Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja taki kupiłem kwarcowy 0,5-1mm. Jeszcze w workach leży bo szkło nie przyszło ale jutro lub po jutrze się okaże co warta ta inwestycja była. Mam nadzieję, że pylić po przepłukaniu nie będzie. Wygląda z goła ładnie :)

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

to ja sie podepne bo mam maly dylemat. Zakladam zbiornik 375L z biotypem malawi i oczywiscie chce miec jasne podloze. Wybor ma pasc na 2 mozliwosci, mianowicie piasek kwarcowy o granulacji 05-1mm ktory moim zdaniem bedzie trudniejszy w utrzymaniu czystosci a do tego podobno bardzo widac wszelkie zanieczyszczenia na nim.

Druga opcja to Grys dolomitowy o granulacji 1-2mm, ktory moim zdaniem bedzie troche latwiejszy w odmulaniu, a do tego nie bedzie widac wszelakich zanieczyszczen od ryb.

czytajac i wertujac to wszystko, pisza ze piasek niby najlepszy, ale zwir niczym nie przeszkadza, z czego czasami sa glosy ktor mowia iz ten grys dolomitowy jest zbyt ostry, ale i odrazu jest riposta innej osoby ze wcale ostrzejszy niejest od piasku kwarcowego.

Zaufajcie ze wertujac internet przez pare godzin zglupialem calkowicie, moze mi jakos poradzicie czy jesli wloze ten grys dolomitowy to bedzie dobry wybor ?? obsada na 90% bedzie saulosi.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Filtr mechaniczny ma za zadanie usunąć zanieczyszczenia piasku i oszczędzić ci odmulania. Więc ten argument odpada jeżeli chodzi o piasek. Z geologicznego punktu widzenia to ostatecznym produktem wietrzenia skały i tak jest piasek o mniejszej lub większej granulacji. Grys zaś jest produktem budowlanym powstałym w wyniku kruszenia skały. Teraz sam sobie odpowiedz jak to ma się do Twojej wizji biotopu.

Opublikowano

Jak nie musisz walczyć z niskim PH to wybrał bym piasek, nie sądzę żeby grys był za każdym razem gorszym rozwiązaniem chociaż widziałem "ostry grys" i rzeczywiście do niczego się nie nadawał. Nie wiem dla czego sądzisz że piasek będzie trudniejszy w utrzymaniu czystości, bo biały? Na białym kupska lepiej widać:) Taki o granulacji 0,5-1,0mm będzie ok, drobniejszych się wystrzegaj. Z mojego doświadczenia łatwiej utrzymać w czystości piach niż grys.

Opublikowano

Cała sztuka to dobre ustawienie cyrkulacji wody w baniaku, mi wszystkie kupska lądują w 2 niewidocznym z frontu miejscach w akwa a że pyśki to brudasy to trochę tego się zbiera. Ja pod tym względem tj. widoczności kup nie widzę przewagi białego grysu nad białym kwarcowym piachem, będą widoczne i w jednym i drugim przypadku. Nie używam odmulaczy, sprzątam wszystko zwykłym wężykiem (tak jest mi poręczniej). Ściągam tylko warstwę nieczystości, piach mam bardzo drobny i tutaj popełniłem błąd na samym początku ale przez rok wymieszałem go dosypując co jakiś czas grubszego. Na chwilę obecną nie chciało by mi się bawić z grysem, za dużo mam skał w akwa. Przy podmianach wysysam kupy, przemieszam trochę piach i tyle, nie sprawia to żadnych problemów.

Opublikowano

a to tak z ciekawosci sie zapytam, co ile sprzatasz te kupska ??

teraz mam zwirek o granulacji ok 2-4, ale wiem ze to byl blad, ktory chcialbym naprawic, ale co do sprzatania nie mam zadnych problemow, a pyszczaki i tak sobie kopia...

Opublikowano

Ja się staram sprzątać co tydzień ale czasami z racji rożnych dodatkowych obowiązków nawet i 2 tygodnie niczego w baniaku nie ruszam. Na 240l mam za mechanika Aquael circulator 2000 i niestety ale gąbka nie pochłania mi kupsztali w całości. Na zasadzie prób i błędów tak wszystkie wyloty poustawiałem że cały syf schodzi mi do tylnego narożnika i 5 min zajmuje mi ściągnięcie wszystkiego wężem. Odmulacza nie używam bo mi ciężko pomiędzy dekoracjami plastikową rura manewrować. Ja piach mam bardzo drobny ale co do żwiru to nie wiem... w Malawi żwiru nie miałem i nie wiem jakie są możliwości pyszczaków, szczególnie młodych w jego przekopywaniu.

Wiem jedno że gdybym miał żwir to bym się przy tej ilości skał zamęczył przy sprzątaniu. Po piachu zabrudzenia "ślizgają" się do narożnika zgodnie z cyrkulacją wody, przy żwirze pewnie by się zagłębiały w podłożu szybciej no ale to tylko moje zdanie.