Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie prowadzicie rozważania na kilka stron, a sprawa jest banalnie prosta bo wystarczy skorzystać z dobrego i sprawdzonego rozwiązania. Kupujesz tyle arkuszy styropianu ile Ci jest potrzebne (1 arkusz ma wymiar 1m x 0,5m) na pierwszym lepszym porządniejszym składzie budowlanym lub w markecie budowlanym, wkładasz do akwa, stawiasz na tym kamienie i obsypujesz piaskiem.

Zresztą prawdę powiedziawszy podkładanie styropianu pod kamienie ma głównie aspekt psychologiczny, żebyśmy się czuli bardziej komfortowo i mieli spokojny sen bo tak naprawdę poza przypadkiem, w którym kamień opadając uderza gwałtownie w dno i je uszkadza, nic złego się nie może stać, a ustawiając stabilną konstrukcję z kamieni na dnie akwarium ( a nie na piasku) taką sytuację wykluczamy.

IMHO nacisk punktowy kamienia na dno nie jest niebezpieczny bo pomimo nacisku w kilku punktach, ciężar kamienia będzie się rozkładał na całe podłoże - w takim przypadku istotniejsze jest to co znajduje się pomiędzy szybą stanowiącą dno akwarium, a szafką na której to akwarium stoi.

Ale oczywiście z uwagi na ten aspekt psychologiczny, o którym mowa powyżej 99% akwarystów kładzie coś na dno akwarium, choć na tym forum są pewne wyjątki ;-)

Opublikowano
Jakiego konkretnie? Jam mam JBL Aquapad i mógłbym go dać do środka ale czy to bezpieczne?

wiesz co niewiem kupilem jakis no name juz rok temu i wlozylem i tak do dzis nic sie nie dzieje parametry ok.Wydaje mi sie ze to ro samo co pianka pod panele

Opublikowano

Post Mortem dobrze to skwitował. Sprawa jest prosta. Najpopularniejszym rozwiązaniem jest styropian (chociaż zdarza się, że później trzeba wyławiać białe kulki z akwa), stosuje się też spienione pcv i to co ja osobiście wybrałem, czyli kratki malarskie z marketu budowlanego. Skały mam naprawdę ciężkie, ale śpię spokojnie. Cała reszta to niepotrzebna kombinatoryka i gdybanie.

Opublikowano
Najpopularniejszym rozwiązaniem jest styropian (chociaż zdarza się, że później trzeba wyławiać białe kulki z akwa)

Na to też jest sposób: po docięciu styropianu wystarczy delikatnie przypalić zapalniczką miejsca, w których było wykonywane cięcie. Wówczas problem "białych kulek" pływających w akwarium zostaje wyeliminowany ;-)

Ale tak jak słusznie zauważyłeś, styropian nie jest jedynym sprawdzonym rozwiązaniem ;-)

pozdrawiam

Opublikowano

Znalazłem steropian 200. Najtwardszy jaki był w sklepie. Arkusze 100x50, wykombinowałem że 3 wystarczą mi jako podstawka pod akwarium, jeżeli skróce je o połowe otrzymam 2 arkusze 150x50. Niestety okazało się że mają one 49.5cm :) na szczęście wziąłem zapasowe więc można dosztukować brakujące cm robiąc z czterech kawałków. Teraz się to klei. Nie wiem czy to dobre rozwiązanie, ale jednego kawalka 150x50 nigdzie nie mogłem znaleźć, więc będą trzy łączenia a z przodu dam jakaś maskownice żeby nie było tego widać. Steropian pod akwa ma 2cm. Do akwa dam taki sam twardy steropian i na to spienione pcv, ponieważ mam ciemny piasek i widok białego steropianu w wykopie będzie słabiusieńki.