Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Moje pytanie dotyczy niestandardowego połączenia pyszczków saulosi oraz synodontisow.

Obecnie mam 120l z czterema syndontisami (gatunki z tanganiki), chciałbym dołożyć 4 (1+3) Pseudotropheus saulosi. Pomiatając fakt łączenia dwóch biotopów czy istnieją jakieś inne obiektywne przeszkody dla tego składu?

Dodam jeszcze, że synodontisy maja od 8 do 12 cm i niezaobserwowałem z ich strony żadnych działań zaczepnych na członkach poprzedniej obsady, mimo, że część rybek była od nich znacznie mniejsza.

Z góry dziękuję za każdy głos!

Pozdrawiam,

Opublikowano

Jeżeli ktoś chce, to nie widzę przeszkód aby te dwa gatunki trzymać razem.

Synodontisów nie wpuszczałbym do akwarium mniejszego niż 120cm.

Opublikowano

Dziękuję za rozbudowane wypowiedzi, aczkolwiek chodzi mi o następująca rzecz:

1. Czy Saulosi nie będą ganiać synodontisy?

2. Wszystkie najlepsze kryjówki są zaanektowane przez syndontis, czy między tymi gatunkami może dochodzić do walk o kryjówki?

Dzięki za odp.

Opublikowano

Naprościej zapytać kogoś kto to miał, poszukać na forum. S. nyasse miała tu tylko jedna osoba i w dodatku nie mieszkająca w Polsce, reszta to tanganika.

• Dziękuję 1
Opublikowano

W książce "Wodny świat akwarium" autor sugeruje dla zbiornika typu mbuna taką obsadę:

Pseudotropheus + Melanochromis + Synodontis petricola + zbrojniki z rodzaju Ancistrus.

Wszystkie najlepsze kryjówki są zaanektowane przez syndontis

Jakby co - zawsze możesz zwiększyć liczbę kryjówek.

Opublikowano

Nabe oczywiście masz rację, ale informację tą:

W książce "Wodny świat akwarium" autor sugeruje dla zbiornika typu mbuna taką obsadę:

Pseudotropheus + Melanochromis + Synodontis petricola + zbrojniki z rodzaju Ancistrus.

podałem tylko po to, aby pokazać, że taka obsada jest możliwa. Oczywiście nie w tak małym akwarium - o czym już wcześniej pisałem.

Opublikowano

Dzięki za głosy w dyskusji.

Gwoli ścisłości 4 synodontisy to S. ocellifer z jeziora Czad (ph 7.5).

Ponieważ S. ocellifer są hodowlą lekko ekstremalną (obserwacja gatunku możliwa w zaciemnieniu między 18 a 24), moją ideą było dołożenie jakiegoś kolorowego gatunku ryb o podobnych wymaganiach od. ph. Obecnie w dzień akwarium wygląda jak wymarłe jeziorko :)

Myślę, że przy odpowiedniej aranżacji 8 ryb może bez problemu żyć ze sobą ?

Opublikowano
Nabe oczywiście masz rację, ale informację tą:

podałem tylko po to, aby pokazać, że taka obsada jest możliwa. Oczywiście nie w tak małym akwarium - o czym już wcześniej pisałem.

Taka obsada nie jest mozliwa, w zaden sposob.

Ryby z trzech roznych biotopow, a do tego 120 litrowe akwarium.:o

Moze 7 lat temu jak autor pisal ta ksiazke to bylo mozliwe, dzisiaj nikt takiej obsady nie poleci.

Opublikowano
podałem tylko po to, aby pokazać, że taka obsada jest możliwa.

Idąc tym tropem możliwa jest każda obsada, bo papier przyjął i dało się napisać.Ale powielanie czyiś błędów to chyba niezbyt mądry pomysł.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.