Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Chciałem się podzielić z Wami sprawdzonym sposobem na łączenie serpentynitu.

Kamienie, które chciałem połączyć były dość duże i ciężkie. Razem ważyły 16kg. Jednocześnie powierzchnia, na której się stykały była zbyt mała, żeby można było zaufać tylko silikonowi akwarystycznemu. Musiałem wymyślić coś więcej, co zapewni stabilne połączenie.

Fakty:

W serpentynicie da się dość łatwo wiercić.

Potrzebne jest dobre wiertło do wiercenie w murze i wiertarka z udarem. Markujemy miejsce bez użycia udaru, delikatnie. Gdy już mamy punkt, w który łatwo wchodzi wiertło, udar i z dużą mocą. Efekt zobaczcie w galerii. Małe odpryski po stronie, z której wychodzi wiertło. Jeden kamień przewierciłem na wylot, 2gi około 5 cm. Dałem po dwa otwory, aby połączenie było stabilne.

Połączenie:

Oba kamienie łączyłem: Łącznik do styropianu z trzpieniem z tworzywa długość 160 mm

https://www.obi.pl/decom/product/Koelner_%C5%81%C4%85cznik_do_styropianu_z_trzpieniem_z_tworzywa_d%C5%82ugo%C5%9B%C4%87_160_mm/5758867&position=3&pageNum=1&pageSize=72

W OBI można je kupić na sztuki, po około 0,40zł.

W otwory wcześniej wcisnąłem trochę silikonu akwarystycznego + silikon na płaskie miejsce, w którym łączyły się kamienie.

Po wbiciu w łącznik trzpieni, całość połączyła się bardzo stabilnie.

Uwaga: Wiercone otwory muszą być w jednej osi.

Wykończenie:

Po zaschnięciu silikonu, dałem mu około doby, wyciąłem wystającą część łącznika z kołnierzem. Na jego miejsce przykleiłem silikonem kawałki kamienia. Tak, aby nie było widać plastiku i łączeń.

Całość do oceny na załączonych zdjęciach, oraz na zdjęciach akwarium:

http://forum.klub-malawi.pl/lee-malawi-aquael-glossy-260l-start-t27170.html

Powodzenia.

post-17002-14695728426832_thumb.jpg

post-17002-14695728429092_thumb.jpg

post-17002-14695728430886_thumb.jpg

post-17002-14695728432653_thumb.jpg

post-17002-14695728434569_thumb.jpg

Opublikowano

...łączenie samo w sobie bardzo pomysłowe i fajnie ,że to pokazałeś. Natomiast problem może wystąpić wtedy kiedy będziesz chciał zmienić układ kamieni bo dojdziesz do wniosku ,że np. jest zła cyrkulacja. Ale pomysł fajny...

Opublikowano

Zgadza się, każde łączenie kamieni zmniejsza elastyczność w aranżacji, jednocześnie może zwiększyć bezpieczeństwo. Kwestia cyrkulacji wyjdzie po wpuszczeniu ryb. Poczekamy, zobaczymy :)