kula Opublikowano 10 Grudnia 2012 #1 Opublikowano 10 Grudnia 2012 Witam! prosze podajcie prawidłowe parametry dla malawi : GH Pozdrawiam i dzieki z gory za odpowiedz
nabe Opublikowano 10 Grudnia 2012 #2 Opublikowano 10 Grudnia 2012 Nie ma to istotnego znaczenia, problemem może być niedobór minerałów w wodzie miękkiej i kwaśnej, wtedy należy uzupełniać je stosując sole.Praktycznie biorąc pod uwagę GH w naszych kranach problemu nie ma. Ciekawostka: w jeziorze Malawi GH jest raczej niskie, czyli jest tam woda miękka i zasadowa jednocześnie. A dla tych co dążą do ideału pomiary z kilku miejsc: http://www.mchportal.com/aquatic-life-mainmenu-114/aquatic-life-freshwater-mainmenu-142/tropical-ecology-biotopes-mainmenu-151/99-fw-tropical-ecology/45-lake-malawi-biotopes-water-parameters.html W książce Koningsa "Back to nature" jest też szczółowa tabela z resztą parametrów. Tu kilka słów o specyfice wody wielkich jezior afrykańskich: http://www.mchportal.com/fishkeeping-mainmenu-60/water-the-environment-mainmenu-77/99-fw-tropical-ecology/101-african-biotopes-chemistry-of-african-rift-lakes-water-parameters-in-natural-habitats.pdf 1
firefighter1 Opublikowano 10 Grudnia 2012 #3 Opublikowano 10 Grudnia 2012 Kurcze to ja tu cisnę z pH na 8 a takie jak mam teraz jest idealne wychodzi. Natomiast temperatura widzę, że jest znacznie wyższa, obecnie utrzymuję 25stC, a Wy jaką macie?
nabe Opublikowano 10 Grudnia 2012 #4 Opublikowano 10 Grudnia 2012 24-25 stopni. Trzeba pamiętać,że pH w Niassa zmienia się w ciągu roku min. w czasie pory deszczowej. Także w różnych częściach jeziora jest różne, np w zatokach przy ujściach rzek itp.
pablojogi Opublikowano 10 Grudnia 2012 #5 Opublikowano 10 Grudnia 2012 różnie czasem 27, a czasami i 29 się zrobi:-)
makok Opublikowano 13 Grudnia 2012 #7 Opublikowano 13 Grudnia 2012 hmm to mam za zimno znaczy... bo zwyczajowo 23-24 ale z wielkim oporem chcę inwestować w grzałkę 700W i klimatyzator do osuszania powietrza
Cioofek Opublikowano 13 Grudnia 2012 #8 Opublikowano 13 Grudnia 2012 Ze względu na potrzebny bufor, który zapobiega zbyt szybkiemu zakwaszeniu wody (spadkom pH) zalecane jest aby w naszych akwariach GH wynosiła ok 10st n +-3st n.
nabe Opublikowano 13 Grudnia 2012 #9 Opublikowano 13 Grudnia 2012 nie pomyliło ci się z twardością węglanową?
Cioofek Opublikowano 13 Grudnia 2012 #10 Opublikowano 13 Grudnia 2012 Nie, ponieważ KH jest główną składową GH. I mając GH na odpowiednim poziomie mamy pewność, że twardość węglanowa zapewni nam odpowiedni bufor. Po dodaniu sody wyniki testów na TwW są zakłamane. I gdy testy wskażą TwW>TwO to dla celów praktycznych powinniśmy przyjąć wartość TwW=TwO.
Rekomendowane odpowiedzi