Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ostatnio zamówiłem pokrywę do akwarium z miejscem na dwie świetlówki t8 30w.

Na tył włożyłem Philips Aquacoral a na przód Philips TL-D 865.

Niestety efekt nie jest taki jak oczekiwałem.Miałem nadzieję,że Aquacoral pokreśli barwę niebieskiego samca saulosi,a niestety nie za bardzo podkreśla.

W świetlówkach mam zastosowane odbłyśniki dzięki czemu trochę zwiększyła się ilość światła w akwarium.

Mam jeszcze w zapasie dwie świetlówki Philips Aquarelle.

Dodam,że akwarium jest niestety niestandardowe jeśli chodzi o szerokość i może w tym tkwi problem oświetlenia?

Opłaca się dokupić dodatkową belkę do pokrywy?

Poniżej zdjęcia.

W rzeczywistości kolor bardziej wpada w fiolet niż w niebieski ale jakoś zdjęcie przekłamuje trochę.

Proszę o pomoc.

20120601113240.th.jpg

20120601113316.th.jpg

20120601113353.th.jpg

20120601113904.th.jpg

Opublikowano

Poczekaj aż się samiec porządnie wybarwi bo teraz to żadnymi świetlówkami go nie podkolorujesz.

Możesz zastosować coś o niebieskiej poświacie i kolorze ok 14KK

Opublikowano

Ja mam świetówkę juwel color lite 30W, która powoduje, że kolor niebieskich rybek trochę "neonizuje", jeśli chodzi Ci o taki efekt to polecam, natomiast żółte rybcie stają się przy tej świetlówce coś na pograniczu żółty - pomarańczowy. Ja jestem zadowolony, ale tak jak kolega napisał wyżej może to być też problem niecałkowitego wybarwienia tego samca.

Opublikowano

Witam.

Naszukałem się na różnych stronach i zobaczyłem,że dość ciekawy efekt tworzy świetlówka Hagen Marine-Glo.Zamówiłem ją i pewnie aquacoral pójdzie w odstawkę.

Jak odbiorę świetlówkę za kilka dni to przedstawię zdjęcia jak to wygląda.

Tak na ostatnim zdjęciu jest samiec red reda.

Ogólnie podoba mi się zimne światło a marine-glo takie daje.

Opublikowano

Według mnie pyski najlepiej wyglądają na tle rannego słońca które oświetla nam pokój a zbiornik jest bez pokrywy:D

--

Ten twój zbiorniczek ma 200l?Bo 2X30W to jak w standardowych pokrywach 100x40 tak?

Opublikowano

Zbiornik tak jak wcześniej pisałem o wymiarach 120x60x50 360l

Miałem do wyboru jedną lub dwie belki oświetleniowe t8 lub t5.

Wybrałem w końcu t8 2x30w ze względu na cenę świetlówek oraz na cenę samej pokrywy.

Mam możliwośc dokupienia dodatkowej belki w cenie 220zł jednak nie wydaje mi się aby było to konieczne.

Czemu pytałeś o red reda w akwarium?Jest on nieodpowiedni do tego szkiełka?

A samiec saulosi ma około 9-10 miesięcy i z 6-7cm.