jeszcze jedna rzecz do kupienia, mianowicie filtr wewnętrzny poczytałem trochę i znowu mam mętlik:

Na zew. posiadam Ehaim PRO 3e 2074

Ale co dać do środka już sam nie wiem:

AQUAEL TURBO FILTER 2000 (350 - 500L)CERAMIKA+GĄBK

gdzieś wyczytałem że :

ATMAN AT-306 pompka , pompa cyrkulacyjna 2000l/h

i to mam może głupie pytanie, ale już naprawdę nie wiem ale jak taka pompa ma zbierać nieczystości w akwarium chyba że się dobrze domyślam to może nakłada się na to gąbkę i robi się z tego coś takiego jak Aquael jak wyżej tylko jaki to ma wtedy sens.

Osobiście wolałbym taki filtr, który ma tą gąbkę w jakimś pojemniczku wtedy łatwiej wyciągnąć z akwarium do czyszczenia.

Jeszcze jedna sprawa jak rozmieścić oba filtry w akwarium tzn. kubeł z jednej strony a wew. na przekątnej?

Będę wdzięczny za jakąś dobrą rade, bo dziś dojechały już wszystkie skałki zakupiłem na dno płytę z polipropylenu obojętnego fizjologicznie, więc pyską nie zaszkodzi, (bo jakoś mnie ten styropian na dnie nie przekonał) dotnę płytę pod wymiar poukładam skałki zaleje wodę dodam bakterie i niech "winko" (bo dobra woda jak wino musi dojrzeć) chodzi i dojrzewa dla przyszłych lokatorów.

Wydzieliłem OT do odpowiedniego działu.

Opublikowano

Witaj, aquael turbo 2000 może być z tym że ja pojemnika bym nie zakładał a samą gąbkę, pojemnik przyda ci się (oby nie) np. przy leczeniu. Z rozmieszczeniem to już musisz próbować metodą prób i błędów z ustawieniem skał, czasami jedna skałka jest źle i nie ma dobrej cyrkulacji, mechanik możesz z tyłu akwa za jakąś skałą schować ładnie będzie wygl. i skieruj go wzdłuż tylnej szybk a w przeciwległym rogu zasys zewnętrznego, to jest tylko propozycja, musisz spróbować jak będzie lepiej

Opublikowano
Aha i wyloty z obu filtrów ustaw w jednym kierunku
Nie koniecznie, ja nigdy tak nie ustawiałem. IMHO najlepsze ustawienie to mechanik dmucha wzdłuż tylnej szyby, wylot z kubła po przeciwległej stronie ustawiony na równi z taflą, (będzie nią falował i napowietrzał akwa) dmucha w kierunku środka przedniej szyby. Ogólnie ustawiaj tak aby woda ładnie krążyła po akwa.
Opublikowano

Do filtra zew. mam deszczownię zaobserwuje gdzie są martwe strefy i tam skieruje strumień z mechanika :) żeby woda na całej długości była w lekkim ruchu, od spodu i tak będą bąbelki więc powietrza nie powinno zabraknąć :rolleyes:

Opublikowano
Do filtra zew. mam deszczownię zaobserwuje gdzie są martwe strefy
powietrze zawsze najkrótszą drogą będzie szło do góry więc z tymi obserwacjami tak nie będzie. Na pewno zobaczysz martwe strefy tam gdzie Qpy będą zostawać i wtedy będziesz mógł korygować ustawienie.