Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, zbiornik w rozmiarze 100x40x50 powoli dojrzewa dlatego zaczynam myśleć o obsadzie, wymarzyłem sobie taki zestaw:

pseudotropheus saulosi 2+5

Cynotilapia afra Cobue 1+3

wiem że akwarium małe, ale rybki też nie rosną duże, pod względem charakteru i diety - podobne.

Opublikowano
Witam, zbiornik w rozmiarze 100x40x50 powoli dojrzewa dlatego zaczynam myśleć o obsadzie, wymarzyłem sobie taki zestaw:

pseudotropheus saulosi 2+5

Cynotilapia afra Cobue 1+3

wiem że akwarium małe, ale rybki też nie rosną duże, pod względem charakteru i diety - podobne.

Afra jest raczej bardziej agresywna , samce sa podobne do siebie i afra moze nie pozwolic na ladne wybarwienie saulosi.

Opublikowano

Może ma ktoś u siebie takie połączenie, na anglojęzycznych forach czytałem że nie ma problemów w hodowli tych dwóch gatunków razem, ale jak to na forach bywa - ilu ludzi tyle opinii.

Opublikowano

Co w takim razie proponujecie do saulosi, wiem że małe akwarium ale chciałem chociaż dwa gatunki trzymać.

Opublikowano

Ma u siebie cynotilapie afre top likome i saulosi i jak na razie od dwóch miesięcy dogadują się ze sobą. Afra kopie doły za skałami i tam jest jej królestwo , natomiast saulosi ma swój rewir bliżej dużej skały.

Opublikowano
Ma u siebie cynotilapie afre top likome i saulosi i jak na razie od dwóch miesięcy dogadują się ze sobą. Afra kopie doły za skałami i tam jest jej królestwo , natomiast saulosi ma swój rewir bliżej dużej skały.

W sumie właśnie o takiej obsadzie jak masz w opisie myślałem, mówisz że do gardeł sobie nie skaczą? jakich używasz pokarmów?

Opublikowano

Karmię je cztery razy w tygodniu spiruliną OSI(płatki) i NF preminum cichlid plant-S(granulat) , dwa razy w tygodniu na przemian OSI vivid color , OSI brine shrimp (oba płatki) + NF premium cichlid -M raz w tygodniu wodzień , niedziela jest dniem głodówki. W ciągu dnie pyski karmię rano i wieczorem małymi porcjami( dwie szczypty płatków i szczyptę granulatu).

Wracając do ewentualnej agresji rybki kupiłem w tym samym czasie i oba gatunki byłe młode i jak na razie nie ma żadnych konfliktów o których warto byłoby pisać. Afra bardziej jest skupiona na gonitwach za samicami i na wiecznym kopaniu grot. Potrafi wykopać małe tunele pod wapieniami i tam skrywać się , oczywiście od czasu do czasu sprawdzić teren i z powrotem do dziury. Afra odbyła już swoje pierwsze tarło i podczas niego nie dochodziło do konfliktów z innymi mieszkańcami akwarium pomimo tego że samiec saulosi ma podobne ubarwienie co afra , chociaż bardzo daleko mu do żywych barw afry.

• Dziękuję 1
Opublikowano
Ma u siebie cynotilapie afre top likome i saulosi

A co z rdzawym w Twoim akwa 200l ?? jak masz podane w stopce

A i dieta którą stosujesz to większości roślinną. Afra i saulosi osobiście postawiłbym na 60%do 40% w stronę mięsa. Po co cynotilapia ma się męczyć na roślinie jak saulosi spokojnie sobie poradzi.