Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak w temacie. mam problem z doborem dobrego filtra wewnętrznego. Poziadam zewnętrzny fluval 304 wypełniony ceramiką. Akwarium 375 litrów. Prośba jest taka abyście doradzili jaki dobrać wewnętrzny i ewentualnie czym go wypełnić.

Opublikowano

Co do wypełnienia to że jako Twoja 304 aby pociągnąć takie akwa musi być w 100% bio to wewnętrzny niech będzie w 100% mechaniczny :wink:

Z filtrów wew to miałem

1. Eheim aquaball: jeżeli chodzi o komfort obsługi i pracy to bajka - faktycznie mercedes, ale "ciąg" trochę słaby i ihmo nawet najwiekszy model bedzie za mały do takiego akwa a i cena dla niektórych ma znaczenie a jest on drogawy i mimo że jego obsługe wspominam cały czas jak najlepiej [ma też wszelkie możliwe regulacje przepływu] to jednak drugi raz bym go nie kupił.

2. Fluval 3+ : do ciebie to by musiał być 4+ bo ihmo one tez jakoś super mocno nie ciągnie, obsługa w miare przyjazna ale w podstawowej wersji ma wkłady do bani i źle czyści, dopiero zmiana wkąłdów gąbkowych na wate filtrującą pomaga a opisany na forum "tuning" jeszcze poprawia osiągi tak że nie jest to zły filterek.

3. Głowica PH802 z przystawką filtrującą: oryginalne wkłady są drogie i szybko sie zapychaja i filcują tak że są praktycznie jednorazowe po zmianie wkładów w przystawce na wate filtracyjną jestem zadowolony a i ciągnie/dmucha całkiem przyzwoicie.

4. Weipro TC1000 i TC1500. mimo wielu wad wynikających z obsługi i komfortu pracy są to moje ulubione filtry. Wydajność niesamowita i tak jak w innych się ma wrażenie że dmuchają za słabo w stosunku do tego co producent napisał na opakowaniu to u weipro wydaje się że sprzedali nam model mocniejszy niż zamawiany, jako wkład gąbki o dwóch róznych gęstościach które świtnie wyłapuja wszelkie zanieczyszczenia, cena też bardzo dobra. Wada jest jakiść wykonania bo np z TC1000 to miałem zawsze problem ze złożeniem/rozłożeniem słabo było toto spasowane to z kolei w TC1500 przyssawki od odbydowy się odłączają, do tego dochodzi jego głośniejsza praca - szczególnie na poczatku jak wirnik jest czysty i łatwość zapowietrzania oraz brak samoodpowietrzania co tez może skutkowac głośniejszą pracą jeżlei nie zrobi sie tego ręcznie. ale mimo to to Weipro cenie najbardziej i to wcale nie ze wzgledu na cene :D

Opublikowano

...ja w 375l. uzywam Weipro 2500, podobnie jak kolega jestem z nigo baaardzo zadowolony, fakt ze chodzi troche glosn i problem jest ze skladaniem, przyssawki faktycznie sie odlanczaja od obudowy, ale pomimo kilku wad gdybym jeszcze raz stal przed wyborem dobrego wewnetrznego filtra to ponownie wybral bym ten filtr. Jeszcze jedno, poczatkowo jak go wsadzilem do akwa myslalem ze robi za duza prale, ale zz perspektywy czasu mysle ze jest ok:)

Opublikowano

Dziękuje za rady, napewno się do nich zastosuje, nie wiem czy mój temperament pozwoli mi na zakup weipro gdyż straszny ze mnie nerwus i pewnie długo bym na nim nie pociągnął, zastanawiam się nad eheim tym największym lecz on jest przystosowany tylko do 200l max, ale czy jako pomocniczy również był by za mały? Do tego moja żona! ona przy fluvalu nie może spać choć jest jak dla mnie bardzo cichy a jak wsadzę weipro który jak piszecie jest głośny to chyba przeprowadzę się do piwnicy :lol:

Opublikowano

nie jest znow tak glosny, jak zajdzie syfkiem troche pobawisz sie z odpowietrzeniem to nie bedzie tak zle, przyzwyczaicie sie to tego ze cos tak sobie brzeczy:), a jak kupisz tego do 200l moze sie okazac po jakims czasie ze nie daje rady i tak bedziesz musial kupic cos mocniejszego i bedzie kolejny wydatek.