Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam nielada problem moja samiczka jest w ciąży i bede ja przekłądał ale mam 10 litrowy akwarium ale grzałki nie mam czy moge dac grzałke 200 w z termostatem ? czy nie da rady czy musi byc mniejsza moc i tez z termostatem

Opublikowano

Na pewno lepiej było by mieć mniejszą ale jeżeli termostat masz sprawny to powinno być ok. bo jeżeli nie to te ryby ugotujesz w 15 min. Na pewno sprawdź przed wpuszczeniem samicy zbieżność ustawień na termostacie z rzeczywistą temperaturą w baniaku bo przy takiej mocy i takim litrażu może się okazać że masz 5 st. za dużo.

Zastanów się może nad kotnikiem i czy narybek jest Ci potrzebny, czy masz co z nim zrobić.

Opublikowano

Według mnie wkłądając 200W do 10L szkła to ugotujesz zupe rybną, jeśli tak Ci zależy na młodych a większego akwa nie chcesz wstawiać to zainwestuj 30zl w grzałkę 25W. Będziesz miał na długi czas i będziesz spokojny, jeżeli planujesz regularnie młode odławiać. Pozd :)

Opublikowano

Dziękuje za pomoc kupiłem kotnik dwu komorowy na wszelki wypadek zeby młode mogły sobie przepłynąć do bezpiecznej strefy koszt takiego kotnika 5,60zł :)