Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Startuje ze standardową 375. Obsada docelowa to 20-25 dorosłych ryb.

Do filtracji mechanicznej planuje Aquael Circulator 2000 + ewentualnie falownik 6000l/h jeżeli obieg będzie nie taki.

Do filtracji biologicznej przewidziałem Eheim 2217 ale że trafił mi się tanio drugi 2217 bez wirnika, to postanowiłem spiąć te 2 filtry szeregowo.

Zasilany będzie 2 w szeregu. Pierwszy bez wirnika aby ułatwić przepływ. Wiem, że japońcy tak stosują i daje radę.

Zastanawiam się tylko czy 9 litrów bio-ceramiki i 3 litry żwiru koralowego to nie przesada na planowane akwarium/obsadę? (pierwszy cały ceramika, drugi pół na pół).

A może dać do pierwszego bio-ball'e (łatwiejszy przepływ) a drugi pół na pół ceramika i żwir koralowy ?

Oczywiście na wlocie będzie prefiltr

Opublikowano

Czyli rozumiem, że na takie akwarium/obsadę 6l ceramiki wystarczy?

Zrobię najwyżej duży prefiltr z gąbkami i żwirem koralowym

Opublikowano
Czyli rozumiem, że na takie akwarium/obsadę 6l ceramiki wystarczy?

Zrobię najwyżej duży prefiltr z gąbkami i żwirem koralowym

I to będzie dobre rozwiązanie. A swoją drogą, nie wpuszczałbym do takiego litrażu więcej niż 20 sztuk.
Opublikowano

Masz rację. Pewnie na 20 szt. się skończy i 3 gatunkach

Jeszcze czytam i przyjmuje sugestie ;)

No i zapytam jeszcze aby nie mnożyć tematów

Gąbka do cyrkulatora 2000l/h - myślałem nad czymś takim

http://allegro.pl/wklad-gabka-filtr-20x10x10-cm-ppi-20-otwor-20-mm-i2820732676.html

a może rzadsza ?

http://allegro.pl/wklad-gabka-filtr-20x10x10-cm-ppi-10-otwor-20-mm-i2820732674.html

lub gęstsza

http://allegro.pl/wklad-gabka-filtr-20x10x10-cm-ppi-30-otwor-25-mm-i2842018855.html

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Kubełki udało mi się połączyć

1 kubeł (nie zasilany) pełni role dużego prefiltra z gąbkami (docelowo gąbki i grys koralowy)

2 kubeł (zasilany) w chwili obecnej ma 2 gąbki i 1/3 ceramiki - docelowo będzie cały wypełniony ceramiką.

1 dzień testów to mało ALE na tę chwile mogę powiedzieć, że jestem bardzo zadowolony. Filtr zdecydowanie ucichł ! Przepływ wody jest minimalnie gorszy niż w układzie z 1 kubłem. Odpowietrzenie bez problemów. Układ daje mi możliwość kombinowania z dodatkowymi wkładami bez ruszania masy biologicznej

Układ będę dalej testował i dzielił się spostrzeżeniami

a1e579ecc8a493d7m.jpg

Opublikowano

Nie chciałem napisać, że się nie zmniejszył bo niektórzy by mnie zlinczowali ;)

Przy okazji podmieniłem jeden wąż a drugi wyczyściłem porządnie.

IMHO dołożenie drugiego filtra nie wpłynęło znacząco na przepływ - dmucha pięknie z rurki wylotowej. Optuje, że przepływ spadł max o 10-15%, jeżeli spadł w ogóle.

Jak na razie 100% zadowolenia. Chciałem uniknąć zapowietrzania filtra w wyniku stosowania prefiltru/gąbki na wlocie. Wychodzi na to, że się udało.

Reszta obserwacji za jakiś czas