Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

musisz stworzyć taki układ żeby kolanko nad krawędzią i część rury za nim miała wystarczająco wody do utrzymania syfonu - tzn najlepiej jakbu pompa była 10cm pod sumpem - miałem tak tutaj - podpatrz

ten zawór na kolanie służy do zalania syfonu - działało, choć nie tak eleganckie to rozwiązanie jak teraz ;)

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Wiem że odkopuję temat ale mam podobne pytanie jakie tu już było zadane. Czy wiercenie w szkle w celu podłączenia pompy co jest konieczne? Obecnie moja pompa jest nad sumpem i ciągnie wodę z dna, ale patrząc na wydajność wydaje mi się że nie jest to dobre rozwiązanie. Czy takie podłączenie może powodować aż taki spadek wydajności że pompa Wilo która ma ponad 90W daje mi niecałe 900l/h?

Opublikowano
Wiem że odkopuję temat ale mam podobne pytanie jakie tu już było zadane. Czy wiercenie w szkle w celu podłączenia pompy co jest konieczne? Obecnie moja pompa jest nad sumpem i ciągnie wodę z dna, ale patrząc na wydajność wydaje mi się że nie jest to dobre rozwiązanie. Czy takie podłączenie może powodować aż taki spadek wydajności że pompa Wilo która ma ponad 90W daje mi niecałe 900l/h?

Ja ostatecznie samodzielnie wywierciłem dziurę pod przelot w sumpie. Banalnie prosta sprawa. Wiertło ok 45 pln , wiercenie kilka minut. Nie ustrzegłem się jednak błędów. Za szybko wierciłem, dosłownie 1-2 min to trwało i postrzępiło mi krawędź otworu. Jednak przelot zakrył i jest szczelne. Jak będę wiercił pod zawór spłuczkowy to dużo mniejszy nacisk zastosuję aby ładne krawędzie były.

Co do Twojej wydajności to podejrzana sprawa, na jaką wysokość masz podnoszoną wodę ? Może zapowietrzona jest ?

Pozdrawiam, Jarek

Opublikowano

ta pompa nie zasysa i takie jej ustawienie prowadzi do jej zaorania, poprzedzonego bezzasadnym wprost zużyciem energii w stosunku do przepływu, w tych ostatnich tchnieniach jej życia... popraw to lepiej

Opublikowano

Przemku nie obowiązkowo ;) tak jak mówisz trzeba trafić w siebie dwoma otworami co też nie jest łatwe...

można i bez odprysków wywiercić z jednej, jednak trzeba dociskać delikatnie, a nie jak w beton :P

Opublikowano

Podłączenie pompy zmienione, wywierciłem w sumpie otwór i założyłem śrubunek. Niestety wydajność teraz to jakieś 1100l/h na 3 biegu pompy. Czy to normalne? Ogólnie problem jest z filtracją mechaniczną. Sump wypełniony jest gąbkami i keramzytem, a filtrację mechaniczną miał załatwić filtr wewnętrzny Aqael Turbo 2000... miał bo coś jest nie do końca w porządku. W akwarium ciągle pływają jakieś małe syfy i nie jestem pewien co może być tego przyczyną. czy taki przepływ wystarczy żeby zapewnić filtracje w tym akwa? Czy powinienem zastosować dodatkową pompę? A może gąbka w filtrze wewnętrznym ma za grube oczka i nie jest w stanie wyłapać mniejszych brudów? I czy z pompą wszystko jest ok? Wydaje mi się że przepływ jest nieco za mały, ale z drugiej strony kiedy włożę palec do rury zasysającej wodę to nie mogę go wyjąć :)

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Trzy książki w twardej oprawie: Malawi Cichlids in natural habitat cz1 Malawi Cichlids in natural habitat cz3 Malawi Cichlids in natural habitat cz5 Książki w idealnym stanie. Cena 700zl za komplet.
    • Wyjdzie w praniu , ale nie zakładam większych problemów 😉 . Po latach moczenia łapek to jest mój 1 filtr takiej konstrukcji . Wszystko przemyślane pod nowy zbiornik .Przemek z Akwarium Szczecin robi mi wzmocnienia pod ten kaseciak tak abym gąbkę wyciągał bez odchylania i tym podobnych problemów . Zobaczymy 😉  
    • Dzięki @jaras za wskazówki 🙂 Może jeszcze spróbuję z tym pokarmem. U mnie Aristo mam wrażenie że się męczy żerując na nim bo wygląda jakby próbował się najeść powietrzem 😅
    • Na 30 ryb wielkości od 12 do 25cm daję 2 łyżeczki czubate od herbaty raz  dziennie - pokarm aller Aqua Futura pomieszany z Malawi chips oraz spiruliną granulowaną. Proporcje w miarę równe. Dodatkowo, jak mi się przypomni, to daję kryła mrożonego,nie częściej niż raz w tygodniu w ilości 7 kostek. Od czasy do czasu jakąś rybę morską , jak akurat mam na obiad - morszczuk, dorsz. Oczywiście bez obróbki termicznej. Czasami sporadycznie jeszcze płatki dla paletek d-50i to jest wszystko . Ale ja mogę mieć słabe doświadczenie w pielęgnacji ryb 40lat😃
    • @jarasa mógłbyś mi powiedzieć ile sztuk ryb masz u siebie i ile im sypiesz Futury? Tak myślę że może ja po prostu za mało im tego żarcia dawałem. Byłbym wdzięczny jakbyś podał ile wynosi jednodniowa porcja u Ciebie (o ile nie w gramach to chociaż w łyżeczkach) 🙂
    • Ja nie mam małych ryb. Nic złego nie zauważyłem stosując future. Ale od jakiegoś czasu mieszam z innymi tak jak wyżej pisałem.
    • Moim rybom podobnie jak u Ciebie nie podszedł ten pokarm. Niby z apetytem się na niego rzucały, jednak po wzięciu do pyska po chwili wypluwały. I tak kilkakrotnie, w końcu rezygnując i pozostawiając granulki. Dodatkowo od tego pobierania i wypluwania powstawało duże zmętnienie wody. Próbowałem podawania na sucho i po namoczeniu - w zasadzie efekt ten sam. U mnie jedynie fryeri połykał ten pokarm bez zastanawiania się. Reszta obsady - tak jak opisałem powyżej. Dlatego ja zostaję przy Futurze. Tym bardziej, że mam mniejsze ryby od Twoich i póki co ten rozmiar pokarmu (1,3 - 2 mm) jest dla nich odpowiedni. 
    • @jaras z tego co czytałem to na najszybszy wzrost nastawiona jest właśnie Futura. Nie mniej ten Bronze kompletnie nie pasuje tym moim bydlakom. A nie zauważasz u siebie problemu z małym rozmiarem Futury? U mnie np. zauważyłem że ryby zaczęły mieć takie dziwne kupy (jakby przerywane bąblami gazu lub bardzo cienkie) i czytałem gdzieś że ryby takich rozmiarów powinny dostawać już większe "kawały" jedzenia. Nie wiem ile w tym prawdy ale jak kilka dni pod rząd karmię mrożoną stynką to problem znika. 
    • Po namyśle, ja  nie będę kombinował i zostanę przy aller aqua futura. U siebie mam właśnie ten, pomieszany z chipsami Malawi tropical oraz spiruliną. Z tymi innymi pokarmami aller aqua trzeba uważać, bo są to pasze, nastawione na szybki przyrost masy ciała ryb w krótkim czasie. Dlatego ha nie będę ryzykował innych pokarmów z tej serii. 
    • Fajny kaseciak, czekamy na recenzję po uruchomieniu.
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.