Skocz do zawartości

uratowane pyszczaki - prośba o porady

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Trudno powiedzieć, ale z reguły sklepy zoologiczne nie przyjmują ryb (na odkupienie rybek przez sklep raczej nie masz co liczyć). Zawsze możesz skorzystać z działu Giełda na stronie Klubu Malawi i może akurat ktoś z Twojej okolicy będzie zainteresowany daną rybką.

Opublikowano

witam, po krótkiej przerwie pyszczki znalazły nowy większy dom.

i wiem również jakich wymiarów będzie nowe akwarium:

100x40x40 - 160L lub 120x40x50 - 240L

czy oprócz Saulosi lub rdzawego mógłbym trzymać jeszcze inne gatunki ? (nie chodzi mi o trzymanie ich wszystkich razem, tylko o te które mogą żyć w ww. wymiarach) jeśli są, to prosił bym o nazwę.

ps. czy wszystkie pyszczaki Malawi muszą żyć w systemie 1+3(4) ?

Opublikowano

Bardzo dobrze, że jednak się zdecydujesz na większy zbiornik. Gratulacje :)

Na początek proponuję zerknąć tutaj: http://forum.klub-malawi.pl/kazdego-cos-kolorowego-przykladowe-obsady-t13997.html

oraz przeglądnąć cały dział Obsada. Tam znajdziesz mnóstwo różnych propozycji obsad.

Jeśli zaś chodzi o proporcje płci to zasadą jest układ haremowy, choć przy kilku samcach danego gatunku w akwarium, na każdego samca nie muszą już przypadać 3-4 samice (np. układ 3+6(7) jest prawidłowy). Ale musisz mieć na uwadze, że w małych akwariach utrzymanie kilku samców jednego gatunku może być trudne (przykład: wpis w mojej stopce).

Niektóre gatunki takie jak M. cyaneorhabdos Maingano są samotnikami i często w akwariach funkcjonuje układ 1+1.

Jeśli zdecydujesz się na małe rybki (u których z reguły trudno rozróżnić płeć) to powinieneś wpuścić więcej ryb danego gatunku, aniżeli zakładany docelowy układ i obserwować co się będzie działo tj. zdać się na naturę.....

pozdrawiam

Opublikowano

dzięki wielkie i mam jeszcze takie pytanko, natrafiłem na ową tabelkę pysków z rodzaju mbuna klik

czy mogę się nią sugerować w doborze ryb o odpowiednim stopniu agresji i pożywienia ?

ps. skoro nie mam dostępu do sklepu akwarystycznego z dużym wyborem pyszczaków (ok. 100km) pobliskie sklepy oferują tylko podstawy i nawet czasami brak tych podstaw.

Istnieje może jakiś profesjonalny internetowy sklep akwarystyczny ?

2ps. wydziałem dziś filmik na Youtube jak do akwarium z pyszczakami zostaje wrzucony kawałek ogórka po czym ryby chętnie go skubią,

można coś takiego robić :P ?

Opublikowano
dzięki wielkie i mam jeszcze takie pytanko, natrafiłem na ową tabelkę pysków z rodzaju mbuna klik

czy mogę się nią sugerować w doborze ryb o odpowiednim stopniu agresji i pożywienia ?

Tutaj znajdziesz wiekszosc danych na temat preferncji zywieniowych odpowiednich gatunkow, aczkolwiek nie sugeruj sie tym calkowicie poniewaz baza nie jest skonczona i sa tam bledy, jak cos to pytaj.;)

ps. skoro nie mam dostępu do sklepu akwarystycznego z dużym wyborem pyszczaków (ok. 100km) pobliskie sklepy oferują tylko podstawy i nawet czasami brak tych podstaw.

Istnieje może jakiś profesjonalny internetowy sklep akwarystyczny ?

Co do zakupu ryb sprawdz, tu,tu lub tu.

2ps. wydziałem dziś filmik na Youtube jak do akwarium z pyszczakami zostaje wrzucony kawałek ogórka po czym ryby chętnie go skubią,

można coś takiego robić :P ?

Mozesz karmic ryby "zielenina", makaronem itp, ale uwazam ze przy duzym zroznicowaniu i dostepnosci zbilansowanych pokarmow gotowych nie ma to duzego sensu.;)

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam

Jak wyżej Bilek pisał też uratowałam rybki przed muszlą. Jakieś 2 tyg temu w dużym pośpiechu szykowałam im akwarium 240 l bo cały dzień kisiły się w małym wiaderku.

Są to moje pierwsze pyszczaki i obawiam się że jest z nimi coś nie tak:( Nie wiem czy dobrze rozpoznałam gatunki ale według informacji na forum i w internecie są to Johanna i Maylandia (pomarańczowe)

Johanna

1 - samiczka

8 - samczyków

Maylandia

2 szt - i tu mam problem z ich rozróżnieniem (jedna mniejsza około 7 cm, druga 10 cm)

Jest to zbiornik tymczasowy bo zakupiłam i szykuje 400 l zbiornik będzie on całkowicie przystosowany dla Malawi.

Temperatura 28-29 st

Ph 8,0 - 8,5

grzałka z termostatem

filtr kubełkowy Fluval 305

kamyczek do napowietrzania

2 sztuczne groty

Samiczka Johanna jest bardzo osowiała, ukrywa się z dala od innych, siedzi na dnie w kąciku zbiornika - ożywia się dopiero jak podchodzi się do akwarium lub podaje jedzienie.

Samczyki troszkę bardziej są ożywione ale i tak więcej czasu jakby leżały na dnie, zauważyłam też że od czasu do czasu dostają tak jakby drgawek - trwa to dosłownie kilka sekund. Przy jedzeniu szaleją jakby całkiem inne rybki:)

Tylko te 2 Maylandie zachowują się normalnie - cały czas są w ruchu.

Chciałam dokupić samiczki bo 1 na tyle samczyków nie może być ale w mieście którym mieszkam nie sprowadzają takich rybek - a wyruszyć do innego miasta nie mogę ponieważ poruszam się na wózku. Można kupić ale wysyłka to pks/pkp :(

Bardzo proszę napiszcie mi jakieś porady, nie chciałabym ich stracić:(