Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tropheops lekko osiąga 16 cm, gdzie go chcesz wcisnąć do 240l jeszcze jako czwarty gatunek...zupa rybna gwarantowana, a jak mu będzie ciasno a będzie to powybija ci obsadę.Tropheopsa miałem w 450l i miałem wrażenie, że ma ciasno.

Opublikowano

Dziękuję Perez za ostrzeżenie.

Spojrzałem do bazy ryb i faktycznie jest napisane 13 cm (wcześniej na innej stronie przeczytałem, że osiąga 9 cm, stąd mój pomysł wsadzenia go do 240l)

Ale jeśli faktycznie jest taki duży to

oddam go, bo nie chcę mieć problemów.

Może zamiast tropheopsa wpuszczę do baniaka saulousi jako 4 gatunek,( będzie wtedy 15 szt???

a 120l sobie daruję. Wpuszczę tam inną drobnice (piękniczkowate) lub małą tanganikę( sczelinowce).

dzięki za dobre rady;)

Opublikowano

13 cm. osiąga w naturze.W akwa zawsze więcej.

Ja i tak bym czterech gatunków nie wpuścił, więc jestem przeciwny takim praktykom.

Ale cieszy, że słuchasz rad i powoli się do nich zastosowujesz ;)

Opublikowano
kolego 4 gatunki to definitywnie za duzo,ja mam w 300l 3 gatunki 17 ryb i sadze ze to juz jest naciagana ilosc

17 szt. malej mbuny w 300l to dobra liczba ,nie ma tez co popadac w skrajnosc i ladowac 5 ryb do 240 l,chyba ze ktos lubi na skalki popatrzec. Moim zdaniem 4 gatunki tak, w minimalnych ukladach 1x3 co da lacznie 16 ryb.

Nie widze duzej roznicy miedzy 17 szt.3 gatunkowego a 4,(po za tym ze masz 4 samce) no chyba ze mowa o rybach agresywniejszych gdzie musi byc wiecej samic niz 3 jak w przypadku demasoni,auratusa czy msobo.

Opublikowano

Jak dla mnie 4gat to za dużo. Ja mam 240 z 3gat, , są na razie młode i już jest tłoczno (ja osobiście nie lubię przerybienia). Jeżeli włożysz tam 4gat terytorialnej mbuny to na bank w takim baniaku masz za mało miejsca, jak już tak się uparłeś to spróbował bym z rybkami terytorialnymi i pływającymi w toni. (2/2gat)

Ale zaznaczam że to moja rada i niech się wypowiedzą "starzy wyjadacze"(sam sie od nich uczyłem i dalej uczę).

Poza tym już Ci pisali jak by było najlepiej dla rybek a ty dalej obstajesz przy swoim.

Ogólnie co byś nie zrobił to powodzenia!

Wysłane z mojego Galaxy S III, za pomocą Tapatalk'a

Opublikowano

Jak dla mnie 4gat to za dużo. Ja mam 240 z 3gat, , są na razie młode i już jest tłoczno (ja osobiście nie lubię przerybienia). Jeżeli włożysz tam 4gat terytorialnej mbuny to na bank w takim baniaku masz za mało miejsca

Dzidek, mam pytanie : ile sztuk mbuny pływa w twoim baniaku?

Opublikowano
Jak dla mnie 4gat to za dużo. Ja mam 240 z 3gat, , są na razie młode i już jest tłoczno (ja osobiście nie lubię przerybienia). Jeżeli włożysz tam 4gat terytorialnej mbuny to na bank w takim baniaku masz za mało miejsca

Dzidek, mam pytanie : ile sztuk mbuny pływa w twoim baniaku?

Mozesz i z jednym gatunkiem miec przerybienie , nie za bardzo widze zwiazek :confused: , po za tym pisalem ze w przypadku 4 gat mbuna lagodna do srednio agresywnej z min. ukladem.

Czytajcie ze zrozumieniem.

P.s kolega ma pewnie mlode niedobrane haremy z tad ten tłok.

Opublikowano

Ja w tej chwili mam 15szt. A poza tym pisałem że to moja rada i nie każdy się musi z nią zgadzać. Z czego 5 dorosłych saulosi, docelowo bede chciał mieć 3 haremy 1+3/4

Wysłane z mojego Galaxy S III, za pomocą Tapatalk'a