Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mój problem wygląda następująco. Mam dwa akwaria, w jednym 112l trzymam 3 dorosłe saulosi 1 samiec, 2 samice. W drugim 80l razem z prętnikami trójbarwnymi 80 sztuk (młodymi) trzymam młode saulosi( jest ich ~60 sztuk, gówniarzeria do 2,5cm). Narazie male saulosi żyją w zgodzie z prętnikami ale wszyscy wiemy jak to się skończy kiedy poczują one w sobie instynkt terytorialny. Wiem, że mimo iż są małe, to spokojnie rozniosą prętniki. Kiedy? I czy wgl. mogę włożyć maluchy do rodziców. Czy stare nie wytępią swoich młodych? To jest pytanie, które nie daje mi spokoju. Proszę o opinię najlepiej od ludzi, którzy mieli/ mają przyjemność z tą piękną bestią :)

Opublikowano

Młode ryby możesz wpuszczać bez wiekszego problemu gdy osiagną około 4 cm. Niewiem jaki masz wystrój ale jeśli skał jest odpowiednia ilość to znajdą schronienie. Celem uzupełnienia obsady możesz dać kilka młodych ( 5- 6 szt ) bo 1 na 3 to IMHO minimum ale lepiej aby było to 1 na 4. Musisz więc uzyskać 2 samice. Resztę musisz włożyc do wiekszego kotnika ja zazwyczaj uzywałem kotnika 240 litrów i miałem tam do 50 ryb. Nie wiem więc co ci doradzić w kwestii Twoich nie wiem też w jakim celu pozyskiwanych 60 małych saulosi.