Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czesc.

Mam nietypową zagwozdkę. Jutro dostanę za grosze rozklejone na pojedyncze szyby akwarium w przybliżonych wymiarach 350x50x50.

Wszystko było by super gdyby nie jeden zgrzyt. Akwarium po za rozcięciem na poszczególne płaty zostało podobno dodatkowo rozcięte na pół. Czyli 2x ~175x50x50.

Czy takie coś da się w ogóle skleić tak aby było estetycznie i bezpiecznie?

Nie mówie nawet o przedniej szybie - bo tej nie wyobrażam sobie jak mozna było by sensownie zamaskować łączenie na środku szyby - ale o całej reszcie...

Opublikowano

dno jak najbardziej z kawałków, boki z kawałków (znaczy kawałki wytniesz z dużych szyb jesli chcesz zmienić wymiar), natomiast dwiee długie szyby kompletnie nie skleisz bezpiecznie....

stąd wniosek że będziesz miał fformatki:

4x 175x50

2x 48x50

2x 173x48

całkiem zacny baniak z tego można wykroić, np:

175x175x50, żeby nie marnować szyb :P

--

a nie przepraszam, 176,5x176,5x50 :P

Opublikowano

Myslałem sklejeniu 3 scian i dna z tego co dostane (zakladajac ze materiał bedzie sie do czegos nadawał po za smietnikiem) i zamówieniu przedniej szyby. W ten sposób całość miałbym w cenie robocizny i jeden szyby...

Nie wiem tylko jak sensownie skleic tylnią szybe.

Dało by się po skleic krawędziami i do tego przykleic z pół metra szyby na to jak plaster? O tak:

post-9338-14695713459844_thumb.png

Opublikowano

napór będzie to wyginać, chyba żebyś zaparł o ścianę np jakimiś dwoma listewkami... ale o takie szczegóły zapytałbym Przemka, szczerze mówiąc

Opublikowano

nie wiem. szkło nie dojechało. gosc jest na maxa nie słowny.

moze w niedziele przywiezie. mysle ze to bedzie 12mm.

Czy to ma duze znaczenie ?

mysle ze jesli to sie w ogole powiedzie moge postac akwa bezposrednio pod scianą tak aby sie z nia stykała (poprzez styropian). to chyba by zabezpieczyło tylnią szybe przed brzydkim psikusem. Ale z przednią tak sie nie da. z reszta nie wiem czy dało by sie połaczyc jakos sensownie szybe na srodku zbiornika...

Opublikowano

"Specjaliści od trudnych akwariów" odc. 1 jak skleić akwarium po środku :D Powiem szczerze że z tego niezła nauka może wypłynąć jeśli tylko zrobicie fotorelacje...