-
U mnie chodzi kaseciak strarszego typu.Ten z linku wygląda na kaseciak tego najnowszego typu udostępnionego przez Decco na FB. Też myślałem zlecić budowę takiego filtra gościowi, który robi to na zamówienienia,ale cena porównywalna była do modułu, więc sobie odpuściłem. Za tą cenę chyba jednak kupiłbym moduł i zrobił filtrację w module.
-
No właśnie. Zdrowy rozsądek kazał redukować wcześniej, ale każda z tych ryb była u mnie długo, nie umiałem jakiejś ot tak sprzedać czy oddać. Cóż. Sentymenty spowodowały, że zadziałała natura. Mam nadzieję, że te dwa jakoś się podzielą zbiornikiem. Planuje dołożenie samic do 12.
-
By Andrzej Głuszyca · Posted
Odpuść sobie takie kupowanie na jakimś portalu. To nawet nie wygląda na kaseciaka jaki zrobił Decco. Załóż nowy temat w dziale OSPRZĘT z prośbą skierowaną do tych co mają kaseciaki i może ktoś Ci pomoże? Nie wiem czy Sławek czasami nie ma @Bezprym ? -
No właśnie.. w większym było OK. Natomiast w o wiele mniejszym jakim jest 240 ten układ się nie sprawdzi na dłuższą metę czego przykład jest u Ciebie. Nawet startując z narybkiem w 240 w układzie jaki miałeś , też by było możliwe do jakiegoś momentu. A potem lipa.. prędzej czy później. Ale próbować warto. -
Przykładów jest trochę,wiem,ale te projekty są raczej opisowe lub takie na szybko robione na kartce.Nie bardzo chyba potrafię z nich skorzystać,o czym wspomniałem już w innym temacie. Tym bardziej, że wersji jest kilka czy kilkanaście. Dlatego szukam ewentualnych ofert sprzedaży. Faktem jest jednak,że zlecając komuś (kupując) wykonanie,można niestety potem żałować 😉 Dzięki za odpowiedź 👍
-
Owszem.. ale jak u mnie to była przypadkowość. Nie miały Yellow tego problemu. Inna sprawa , że inaczej mają zbudowany układ pokarmowy mięsożercy i roślinożercy. Stąd po prostu mieszałem pokarmy w puszce i to od lat się sprawdzało. -
Obydwaj macie rację, ale trzeba wspomnieć, że efektem ubocznym karmienia Yellowów trawą są czarne przebarwienia ciała.
-
Niestety pierwsza porażka przy projekcie. Próba przeniesienia Saulosi z wielogatunkowego 400 do jednogatunkowej 240 nie obyła się bez problemów. Układ 4/8 funkcjonujący w towarzystwie innych gatunków z trzema wybarwionymi samcami i jednym "lekko zdominowanym" w jednogatunkowej 240 nie przeszedł. Odlowilem wszystkie ryby, było burzliwie i agresywnie, ale myślałem, że się ułoży. Niestety. Dzisiaj rano wyłowiłem trupka jednego z samców, a drugi mocno poturbowany wrócił do 400.Dwa dni jakoś było i nocna akcja zmieniła wszystko. Jak się wyliże, to pójdzie w świat. Dwa pozostałe w 240 samce na razie podzieliły zbiornik na pół i się ignorują. Samice pływają po całości. Jedna wypuściła młode, których zjedzeniem nikt nie jest jakoś mocno zainteresowany.
-
Wszystkie gatunki bez problemu poradzą sobie na mieszance 3/1 - 4/1 z przewagą roślinnego oczywiście. Mrożonki nie są potrzebne - to tylko niepotrzebne ryzyko. Nie wiem czy dobrze doczytałem ale masz niezbyt duże akwarium więc Acei bym odpuścił. Zamiast yellow zobacz Labidochromis Perlmutt. Są mniejsze i łagodniejsze.
-
-
Topics
-
Images