_robson_ Opublikowano 5 Września 2010 #1 Opublikowano 5 Września 2010 Witam Posiadam akwarium 240l 120*40*50h. Pierwszą moją obsadą był zestaw gatunków hongi maingano i saulosi. Z perspektywy czasu odradzam wszystkim taką obsadę w tak małym akwarium. Hongi zdominowały całe akwa maingano i saulosi się nie rozmnażały i siedziały pochowane w kątach. Z czasem zredukowałem obsadę i obecnie posiadam 2 dorosłe samce saulosi. Zdecydowany jestem teraz na akwarium jednogatunkowe - saulosi. Samce które posiadam mają około 5 lat i są biało szaro czarne. Sądziłem że gdy z akwarium pozbędę się hongi i maingano samce wybarwią się. Tak się jednak nie stało. Mam rozumieć że są już za stare i nie zmienią barw? Co teraz? Dorzucić 8 sztuk młodych saulosi? Bo obawiam sie że dorosłe samce spowodują że maluchy też się nie wybarwią bo nie będą dominować A dominant jest stary i szary...Doradźcie prosze. Marzy mi się w miare spokojna żółto niebieska obsada
Afrazlikomy Opublikowano 5 Września 2010 #3 Opublikowano 5 Września 2010 albo dodaj młodych bez oddawania starych , stare nic im nie zrobią.
greghor Opublikowano 5 Września 2010 #4 Opublikowano 5 Września 2010 Elozox - komu ma oddać te 5 letnie ryby? Mógłbyś sprecyzować, bo ciekawi mnie ta kwestia :?
bartex Opublikowano 5 Września 2010 #5 Opublikowano 5 Września 2010 kup 10 mlodych a stare oddaj hmm pewnie tym co zaczynają są niedoświadczeni i łykną hehe. Ale to tak nie powinno wyglądać. Ja bym kupił młode. i obserwował co się będzie działo dalej...
elozox Opublikowano 5 Września 2010 #6 Opublikowano 5 Września 2010 Elozox - komu ma oddać te 5 letnie ryby? Mógłbyś sprecyzować, bo ciekawi mnie ta kwestia :? Ja nadwyzki oddaje do sklepu , dokladnie do diskusa w Warszawie np za pokam.
_robson_ Opublikowano 5 Września 2010 Autor #7 Opublikowano 5 Września 2010 Oddanie dwóch dorosłych samców może być problematyczne. Pytanie jak potraktowane przez nich zostałoby młode stadko? I czy młode samce wybarwiłyby się w takiej sytuacji?
Afrazlikomy Opublikowano 5 Września 2010 #8 Opublikowano 5 Września 2010 myślę , że wybarwiłyby się bez problemu , nim saulosi osiągną 100% rozmiar to pewnie ok. roku potrwa , a do tego czasu z pewnością uda im się zdominować stare samczyska.
_robson_ Opublikowano 6 Września 2010 Autor #9 Opublikowano 6 Września 2010 Głosów odradzającyh wrzucenie młodych saulosi do dwóch dorosłych samców nie widzę więc zaczynam się rozglądać za młodym stadkiem. Ile byłoby optymalnie 8-10? Może ktoś z Warszawy i okolic ma za dużo młodzieży?
_robson_ Opublikowano 6 Września 2010 Autor #10 Opublikowano 6 Września 2010 A tak się właśnie zastanawiam... Czy to możliwe że samce się nie wybarwiają bo nie używam specjalistycznych świetlówek akwarystycznych? Jest szanse że jak dam np aqua glo na tył i power glo na przód to ryby się jednak wybarwią? Czy na 5 letnie samce już nie ma rady i po prostu starość robi swoje i pozostaną już takie szare?
Rekomendowane odpowiedzi