Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam forumowicze startuje z nowym zbiornikiem 720L zakupilem 2 wielkie korzenie na gieldzie akwarystycznej po przeplukaniu i wlozeniu do zbiornika nastepnie zalalem zbiornik woda zrobila sie cala brazowa i korzenie nie chca zatonac.przycisnolem je skalniakiem oczywiscie filtr zewnetrzny unimax700 chodzi i wewnetrzny aquael turbo 2000L dodalem zbiornik z aktywnym weglem po podobno usuwa przebarwieniea woy ale narazie po 5 dniach ani woda nie jest klarowna tylko nadal brazowa i korzenie rowniez ida do gory.co zrobic ???

Opublikowano

moczyć,moczyć,moczyć,tak jak ja moczę...już ponad 2 m-ce(ale wkrótce wyląduje w baniaku)...

--

jak masz możliwość to go wygotuj (najlepiej w solance),potem tak jak wyżej napisałem,oczywiście często zmieniać wodę...

Opublikowano

Trochę się pośpieszyłeś z tym korzeniem. Szkoda, że nie poczytałeś o preparowaniu korzenia w necie (wujek google bywa naprawdę pomocny). Mój red moor wood tonął ok 3 tygodnie, a przez pierwsze dni był 2 razy dziennie parzony solanką (za duży żebym dał radę go wygotować).

Jakiego drzewa to korzenie? Proponuję Ci wrócić do początku, wyciągnąć je i zrobić wszystko jak należy. Chociaż może poczekajmy aż bardziej doświadczeni się wypowiedzą.

Opublikowano

korzen debu nie gotowalem go bo sprzedawca powiedzial ze jest spreparowany ;/ to ze nie to nie to ok wkoncu sie namoczy ale ze tak strasznie zabarwil mi wode nie wiem czy cala zminic czy polowe i korzenie wywalic gdzies i moczyc

Opublikowano

korzeń dębu się nie absolutnie nie nadaje do malawi... ponieważ puszcza garbniki silniejsze od mocnej herbaty, a kwasy humusowe z niego obniżają kh i rozstrajają tym samym ph wody.... i miałem dąb w paletkach - farbował na herbaciany kolor przez ponad 14 miesięcy ;)

powodzenia :P

Opublikowano

korzenie wywalilem podmienilem 50% wody zobaczymy czy zabarwienie zniknie.Korzenie bede moczyl i gotowal pare dni zobaczymy czy to cos da :/ nie wiem czy teraz po podmianie 50% wlac znowu jakigos uzdatniacza sera nitrivec wczesniej zalalem ??

Opublikowano

możesz gotować, moczyć w stawie, ale jeśli to dąb, to przegrasz walkę...

zorganizuj sobie red moory (allegro) albo jakieś inne niebarwiące suche drewno ;)

i najlepiej jak kupisz wstępnie spreparowane, żeby tonęło - można dostać

--

uzdatniaczy nie lej...

węgiel resztę barwy wyciągnie - tylko podmieniaj węgiel od czasu do czasu

Opublikowano

Przepraszam za pomylke sa to korzenie MANGROWCA

bede gotowali moczyl zobaczymy.Czyli nie leje juz Nitrivec wegiel wsypalem nowy wiec za 2 tygi go podmienie bedzie oki ?? dodam ze wegiel jest tylko tymczasowo jako dodatego do cylkulatora zeby wyciagnąl ta barwe brazowa

