Jump to content

Stała podmiana wody, ile podmieniać?

Recommended Posts

Posted

Hejka.

Czy ktoś z was potrafi _policzyć_ ile należy wlewać na godzinę wody do akwarium 375l. Aby przez tydzień podmienić 50/75/90% objętości zbiornika?

Założenie podstawowe jak w temacie - woda jest dolewana, a podmiana.

Ja nie mam nawet pojęcia jak się za to zabrać...

Wysłane z Galaxy Nexus za pomocą Tapatalk

Posted

teorii czyli całek itp do wyliczenia tego nie pamiętam, ale stworzyłem sobie arkusz excela jeszcze za czasów paletek żeby monitorować pracę plenum... chodziło o no3 w czasie i ile trzeba podmieniać....

łatwo go będzie przerobić na czasy krótsze... i przedłużyć na np dobę

wysyłam Ci mailem ;)

--

autopodmiana to rozcieńczanie a nie podmiana jakie zna większość, więc akurat ten arkusz może Ci pomóc...

Posted

(50*375/100)/24/7 = ok 1,1 l/godz :) Czy to to chodziło ?

Zakładając,że tyle samo co wlewasz jednocześnie wylewa się do kanalizy i bez uwzględnienia parowania. A tak w praktyce najlepsza będzie tu automatyczna dolewka. Spotkałem w necie nawet takie rozwiązanie jak spłuczkowy pływak w sumpie.

Posted

mógłbyś rozjaśnić ten wzór?

no ja mam pływak w sumpie - stosowany jako dolewka (wężykiem RO sie dolewa - ukryty w mieszkaniu)

a jak rozwinę wąż do wylewki wody i odkręcę zawór na kominie zewnętrznym to zlewaną wodę dolewka automatycznie doleje... przez 6h dwie pełne wanny - nie wiem ile to wody - strzelam że koło 500l - ale nastepuje rozcieńczanie

--

tylko tak nei rozcieńczysz... z przeprowadzonej symulacji widać że w ujęciu tygodniowym i w dużym uproszczeniu, jeśli zaczniesz autopodmianę od no3=25 i będziesz co godzinę podmieniał 2l wody na 330 (bo pewnie więcej nie ma w takim baniaku) jednocześnie będziesz karmił 3mg no3 co 24h to przy takiej podmianie będzie się utrzymywał ich poziom (no3) na około 20-25mg/l

proszę przypadkowych wizytujących poniższy dokument o zassanie sobie akrusza a nie grzebanie na online ;)

rozformatowało się menu - sugerujcie się kolorkami i napisami na nich - przesunęły się w lewo na imporcie...

tu dokument:

https://docs.google.com/spreadsheet/ccc?key=0Ah2FK9EA5XAhdC1wUnJOcmlMM1hSdnFlMFhnUm1pRUE

--

wypełniamy tylko pola beżowe (jasnożółte dla mężczyzn) :P

Posted

Strzeliłem po prostu 50 proc z 375 w ciągu 24 godz x 7 dni i wychodzi lph.Chyba prościej się nie da? Zakładam,że woda się miesza i rozcieńcza to NO3 bez specjalnych zabiegów z naszej strony a brakującą wodę dolewa automat. Chyba nawet mógłby być uruchamiany cyklicznie timerem bo ciagła praca pompy czy syczenie dolewki będzie irytujące :] Bardziej martwiłbym się o straty temperatury przez ciągłe dolewanie zimnej wody.

Posted

takie dolewanie 2l/h nie stanowi dla temp - przetestowałem

skupiłbym sie na no3 w tej symulacji, a nie na samej podmianie...

Yaro - nie wiesz jak się za co zabrać - za obliczenia? założenia? czy wogóle konstrukcję tematu?

Posted

Generalnie chodzi o to że wywierciłem już przez ścianę 2 otwory i będzie się woda lać do akwa 24/7.

Z doświadczenia wiem, że u mnie muszę podmieniać minimum 50% wody co tydzień. A mimo to mi akwa zarasta (czyli no wysokie). Tak więc szacuje że podmiana 75% powinna być ok.

Posted

Wspomniałem o temperaturze bo pamiętam jak cezarix opowiadał o swoim przypadku: podczas wyjazdu walnęła grzałka i ryby przesiedziały w temp. kilkunastu stopni.

Posted

A jeśli chodzi o to czego nie wiem. To nie mam zielonego pojęcia jak policzyć ile lać wody do akwarium. :-)

Posted

imho jak już założysz ta podmianę to sprawdzisz organoleptycznie z użyciem wodomierza :P

będziesz lał tyle żeby ustabilizować no3... bo możemy sobie teoretyzować, ale:

- nie wiemy ile karmisz

- nie wiemy ile masz dokładnie wody w baniaku

- nie wiemy jaką masz wodę w kranie

i to załatwia temat...

jak masz odpływ wody (skuteczny, niezawodny, najlepiej grawitacyjny) to na dolewce którą zrobiłbym wężykiem RO ustawiasz ile ma kapać i kapie...

wężyk odpływu wystarczy 10mm ;)

także dojdziesz do tego

--

jak nie zamontujesz wodomierza to możesz policzyć nakapując do wiadra i mnożąc ;)