Skocz do zawartości

Male malawi. Poczatek , doradzajcie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie dajcie sobie troszkę na wstrzymanie.

Po co komu te napinki potrzebne?

Co do tematu... teraz pozostaje Ci czekać, czekać, i jeszcze chwile czekać.

W baniaku masz teraz prawdopodobnie NH3/NH4.

Poczekaj aż zacznie pojawiać się NO2, który a czasem zostanie przetworzony na NO3.

Nic nie podmieniaj, dolewaj itp.

Po prostu poczekaj i kontroluj parametry.

Jeżeli NH3 i NO2 spadnie do wartości prawie że zerowych (testy wykażą 0) możesz wpuszczać ryby.

Opublikowano

Zgadzam się z tobą w 100% aczkolwiek jest troszkę prawdy w żalach kolegi jeżeli chodzi o sposób w jaki czasem osoby bardziej zapoznane z tematem odpisują osobom mniej zapoznanym. Czasami odpowiedzi są nie przyjemne w odbiorze i aroganckie , proponował bym więcej pokory bo nikt z nas nie pozjadał wszystkich rozumów a że coś (jakieś pytanie ) pojawia sie po raz enty na forum , cóż grzecznie odpowiedzieć , edukować ;) "młodzież" a jeżeli kogoś to irytuje to po prostu nie odpisywać. Takie moje skromne zdanie.

Wszystko to nie zmienia faktu że ubliżanie sobie jest kary godne i nie dopuszczalne.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Panowie, od wytykania sobie jest onet albo inne podobne portale ze swoimi forami. Jeśli zobaczę jeszcze jedną wypowiedź w podobnym tonie, to cały wątek zostanie przeze mnie osobiście zmoderowany a zaangażowane osoby dostaną urlop na święta, aby miały czas ochłonąć.

PS. jeśli już musicie koniecznie sobie nawrzucać, to zawsze jest coś takiego jak wiadomości prywatne.

Wymoderowałem wątek, każda następna wypowiedź nie związana z tematem poskutkuje odpoczynkiem na święta od forum.

idoido wyjaśnił, że ma problem z klawiaturą a nam pozostaje przyjąć to do wiadomości.

• Dziękuję 3
Opublikowano

Jak chcesz zobaczyć przebieg Cyklu Azotowego wg testów to proszę tu jest link z moich pomiarów:

https://docs.google.com/file/d/0B5jg_Osaq8NwOUtlT2h2MjdNUm8/edit?pli=1

zobaczysz tam skok NO2 i NO3 oraz późniejszy spadek. Start był na samej urynie.

W innym dziale opisałeś trochę swój zbiornik, napisz co to za model mechanika masz w środku bo mam obawy czy da radę samodzielnie.

Ps.Wcześniej kolega idoido pisał, że ma awarię klawiatury (zalanie) stąd taka kiepska spójnia zdań co oczywiście przyjmujemy do wiadomości i ja osobiście nie będę się tego czepiał.

Pozdrawiam i czekam na dalszy rozwój życia w baniaczku.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Fajne wykresy (też kiedyś takie robiłem jak startowałem z pierwszym baniakiem) ale brakuje chyba najważniejszego - pomiaru NH3/NH4.

Bardzo dużo ludzi pomija kontrolowanie tego parametru, ale nie można zapominać że jest to najbardziej trująca forma azotu występująca w całym cyklu i szczególnie na początku zaleca się jego sprawdzanie.

Wiem ze to już historia ale widzę że dodawałeś sody (która tak naprawdę za dużo nie podbiła Ci pH), bez podmiany wody.

Nie wolno tego robić szczególnie przy młodym zbiorniku - sodę dodajemy WYŁĄCZNIE razem z podmianą wody!!!

Opublikowano

cos zaczelo sie dziac.

Woda wlana 13 grudnia. Opisane w 1 poscie

19 grudzien wyniki testów:

PH: 8

no2: 0,8

no3: 10 (jednak co do tego pomiaru mam watpliwosci , sprawdzalem przy swietle zarowki ... zoolek) jutro powtórze.

Z tego co kazdy doradzal wywnioskowalem ze no2 podskoczy troche pozniej.