Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja taki kupiłem kwarcowy 0,5-1mm. Jeszcze w workach leży bo szkło nie przyszło ale jutro lub po jutrze się okaże co warta ta inwestycja była. Mam nadzieję, że pylić po przepłukaniu nie będzie. Wygląda z goła ładnie :)

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

to ja sie podepne bo mam maly dylemat. Zakladam zbiornik 375L z biotypem malawi i oczywiscie chce miec jasne podloze. Wybor ma pasc na 2 mozliwosci, mianowicie piasek kwarcowy o granulacji 05-1mm ktory moim zdaniem bedzie trudniejszy w utrzymaniu czystosci a do tego podobno bardzo widac wszelkie zanieczyszczenia na nim.

Druga opcja to Grys dolomitowy o granulacji 1-2mm, ktory moim zdaniem bedzie troche latwiejszy w odmulaniu, a do tego nie bedzie widac wszelakich zanieczyszczen od ryb.

czytajac i wertujac to wszystko, pisza ze piasek niby najlepszy, ale zwir niczym nie przeszkadza, z czego czasami sa glosy ktor mowia iz ten grys dolomitowy jest zbyt ostry, ale i odrazu jest riposta innej osoby ze wcale ostrzejszy niejest od piasku kwarcowego.

Zaufajcie ze wertujac internet przez pare godzin zglupialem calkowicie, moze mi jakos poradzicie czy jesli wloze ten grys dolomitowy to bedzie dobry wybor ?? obsada na 90% bedzie saulosi.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Filtr mechaniczny ma za zadanie usunąć zanieczyszczenia piasku i oszczędzić ci odmulania. Więc ten argument odpada jeżeli chodzi o piasek. Z geologicznego punktu widzenia to ostatecznym produktem wietrzenia skały i tak jest piasek o mniejszej lub większej granulacji. Grys zaś jest produktem budowlanym powstałym w wyniku kruszenia skały. Teraz sam sobie odpowiedz jak to ma się do Twojej wizji biotopu.

Opublikowano

Jak nie musisz walczyć z niskim PH to wybrał bym piasek, nie sądzę żeby grys był za każdym razem gorszym rozwiązaniem chociaż widziałem "ostry grys" i rzeczywiście do niczego się nie nadawał. Nie wiem dla czego sądzisz że piasek będzie trudniejszy w utrzymaniu czystości, bo biały? Na białym kupska lepiej widać:) Taki o granulacji 0,5-1,0mm będzie ok, drobniejszych się wystrzegaj. Z mojego doświadczenia łatwiej utrzymać w czystości piach niż grys.

Opublikowano

Cała sztuka to dobre ustawienie cyrkulacji wody w baniaku, mi wszystkie kupska lądują w 2 niewidocznym z frontu miejscach w akwa a że pyśki to brudasy to trochę tego się zbiera. Ja pod tym względem tj. widoczności kup nie widzę przewagi białego grysu nad białym kwarcowym piachem, będą widoczne i w jednym i drugim przypadku. Nie używam odmulaczy, sprzątam wszystko zwykłym wężykiem (tak jest mi poręczniej). Ściągam tylko warstwę nieczystości, piach mam bardzo drobny i tutaj popełniłem błąd na samym początku ale przez rok wymieszałem go dosypując co jakiś czas grubszego. Na chwilę obecną nie chciało by mi się bawić z grysem, za dużo mam skał w akwa. Przy podmianach wysysam kupy, przemieszam trochę piach i tyle, nie sprawia to żadnych problemów.

Opublikowano

a to tak z ciekawosci sie zapytam, co ile sprzatasz te kupska ??

teraz mam zwirek o granulacji ok 2-4, ale wiem ze to byl blad, ktory chcialbym naprawic, ale co do sprzatania nie mam zadnych problemow, a pyszczaki i tak sobie kopia...

Opublikowano

Ja się staram sprzątać co tydzień ale czasami z racji rożnych dodatkowych obowiązków nawet i 2 tygodnie niczego w baniaku nie ruszam. Na 240l mam za mechanika Aquael circulator 2000 i niestety ale gąbka nie pochłania mi kupsztali w całości. Na zasadzie prób i błędów tak wszystkie wyloty poustawiałem że cały syf schodzi mi do tylnego narożnika i 5 min zajmuje mi ściągnięcie wszystkiego wężem. Odmulacza nie używam bo mi ciężko pomiędzy dekoracjami plastikową rura manewrować. Ja piach mam bardzo drobny ale co do żwiru to nie wiem... w Malawi żwiru nie miałem i nie wiem jakie są możliwości pyszczaków, szczególnie młodych w jego przekopywaniu.

