Skocz do zawartości

Żywienie Capido/Aulono/Othop/Scienochromis


Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Posiadam Capidochromisy,Aulonocary,Othopharynxy i Scienochromisy. Karmię je głównie mrożonkami (Kryll,Mysis,Larwy komara,Cyclop), płatki OSI cichlid,OSI Spirulina i granulatem Hikarii.

Czy takie żywienie w pełni zaspokoi zapotrzebowania tych ryb? Wcześniej nie miałem żadnego z tych gatunków stąd moje pytania


Pozdrawiam West

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź sorrki za nazwy co dopiero wchodzę w ten biotopo. Czyli nic nie muszę uzupełniać i mogę bazować na mrożonkach ?

Opublikowano

Jeśli wsztystko to co opisałeś zmieści ci się w akwarium.. zakładam że ma 500-700 litrów. Jeśli chodzi o mrożonki karmienie tym ryb zawsze obardzone jest pewnym ryzykiem, nie wiadomo w jakim stanie te pokarmy dorarły do sklepowej zamrażarki. Uważałbym na larwę komara z uwagi na mozliwe otłuszczenie ryb. Takie cuda jak ochotka i tubifex zupełnie odpadają, mam nadzieję że masz tego świadomość ;]

Opublikowano

Zbiornik ma niecałe 600l , larwe komara ograniczę do minimum. Tubifex i ochotkę nie planuje podawać. Póki co nie miałem problemu z mrożonkami więc jestem z nich bardzo zadowolony rybkom też smakuje i jak widać są zadowolone bo tarło goni za tarłem mimo że mam je od niedawna

Opublikowano
Nie pasuje tu Otopharynx lithobathes który żywi się odchodami ryb, głównie roślinożernych.


Hej, sprawdzałem w bazie ryb i znalazłem ,że jest rybom mięsożerną tym też kierowałem się przy zakupie. Moje ryby częściowo w swojej diecie mają spirulinę mam nadzieje ,że to będzie wystarczyć.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.


×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.