Yacek Opublikowano 22 Stycznia 2022 #1 Opublikowano 22 Stycznia 2022 Miałem problem z narybkiem, bo było go dużo. Zgodnie z poradami odgruzowałem akwarium. Trochę pomogło, ale ciągle z każdego miotu jest kilka maluchów. Najbardziej naturalnie by było, żeby zostały zjedzone (brzmi słabo, ale takie życie...), a tymczasem duże ryby jakoś nie bardzo są zainteresowane. Maluchy specjalnie się nie kryją i są ignorowane. Nie wiem jaka jest przyczyna, czy ryby są za mocno karmione, czy na weganizm przeszły? Odławianie podbierakiem odpada, nie nadążam za nimi
did Opublikowano 22 Stycznia 2022 #2 Opublikowano 22 Stycznia 2022 Możesz spróbować dodać jakiegoś niewielkiego drapieżnika. Niektórzy polecają Nimbochromis livingstoni 2
Bojar Opublikowano 22 Stycznia 2022 #3 Opublikowano 22 Stycznia 2022 1 godzinę temu, did napisał: Możesz spróbować dodać jakiegoś niewielkiego drapieżnika. Niektórzy polecają Nimbochromis livingstoni Raczej nie polecam do 300l. To bydle dorasta do 25 cm Jak już to samotnego Sciaenochromis freyeri 1
did Opublikowano 22 Stycznia 2022 #4 Opublikowano 22 Stycznia 2022 2 godziny temu, Bojar napisał: Raczej nie polecam do 300l. To bydle dorasta do 25 cm Myślałem o młodym, niewielkim osobniku, ale faktycznie freyeri byłby lepszym wyborem, mógłby pomieszkać dłużej
Bartek_De Opublikowano 22 Stycznia 2022 #5 Opublikowano 22 Stycznia 2022 (edytowane) Fryeri nie będzie polował, była kiedyś dyskusja na ten temat. Livingstoni lepiej sobie z tym poradzi. Weź młodego 5-6cm osobnika, jak urosnie to go oddasz i weźmiesz kolejnego młodzika. @Mróz w ten sposób rozwiązał problem z narybkiem u siebie. Wysłane z mojego SM-G770F przy użyciu Tapatalka Edytowane 22 Stycznia 2022 przez Bartek_De 6
Yacek Opublikowano 22 Stycznia 2022 Autor #6 Opublikowano 22 Stycznia 2022 2 godziny temu, Bartek_De napisał: Fryeri nie będzie polował, była kiedyś dyskusja na ten temat. Livingstoni lepiej sobie z tym poradzi. Weź młodego 5-6cm osobnika, jak urosnie to go oddasz i weźmiesz kolejnego młodzika. @Mróz w ten sposób rozwiązał problem z narybkiem u siebie. Wysłane z mojego SM-G770F przy użyciu Tapatalka A dorosłe ryby przy tym nie ucierpią?
Bartek_De Opublikowano 22 Stycznia 2022 #7 Opublikowano 22 Stycznia 2022 7 minut temu, Yacek napisał: A dorosłe ryby przy tym nie ucierpią? Dopóki będą większe od niego to nic im nie zrobi. 3
pulpet Opublikowano 22 Stycznia 2022 #8 Opublikowano 22 Stycznia 2022 Mały livingstonii świetnie sobie radzi między mbuniakami. U mnie zlikwidował problem z narybkiem tak w 80 procentach. Coś tam przeżywa, ale w porównaniu z tym co było to jest luxus. 4
bojack Opublikowano 22 Stycznia 2022 #9 Opublikowano 22 Stycznia 2022 (edytowane) A jak kupisz z dobrego zrodla i trafi się samica, to chetny się znajdzie. Ja na przyklad przygarnąłbym podrosniętą samiczkę. Edytowane 22 Stycznia 2022 przez bojack 2
Pikczer Opublikowano 23 Stycznia 2022 #10 Opublikowano 23 Stycznia 2022 20 godzin temu, Bartek_De napisał: Fryeri nie będzie polował, była kiedyś dyskusja na ten temat. Livingstoni lepiej sobie z tym poradzi. Weź młodego 5-6cm osobnika, jak urosnie to go oddasz i weźmiesz kolejnego młodzika. @Mróz w ten sposób rozwiązał problem z narybkiem u siebie. Wysłane z mojego SM-G770F przy użyciu Tapatalka U mnie Fryeri polują jak szalone. Jednego musiałem oddać bo chciał zjeść wszystko co miało nawet ze 4 cm. Był strasznie agresywny. Albo to był jakiś miks. Obecnie mam dwie sztuki, które fantastycznie redukują narybek. Ostatnio 5 samic wypuściło maluchy. Widzę tylko jednego od dwóch tygodni. Mam Aulonocary i nie gardzą świeżym mięskiem e te Fryeri to tylko czekają jak coś się pokaże małego.
Rekomendowane odpowiedzi