Opublikowano

Zawsze będzie farbował, stopniowo coraz mniej ale zawsze - to jest właściwość pożądana ale w BW. IMHO walka z wiatrakami, a co do tonięcia to kamień "na grzbiet" i za miesiąc lub dwa spróbuj go zdjąć.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Trzy książki w twardej oprawie: Malawi Cichlids in natural habitat cz1 Malawi Cichlids in natural habitat cz3 Malawi Cichlids in natural habitat cz5 Książki w idealnym stanie. Cena 700zl za komplet.
    • Wyjdzie w praniu , ale nie zakładam większych problemów 😉 . Po latach moczenia łapek to jest mój 1 filtr takiej konstrukcji . Wszystko przemyślane pod nowy zbiornik .Przemek z Akwarium Szczecin robi mi wzmocnienia pod ten kaseciak tak abym gąbkę wyciągał bez odchylania i tym podobnych problemów . Zobaczymy 😉  
    • Dzięki @jaras za wskazówki 🙂 Może jeszcze spróbuję z tym pokarmem. U mnie Aristo mam wrażenie że się męczy żerując na nim bo wygląda jakby próbował się najeść powietrzem 😅
    • Na 30 ryb wielkości od 12 do 25cm daję 2 łyżeczki czubate od herbaty raz  dziennie - pokarm aller Aqua Futura pomieszany z Malawi chips oraz spiruliną granulowaną. Proporcje w miarę równe. Dodatkowo, jak mi się przypomni, to daję kryła mrożonego,nie częściej niż raz w tygodniu w ilości 7 kostek. Od czasy do czasu jakąś rybę morską , jak akurat mam na obiad - morszczuk, dorsz. Oczywiście bez obróbki termicznej. Czasami sporadycznie jeszcze płatki dla paletek d-50i to jest wszystko . Ale ja mogę mieć słabe doświadczenie w pielęgnacji ryb 40lat😃
    • @jarasa mógłbyś mi powiedzieć ile sztuk ryb masz u siebie i ile im sypiesz Futury? Tak myślę że może ja po prostu za mało im tego żarcia dawałem. Byłbym wdzięczny jakbyś podał ile wynosi jednodniowa porcja u Ciebie (o ile nie w gramach to chociaż w łyżeczkach) 🙂
    • Ja nie mam małych ryb. Nic złego nie zauważyłem stosując future. Ale od jakiegoś czasu mieszam z innymi tak jak wyżej pisałem.
    • Moim rybom podobnie jak u Ciebie nie podszedł ten pokarm. Niby z apetytem się na niego rzucały, jednak po wzięciu do pyska po chwili wypluwały. I tak kilkakrotnie, w końcu rezygnując i pozostawiając granulki. Dodatkowo od tego pobierania i wypluwania powstawało duże zmętnienie wody. Próbowałem podawania na sucho i po namoczeniu - w zasadzie efekt ten sam. U mnie jedynie fryeri połykał ten pokarm bez zastanawiania się. Reszta obsady - tak jak opisałem powyżej. Dlatego ja zostaję przy Futurze. Tym bardziej, że mam mniejsze ryby od Twoich i póki co ten rozmiar pokarmu (1,3 - 2 mm) jest dla nich odpowiedni. 
    • @jaras z tego co czytałem to na najszybszy wzrost nastawiona jest właśnie Futura. Nie mniej ten Bronze kompletnie nie pasuje tym moim bydlakom. A nie zauważasz u siebie problemu z małym rozmiarem Futury? U mnie np. zauważyłem że ryby zaczęły mieć takie dziwne kupy (jakby przerywane bąblami gazu lub bardzo cienkie) i czytałem gdzieś że ryby takich rozmiarów powinny dostawać już większe "kawały" jedzenia. Nie wiem ile w tym prawdy ale jak kilka dni pod rząd karmię mrożoną stynką to problem znika. 
    • Po namyśle, ja  nie będę kombinował i zostanę przy aller aqua futura. U siebie mam właśnie ten, pomieszany z chipsami Malawi tropical oraz spiruliną. Z tymi innymi pokarmami aller aqua trzeba uważać, bo są to pasze, nastawione na szybki przyrost masy ciała ryb w krótkim czasie. Dlatego ha nie będę ryzykował innych pokarmów z tej serii. 
    • Fajny kaseciak, czekamy na recenzję po uruchomieniu.
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.