Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Posiadam akwarium 160/65/45(wysokość) ze szkła 10 mm bez wzmocnień poprzecznych. Ostatnio nasłuchałem się historii o pękających zbiornikach. Czy powinienem się zacząć bać, że może pęknąć? Jeżeli tak to jak najlepiej wzmocnić akwarium.

Opublikowano

Eeee tam jak ma pęknąć to pęknie.

Juwel robi akwaria 150x50x60 bez żadnych wzmocnień z 10mm (boki z 8mm) i nikt przy zakupie jakoś się nie stresuje bo firma porządna więc chyba wie co robi.

Opublikowano

Wielkie dzięki. Proszę mi tylko powiedzieć w którym miejscu akwarium wkleić wzmocnienie. na górnych krawędziach szyby przedniej i tylnej są 4 cm szerokie i długie na 120cm paski szkła podtrzymujące szyby pokrywające akwarium. Podejrzewam że wzmocnienie poprzeczne najlepiej przykleić pośrodku akwarium pod podstawkami? Ze względów estetycznych wolałbym wzmocnienia umieścić z dwóch stron na końcu wspominanych podpórek. Czy można przeprowadzić całą operację nie opróżniając całego akwarium, spuszczając mw. 15 cm wody?

Opublikowano

kuta wiesz co, ja nie jestem szklarzem, ale jest jedna firma w Polsce co robi 240l(120cm) bez wzmocnień poprzecznych i z tego co widziałem na necie kilka ładnie strzeliło bo zostały źle za projektowane wzmocnienia wzdłużne i tez ludziska kupowali mając pewność że jak firma z tradycja to zrobiła to powinno być dobrze. Ja bym wolał jednak słuchać się fachowca (Przemo) siedzi w tym i wie co mówi.

Takie jest moje zdanie .

Opublikowano

To co robi, a właściwie odwala Wromak każdy chyba wie i w sumie nie jest to problem ze wzmocnieniami poprzecznymi, a za krótkimi wzdłużnymi.

Pękają bo są źle zrobione i tyle.

Ja nie słyszałem żeby pękło akwarium Juwela. Swego czasu Wartek robił tu obliczenia dla wymienionego przeze mnie wyżej akwarium i było spoko.

Z drugiej strony jeżeli ktoś ma choć trochę spokojniej spać to niech daje wzmocnień do bólu.

Opublikowano
na górnych krawędziach szyby przedniej i tylnej są 4 cm szerokie i długie na 120cm paski szkła podtrzymujące szyby pokrywające akwarium.
To są właśnie wzmocnienia wzdłużne:) IMHO trochę za krótkie

i dałbym na środku poprzeczne jak radzi Przemek.

Opublikowano

Właśnie Wromaka akwaria strzelały przez za krótkie wzmocnienia wzdłużne (nie właściwe naprężenia występują). Konkretnych i dokładnych informacji o rozkładzie sił na przednią czy tylnią szybę przy zamontowanych za krótkich wzmocnieniach wzdłużnych powiedziałby Przemo.

Opublikowano
No dobra, a ten juvel ma może wzmocnienia wzdłużne przez całą długość?

Nie ma żadnych wzmocnień - jeżeli nie liczyć kawałka plastiku lecącego wokoło - taka mini korona...