Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanie dotyczące tarła i krótkim czasie po nim. Otóż wczoraj wieczorem byłem świadkiem tarła moich yellow, dziś samica normalnie pobiera pokarm i specjalnie się nie chowa, czy to zachowanie jest normalne po tarle? Mam na myśli pobieranie pokarmu i brak ukrywania się, czy może te objawy pojawiają się później?

Opublikowano

Może tak być że nie ma ikry w pysku Druga sprawa jeżeli jest już po którymś tarle może pobierać pokarmy, co do chowania to zależy od samej ryby jak się czuje pewnie w akwa to niespecjalnie będzie się chować

Opublikowano

Wyraźnie widziałem jak kręciły się w rogu pod prefiltrem w dołku, czyli mam rozumieć, że istnieje możliwość, że nie pobrała ikry? Najprawdopodobniej jest już po tarle, być może nie po jednym, nie mogę tego stwierdzić, ponieważ dotarła do mnie tydzień temu, a właściciel wspominał, że samice regularnie podchodzą do tarła.

Opublikowano

Spokojnie, spokojnie - to że się kręciły nie oznacza jeszcze że się tarły.

Jeżeli nie ma ikry w pysku to raczej była to zabawa niż tarło więc poczekaj jeszcze trochę, a nie raz będziesz jeszcze mógł poobserwować tarło.

Z drugiej strony mogło to być tarło lecz samica mogła połknąć/zgubić ikrę i tyle.

Opublikowano

A czy po tarle i pobraniu ikry samiec daje spokój samicy? Bo widzę, że gania za nią nadal, wabi do tego rogu i trzęsie się jak porażony prądem :)

Opublikowano
Samiec zazwyczaj gania cały czas :) a trzęsie sie zachęcając do tarła.

i z reguły nie czyni tego procederu do samicy już noszącej także Twoje "jelołki" póki co flirtowały:)