Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Oleraf po jakim czasie zuważyłeś ze spadł ci przepływ o połowe ? Pytam bo ja czyszczę węże co 2 max 3 tygodnie więc u siebie nie zauważyłem takich spadków przepływu , dlatego jestem ciekaw ile czasu potrzeba do ,,zapachania" węży.

Opublikowano

No to powiem Ci Stan że czyścisz bardzo często. U mnie średnio czyszczenie wypada raz na 2-3 miesiące najczęściej co pół roku. Jak widzę że spadł przepływ to czyścik i do roboty. Najdziwniejsze jest że właśnie węże mi zarastają a nie filtr się zapycha. Dziwna sprawa. Węże są ciemne schowane za szafką z miernym dostępem światła a tu taki klops. W pierwszym momencie myślałem że filtr się spi..ył a to się okazało średnio zarośnięte węże tak ograniczały przepływ. Na pierwszy rzut oka wydawało się to nierealne - a jednak.

Wysyłane z mojego WT19i za pomocą Tapatalk 2

Opublikowano
Węże są ciemne schowane za szafką z miernym dostępem światła a tu taki klops.

Masz węże gładkie czy karbowane? bo moich gładkich nie czyściłem od nowości, czyli jakieś 5 lat i nie zauważyłem strat w przepływie (chyba że zapcha się prefiltr :)) Od czasu do czasu, po czyszczeniu kubła wyleci trochę syfu, podejrzewam że z systemu auto-stop.

Sorry za małe OT.

Opublikowano

Panowie chciałem dalej pociągnąć temat FX5 i jego słabej wydajności,odkręciłem całą pompę oczywiście wszystko poczyściłem i uruchomiłem na sucho,wirnik jak by czasem się zatrzymywał pompa nie chodzi równo,a wydaje mi się że powinna być to równomierna praca co proponujecie wymiana wirnika czy ?

--

jeśli chodzi o rury przeczyściłem je były praktycznie jak nowe

Opublikowano

Te silniki muszą pracować w wodzie, na sucho nie będą prawidłowo działać. Jak możesz zanurz tą pompę w wiadrze z wodą i sprawdź czy też się przycina, jeśli tak to wirnik lub ośka do wymiany.

Opublikowano

Dzięki eljot odkręcam pompę i sprawdzam.

--

Faktycznie po włożeniu wirnika do wody wygląda na to że chodzi normalnie.

Po wyjęciu z wody przycina się czyli pompa i wirnik jest ok.

--

Czyli problem nadal pozostaje.

Opublikowano

Eljot, przewody są oczywiście gładkie - standard jbl. U mnie zarastają notorycznie. Filtry to Jbl 701 i 901. W roślinnym zarastały bardzo szybko i to samo jest w malawi. To chyba właściwości wody, a do tego film białkowy na porządku dziennym. Żyć nie umierać :D

Wysyłane z mojego WT19i za pomocą Tapatalk 2

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie zawory zamykające wodę wpływającą i wypływającą z filtra chodzą dosyć ciężko i potrzebuję sporo siły by je regulować (też mam FX5), zobacz te zaworki może to ich wina. Jeśli wirnik i wszystko inne chodzi ok, to filtr o takiej mocy powinien śmigać bez zarzutu. Może to być jakiś problem z tymi motylkami. Masz jakieś w zapasie? zwykle dodają do nowego zestawu FX5, jeśli tak to spróbuj wymienić

• 2 tygodnie później...