Wiem jedno że gdybym miał żwir to bym się przy tej ilości skał zamęczył przy sprzątaniu. Po piachu zabrudzenia "ślizgają" się do narożnika zgodnie z cyrkulacją wody, przy żwirze pewnie by się zagłębiały w podłożu szybciej no ale to tylko moje zdanie.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Różnica w cenie spora. Ale możesz wziąć pod uwagę zamontowanie jednego wzmocnienia poprzecznego . Ja tak zrobiłem gdy pękło moje. Trochę to może komplikować 'grzebanie" w akwa ale niespecjalnie . To tylko kwestia włożenia tła w przyszłości  ale i z tym można sobie poradzić.
    • Część. Powiem Ci szczerze, przemyśl to jeszcze... 240l. to jest niezbędne minimum jeżeli chodzi o ten biotop. 2 gatunki aby panował względny spokój. Max 3 kolory ryb. Większość z nas to przerabiała. Postawisz zbiorniki i za chwilkę będziesz żałował wydanych pieniędzy bo akwarium bardzo szybko się optycznie skurczy... Pomyśl o salonie, tam jak postawisz 200x50 to nacieszy oczy wszystkich domowników i gości🙂 Kasę można dozbierać i postawić coś bardziej sensownego. Nie nawiam na siłę, tylko opowiadam z własnego doświadczenia😉  Życzę powodzenia!
    • Jasne, też fakt, mogłem szybciej wszystko opisać. Generalnie po rozmowach z tatą doszliśmy do tego że najlepiej by było zostać przy tych 240l, tata nie jest pewny czy strop by uciągnął jakieś większe punktowe obciążenie, a w tej sprawie wolę zaufać. Akwarium dla mnie najlepiej jakby stało w moim pokoju, więc nie jestem zbyt skory żeby stało na parterze. Co do budżetu, to mogę wydać maksymalnie 2.5 tysiąca, chociaż oczywiście dobrze by było gdyby wyszło mniej. Blat ma wymiary 2m długości na 50 cm szerokości. Wysłane z mojego SM-A125F przy użyciu Tapatalka
    • Od tego powinieneś zacząć planowanie. Przede wszystkim, ile możesz wygospodarować miejsca na akwarium i jaki masz na to budżet? Blat 10cm spokojnie wytrzyma, może masz kogoś znajomego, który wyspawa Ci stelaż pod ten blat. Jakie wymiary ma ten blat? A jak nie stelaż to na pewno taniej wyjdzie postawienie 3 cokołów z bloczków betonowych lub cegieł, na tym oprzeć blat i dorobić drzwiczki. Wszystko zależy od tego na co możesz sobie pozwolić. A jeszcze dobrze byłoby znać nośność stropu jeśli mieszkasz na piętrze. Jest wiele znaków zapytania, my możemy tylko gdybać...
    • Wiem że dobrze by było brać większe, z tym że szczerze bałbym się bo nie wiem do końca jaką nośność może mieć blat na którym chce to akwarium położyć - 240l, nawet ze skałami to nie jest właśnie np 400l + skały, a blatu raczej nie zamierzam wyrzucać. Nie wiem na ile to moja przezorność a na ile faktycznie może być niebezpiecznie, ale wolę dmuchać na zimne. Największym problemem by pewnie było znaleźć nogi do tego blatu które by to uciążenie zniosły, bo blat jest całkiem słusznej grubości - około 10 centymetrów. Wysłane z mojego SM-A125F przy użyciu Tapatalka
    • Skoro ma być 10mm to lepiej brać większe np 450l, litraż dwa razy większy a grubość szyby ta sama. Jeśli interesuje Cię malawi to ważna jest wielkość zbiornika, im większe tym lepsze choć nie każdy może sobie pozwolić na ogromny litraż to jednak różnica między 240l a 450l jest bardzo duża, masz przede wszystkim większy wybór gatunków, więcej ryb, mniej strat z powodu agresji.
    • Cześć, miło mi . Najprawdopodobniej będę kupował właśnie od Przemka, lub od akwaria.pro. Bardzo dziękuje za tak duży odzew, finalnie najprawdopodobniej będę brał akwarium właśnie z szyby 10mm. Przede mną jeszcze pewnie sporo czytania tego forum do tego czasu, ale już wiem w jakim kierunku działać . Wysłane z mojego SM-A125F przy użyciu Tapatalka
    • Mam i miałem już kilka różzych zbiorników od Wromaku. Nigdy nie bylo z nimi żadnego problemu. Obecny 375l stoi już 5 lat.
    • @Radiowski Witam Ziomka z pięknego miasta Torunia. 😉 Potwierdzam słowa Andrzeja. Mam od Przemka akwarium, co prawda sam je przywiozłem, bo akurat miałem wyjazd do Szczecina, ale wiem, że zorganizowałby Ci transport. Super wykonanie, zrobi co tylko zechcesz. Różne widziałem tu opinie na temat kontaktu z nim, ja zupełnie nie mogę narzekać, wręcz przeciwnie. Niemal na ostatnią chwilę udało mi się nieco powiększyć ostateczne wymiary zbiornika (początkowo miało być takie, jakie teraz planujesz) - także stawiaj od razu największe, jakie możesz, byś później nie żałował. 😉
    • Gdziekolwiek kupisz to upewnij się , że ten rozmiar akwa nie jest produktem firmy Wromak ( z Wrocławia).  To ich akwaria "słynęły" z tego , że po prostu pękały.  Przyczyną nie była zbyt cienka grubość szyb bo była akurat zgodna z normami ( znajdziesz w necie) , ale przyczyną były źle wykonane wzmocnienia wzdłużne i źle montowane. Firma dostawała setki ( w owym czasie) monitów ale nie brała ich chyba pod uwagę bo ich akwa wtedy dalej pękały.  Też tego doświadczyłem tyle , że mi w nocy pękło samo wzmocnienie wzdłużne. Takiego hałasu długo się nie zapomina. A żeby było śmieszniej to wiele awarii tego typu odbywa się w nocy:) . W Szczecinie masz super fachowca  @przemek wieczorek.  Nie wiem jak teraz z nim jest jeżeli chodzi o kontakt. Ale fachowiec super. 
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.