Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Kupiłem filtr zewnętrzny Unimax 500. Teraz dojrzewa w akwarium LT. Jest wypełniony ceramiką. Po około 5 tygodniach planuje zmienić aranż na malawi.

Jeżeli odleje około 100l dojrzałej wody, zmienię aranż i podłącze dojrzały filtr to czy po tygodniu będę mógł wpuszczać powoli obsadę czy zaleca się dalej 2-3 tygodnie czekania?

Filtr Unimax 500 pozwala na ustawienie dwóch wylotów po przeciwnej stronie przez co cyrkulacja wody w akwarium jest bardzo dobra, więc czy będę zmuszony wstawić do akwa jeszcze cyrkulator? Wolałbym uniknąć dodatkowego sprzętu w akwarium.

Żeby nie pisać kolejnego posta to zapytam tutaj: mam pH około 7.6, GH-16, KH-12. Dodawanie sody ma sens czy do akwarium dać jakieś wapienie i piaskowce?

Myślałem o gnejsie, który bardzo mi się podoba ale on chyba nie wpływa na twardość wody.

Opublikowano
Jeżeli odleje około 100l dojrzałej wody, zmienię aranż i podłącze dojrzały filtr to czy po tygodniu będę mógł wpuszczać powoli obsadę czy zaleca się dalej 2-3 tygodnie czekania?

To będziesz mógł stwierdzić robiąc testy. Myślę, że po tygodniu przy podmianie jak dolejesz kolejną porcję "dojrzałej" wody to można będzie ryby wpuścić, ale wcześniej tak czy siak zbadaj wodę.

Ph 7,6 to nie tragedia, ale ja bym próbował podnieść.

Opublikowano

Jeszcze jedna myśl mi się nasunęła. Filtr ten ma 2 wloty i wyloty. Teraz gdy w akwarium jest pełno roślin a filtr odkręcony na pół gwizdka woda pięknie krąży po całym akwarium a widać to po dość mocno kołyszących roślinach. Wydaje mi się, że mechanik i cyrkulator odpadnie ponieważ gdy zabraknie roślin a będą same kamienie cyrkulacja wody będzie znacznie większa (już jest duża na pół gwizdka), czyli problem stojącej wody i odchodów raczej nie będzie występował?

Czy ktoś ma taki filtr i mógłby się wypowiedzieć?

Opublikowano
Wydaje mi się, że mechanik i cyrkulator odpadnie ponieważ gdy zabraknie roślin a będą same kamienie cyrkulacja wody będzie znacznie większa
Duży kamień znacznie bardziej utrudni cyrkulację niż kępa roślin. Czy będziesz musiał wspomagać cyrkulację dodatkowymi urządzeniami to się okaże ale mnie nie chciałoby się co chwilę czyścić kubła. W malawi ważna jest filtracja mechaniczna (te ryby zdrowo brudzą) i IMHO lepiej/wygodniej jest rozdzielić bio. od mech.
Opublikowano

Ledwo upchałem ten filtr do szafki a wyciągać go często nie chce. Lepiej założę prefiltry na wlotach ale pierwsze co będę testował to Microbe Lift :D Regularnie może przyniesie pozytywny skutek. Do tematu zapewne wrócę.

Opublikowano

Chodziło mi dokładnie o sporą nadfiltracje. W LT też chodził kubeł, pozostałość po HT ale tutaj do Malawi byłby zdecydowanie za mały. Swoją drogą narazie jestem bardzo zadowolony z Unimaxa, w LT ciężko było z kryształową wodą z racji nic nie robienia w akwarium a Unimax500 raz, że bardzo cichy to idealnie filtruje wodę. No i te 12l złoża na bakterie to rewelacja, a zostaje jeszcze przecież miejsce przygotowane pod UV. Na oko wejdzie tam ze 2 litry ceramiki.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

No i znów google i kolejna zagwozdka. Jako, że posiadam Unimaxa 500 w baniaku 240l i na pół gwizdka robi niezły wir w akwa to zapytuje o prefiltr HW-603 do mojego kubła. Jak pewnie wiecie Unimax 500 ma 2 wloty i wyloty co za tym idzie potrzebne będą 2 takie prefiltry.

Teraz w Unimaxie mam 3 warstwową gąbkę i reszta to ceramika.

W planie miałem aquael circulator 1500 lub 2000 ale zaczynam się zastawiać czy nie wywalić z Unimaxa gąbek, dołożyć ceramiki i zainstalować te 2 prefiltry i całkowicie zrezygnować z wewnętrznego filtra.

Jak pisałem na pół gwizdka jest wir, gdy odkręcę całkiem to mam solidną pralkę. Nie wydaje mi się, że te 2 prefiltry obniżą wydajność pomp w takim stopniu, że filtracja stanie. Oczywiście moc Unimaxa wzrośnie po wywaleniu gąbek ale ten nadmiar mocy pochłoną prefiltry.

Co o tym sądzicie?

Opublikowano
Co o tym sądzicie?
Jak najbardziej watre spróbowania. Polecam korpusy narurowe bo ostatnio pojawiły się komentarze że, prefiltry hw to niezbyt solidne rozwiązanie.
Opublikowano

Temat prefiltrów o tyle mnie zainteresował, że podobno częstsze ich czyszczenie nie powoduje szybkich wzrostów NO3 przez rozłożone Qpy.

Póki co wszystko w przygotowaniu ciągle.