crav Opublikowano 15 Marca 2017 #1 Opublikowano 15 Marca 2017 http://allegro.pl/marinlab-test-wody-icp-oes-woda-akwariowa-i6692344170.html Chciałbym zrobić testy wody z "kranu" i myślę o tym...
Pleziorro Opublikowano 15 Marca 2017 #2 Opublikowano 15 Marca 2017 A do sanepidu jak byś zaniósł to ile wyjdzie ? Moja ciotka kiedyś badała wodę na działce, bo mają tragiczną i chyba coś wspominała, że też koło 100zł płaciła. ps. dodam jeszcze, że nawet nie o koszt się rozchodzi a o wygodę
crav Opublikowano 16 Marca 2017 Autor #3 Opublikowano 16 Marca 2017 No właśnie chodzi o wygodę :-) Ten test zrobię z piwem w ręce i jadąc do pracy na drugi dzień go oddam i tyle... Pytanie czy to działający test... Może rzeczywiście lepiej znaleźć sanepid...
deccorativo Opublikowano 16 Marca 2017 #4 Opublikowano 16 Marca 2017 Moim zdaniem koniecznie to wykonaj za te 120zł. choćby dla wiedzy na tym forum, chyba mamy konkurencję dla miejscowych Sanepidów - no bakteriologicznie nie badają. Testu jak czytam ty nie wykonujesz tylko pobierasz wodę we fiolkę i wysyłasz do laboratorium, więc faktycznie wygoda ogromna . Sam jestem ciekaw co wyjdzie ci w Będzińskiej kranówie. Szkoda że w pomiarach brak takich wyników jak NH3, NH4 , NO2, NO3 ale za to masz PO4, Si O2, no i zasolenie. Czytam i myślę iż Fajny biznes można rozkręcić - jak robienie lodów - podejrzewam że kilku kolegów z naszego forum też by mogło takie testy zrobić bo mają duże Hanki, i całe laboratoria z testami ale do marine.
crav Opublikowano 16 Marca 2017 Autor #5 Opublikowano 16 Marca 2017 Właśnie dzwoniłem do sanepidu i koszt badania wody to 400 + wat to najprostszy zestaw...z tym że też bakteriologiczne.
Pleziorro Opublikowano 16 Marca 2017 #6 Opublikowano 16 Marca 2017 Godzinę temu, crav napisał: Właśnie dzwoniłem do sanepidu i koszt badania wody to 400 + wat to najprostszy zestaw...z tym że też bakteriologiczne. Nic dodać nic ująć. 2
iquitos68 Opublikowano 16 Marca 2017 #7 Opublikowano 16 Marca 2017 Myślę, że warto by zadać pytanie do tej firmy jaki rodzaj wyników przedstawią. Jakie jednostki miary. Może jakieś przykładowe wyniki by podali i jak je interpretować. Ze studiów pamiętam, że spektrofotometria średnio nadawała się do określania wartości ilościowych, a bardziej odpowiadała, czy dany związek, pierwiastek występował w roztworze. Ogólnie rzecz biorąc polega to na tym, że bada się absorpcję promieniowania przez dany roztwór. W wyniku otrzymujesz wykres, na którym poszczególne piki odpowiadają za dany związek chemiczny, lub pierwiastek. 1
crav Opublikowano 16 Marca 2017 Autor #8 Opublikowano 16 Marca 2017 czyli nikt tego nie próbował... myślę, że jutro lub w poniedziałek wyśle i dam znać...
crav Opublikowano 17 Marca 2017 Autor #9 Opublikowano 17 Marca 2017 własnie dostałem odpowiedz z katowickiego sanepidu...o to część maila "... Aktualnie możemy wykonać badania zawartości: Hg, Se, Cd, Sb, As, Al, Pb, Ni, Cr,Fe, Na, Ca, Mg, K, B, Sr , V, Zn, Mn, Ba, PO4, NO2, NO3, NH4 i pH. Koszt badania tych parametrów w pojedynczej próbce wody (bez jej poboru) wyniesie: 830,00 zł + 23%VAT. Do badań należy dostarczyć próbkę wody, w ilości 1,5 l w pojemniku plastikowym. Instrukcje pobierania próbek i pojemniki na próbki, po złożeniu zlecenia, przygotowujemy i przekazujemy nieodpłatnie..." tanio nie jest... ;]
Rekomendowane odpowiedzi