-
By greghor · Posted
Akwarium ma ponad rok, obecna obsada to: - Placidochromis phenochilus Mdoka White lips 5+4 (chyba, bo pewności nie mam) - Aulonocara Mamelela 1+3 - Cynotilapia afra Cobue 1+3 + 3 młode samice które ciężko już odróżnić od pierwszego pokolenia + 2 młode samce około 5cm, które chowają się po kątach przed alfą + kilkanaście mniejszych ryb tego gatunku Myślę, że obsada osiągnęła już docelowe wymiary. W akwarium cały czas się coś dzieje, tyle że bezkrwawo. Zastanawiam się co z młodymi aframi, bo chociaż tak jak napisałem chowają się po kątach, to rosną dość szybko i tylko patrzeć kiedy zaczną się stawiać;) -
By Yacek · Posted
Przed chwila zmierzyłem NO3. Poniżej 0,5. Może dlatego, ze ryby małe jeszcze... -
By klinsman87 · Posted
Zakładam moje pierwsze malawi o wymiarach 200x50x60h. Gruzowisko 220 kg. Moja propozycja obsady wyłącznie oparta na tym co gdzieś tam przeczytałem, ale głównie wybrana wzrokowo, bo doświadczenia brak : 1. Metriaclima zebra chilumba ( 10 szt, docelowo 1+4). Wiem, że samce bardzo agresywne 2. Ps. Acei Luwala ( docelowo 15-20 szt). Toniowiec 3. Metriaclima msobo magunga - ładne żółte samice ( 15-20 szt, docelowo 2+8), albo Ps. Saulosi - również samice żółte ( 15 szt, docelowo 2+8). Wybór między tymi dwoma gatunkami załatwia mi chęć posiadania koloru żółtego w akwarium 4. Ps. demasoni ( ile na początek, ile docelowo?) - wybór ten przy założeniu, że nie wybiorę Ps. saulosi, bo ponoć nie się ich nie łączy. 5. Cynotilapia afra cobwe ( samice brzydkie- takie szare, ale samce nadrabiają z nawiązką. Ile na start ich, ile docelowo? Jak to wygląda pod kątem żywieniowym, temperamentu, agresywności i kolorystyki? Coś zmienić ? Może jakieś inne gatunki? Czy 5 gatunków da radę upchać w ten zbiornik? -
By TOMEKSIEDLCE · Posted
Tak nie którzy uważają jak masz przerybione akwarium to NO3 jest spore . Czasem trzeba wodę wymienić akwarium dla komfortu ryb ... W moim przypadku ja wymieniam co 7 lub 10 dni , 40 l na świeżo wodę . -
By Yacek · Posted
Czy jedynym wskaźnikiem, że trzeba zrobić podmianę jest wysoki poziom NO3? -
By Grzegorz78 · Posted
Pomalowałem tło na czarno, polecaną na forum farbą. Jestem tak zadowolony z efektu, że raczej nie będę robił korekty szarą, chociaż już kupiłem. Zainteresował mnie temat węgla kamiennego w akwarium i tak sobie myślę czy nie pomalować naturalnych kamieni. OT takie przemyślenie po pomalowaniu tła. -
By Moje Malawi · Posted
Właśnie od czasu do czasu zaczepia moje samiczki saulosi i najczęściej gania się z moim samcem saulosi (mam dużo inny gatunków samców) który jest od niego 2razy mniejszy. -
By Arturmalawi · Posted
Witam, poszukuje lodotropheus sprengerae tkzw. Rdzawych tylko większe sztuki ponieważ chcę dorzucić do aktywnego zbiornika. Interesuję mnie harem 1 + 3, jeżeli ktoś ma nadwyżkę to chętnie odkupie. Warszawa i okolice -
By Tomasz78 · Posted
Jeśli to nie saulosi to jakiś mieszaniec. Poczekaj, niech jeszcze podrośnie, jak się wybarwi na niebiesko to będzie saulosi, jeśli nie to będzie to mieszaniec. -
By bojack · Posted
Znalazłem 2szt. w środku pusto, nic nie śmierdzi. Albo zjedzone, albo już zdążyły się rozłożyć. Dalej nie szukałem. Muszę znów zbić po4 i zobaczyć, czy nadal będzie narastać tak szybko.
-
-
Topics
-
-
Images
Recommended Posts