tomek Opublikowano 25 Marca 2017 #1 Opublikowano 25 Marca 2017 Witam wszystkich. Czy przy pyszczakach mogę używać żwirki 1-3 mm. Czy wpływa to jakoś na ich samopoczucie i ogólny rozwój? Wiem że lepiej piach 08-1.3. Wiem o twardości wody. Dzięki z góry za odpowiedź.
Pleziorro Opublikowano 25 Marca 2017 #2 Opublikowano 25 Marca 2017 Ryby z naszego biotopu przekopują piasek, robią w nim zagłębienia, kopią pod kamieniami, jeśli użyjesz grubego żwiru, to uniemożliwisz im część naturalnych zachowań. Piasek o odpowiedniej gradacji powinien nie mieć ostrych krawędzi, doskonale wygląda (kwestia gustu) i doskonale się spisuje piach rzeczny o nierównych ziarnach. I tu liczę na słynną fotkę pomocnej ręki kolegi @egon44
egon44 Opublikowano 25 Marca 2017 #3 Opublikowano 25 Marca 2017 16 minut temu, Pleziorro napisał: I tu liczę na słynną fotkę pomocnej ręki kolegi @egon44 Doszły mnie słuchy że moja ręka z piaskiem jest coraz bardziej słynna,a jak widać też pomocna 29 minut temu, tomek napisał: Czy przy pyszczakach mogę używać żwirki 1-3 mm. Witaj! Pozwolę sobie wkleić cytat z mojego poradnika który znajdziesz w dziale ''podstawy''... ''Jako podłoże wybieramy ‘’piasek’’ o granulacji 0.8-1.2mm(mniejszej może pylić w zbiorniku)...Możemy też zakupić piach z pobliskiej żwirowni o mieszanej granulacji mieszczących się w normach wymiarowych o których wyżej napisałem nawet w przypadku mieszanego piasku gradacja może wynosić 0.8-2 mm oczywiście na przewagę granulacji 0.8...Taki mieszany piasek wygląda bardziej naturalnie w zbiorniku niż jednolicie kolorystycznie piaski(tu już wybór należy do każdego z Was,co komu się podoba)''... W mojej wypowiedzi właśnie chodzi mi o taki mieszany piach(fotka słynnej ręki poniżej )... Na resztę zadanych pytań odpowiedział już Tobie kolega @Pleziorro ... 1
tomek Opublikowano 25 Marca 2017 Autor #4 Opublikowano 25 Marca 2017 Ok. Wywaliłem żwir, który już był w akwarium. Konkretny piach jak na ręce kolegi też zakupiłem (cena około 11 zł) 25kg. SYF mi się zrobił i cały dzień do bani ? Dziękuję za radę.
egon44 Opublikowano 25 Marca 2017 #5 Opublikowano 25 Marca 2017 27 minut temu, tomek napisał: Ok. Wywaliłem żwir, który już był w akwarium. Konkretny piach jak na ręce kolegi też zakupiłem (cena około 11 zł) 25kg. SYF mi się zrobił i cały dzień do bani ? Dziękuję za radę. No i jest git Teraz jest nas dwóch z piaskiem na ręku Wrzuć jeszcze fotkę z suchym piaskiem bo ten chyba jest mokry...
tomek Opublikowano 25 Marca 2017 Autor #6 Opublikowano 25 Marca 2017 Już nie mam suchego. Ty będziesz ten od suchej a ja od mokrej roboty ? 1
egon44 Opublikowano 26 Marca 2017 #7 Opublikowano 26 Marca 2017 11 godzin temu, tomek napisał: Ty będziesz ten od suchej a ja od mokrej roboty ? No to jesteśmy ugadani 1
tomek Opublikowano 26 Marca 2017 Autor #8 Opublikowano 26 Marca 2017 Piasek jak pisałem wymieniłem, ale miałem jakieś lipne wapienie. Wywaliłem dziś a nowe skałki czekają. Wrzucę foto jak będę gotowy.
Rekomendowane odpowiedzi