Skocz do zawartości

uratowane pyszczaki - prośba o porady

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Na wstępie chciałbym zaznaczyć że mam styczność z rybami akwariowymi, lecz pyszczaków nie miałem okazji trzymać, stąd ten temat.

Znajomy likwidował swoje malawijskie akwarium, co mógł to sprzedał lub oddał, ostatnie kilka sztuk zabrałem bo inaczej skończyły by w muszli klozetowej :/

więc posiadam 2x pseudotropheus demasoni ok 4cm przypuszczam że samiec i samica (jedna ma ostre barwy i odrobinę większe płetwy, druga mniejsza mniej barwna "bledsza", czasami tańczą dookoła, ta barwniejsza rozstawia płetwy, ugania się za mniejszą i potrząsa ciałem)

2x pseudotropheus caeruleus ok 5cm oba, jeden z nich ma czarny pas na płetwie grzbietowej i również czarne dolne płetwy a drugi tylko lekki blady czarny pasek na płetwie grzbietowej. również tańczą dookoła więc przypuszczam że jest to samiec z samicą.

1x pseudotropheus crabro ? ok 4cm czarne pasy zgadzają się lecz nie jest żółty ale bardziej piaskowo-srebrny (kwestia wybarwienia się ?)

1x naskalnik kędzierzawy ok 6 cm z tego co wyczytałem jest to ryba z jeziora tanganika i nie powinna się znajdować razem z rybami z j. malawi, czy mam rację ? Nie wiem co z nim zrobić proszę o porady.

zbiornik o wymiarach 40x25x25

tymczasowo tylko taki mogę im zapewnić.

woda odstana 24h, na dnie piasek zwyczajny, sitkowany, wielokrotnie płukany, 2 łupki skalne leżące na dnie, 2 filtry wewnętrzne małe, ok 100l/h

wiem że jest to dla nich znacznie zbyt mała powierzchnia ale do końca miesiąca powinien być nowy zestawik, ale jak na razie muszą się przemęczyć w tym co jest. (na pewno wolą poczekać w małym akwarium niż wylądować w ściekach :( )

i teraz proszę o pomoc:

czy zbiornik o poj. 112L na początek wystarczy ?

czy malawijskie pyszczaki wymagają specjalnego oświetlenia ?

czy piasek kwarcowy nadaje się na podłoże ?

jako wystrój zastosować łupek skalny, czy może zainwestować w piaskowiec lub wapień filipiński ?

grzałka z termostatem ile W ?

filtr wewnętrzny, zewnętrzny ?

jaka twardość i ph wody ? (ps. czym można te dane zmierzyć i gdzie mogę te rzeczy nabyć ?)

myślę że na razie to wszystko i czekam na odpowiedzi ;)

Opublikowano
Witam.

Na wstępie chciałbym zaznaczyć że mam styczność z rybami akwariowymi, lecz pyszczaków nie miałem okazji trzymać, stąd ten temat.

Znajomy likwidował swoje malawijskie akwarium, co mógł to sprzedał lub oddał, ostatnie kilka sztuk zabrałem bo inaczej skończyły by w muszli klozetowej :/

więc posiadam 2x pseudotropheus demasoni ok 4cm przypuszczam że samiec i samica (jedna ma ostre barwy i odrobinę większe płetwy, druga mniejsza mniej barwna "bledsza", czasami tańczą dookoła, ta barwniejsza rozstawia płetwy, ugania się za mniejszą i potrząsa ciałem)

2x pseudotropheus caeruleus ok 5cm oba, jeden z nich ma czarny pas na płetwie grzbietowej i również czarne dolne płetwy a drugi tylko lekki blady czarny pasek na płetwie grzbietowej. również tańczą dookoła więc przypuszczam że jest to samiec z samicą.

1x pseudotropheus crabro ? ok 4cm czarne pasy zgadzają się lecz nie jest żółty ale bardziej piaskowo-srebrny (kwestia wybarwienia się ?)

1x naskalnik kędzierzawy ok 6 cm z tego co wyczytałem jest to ryba z jeziora tanganika i nie powinna się znajdować razem z rybami z j. malawi, czy mam rację ? Nie wiem co z nim zrobić proszę o porady.

zbiornik o wymiarach 40x25x25

tymczasowo tylko taki mogę im zapewnić.

woda odstana 24h, na dnie piasek zwyczajny, sitkowany, wielokrotnie płukany, 2 łupki skalne leżące na dnie, 2 filtry wewnętrzne małe, ok 100l/h

wiem że jest to dla nich znacznie zbyt mała powierzchnia ale do końca miesiąca powinien być nowy zestawik, ale jak na razie muszą się przemęczyć w tym co jest. (na pewno wolą poczekać w małym akwarium niż wylądować w ściekach :( )

Czy wola poczekac w takim malym "sloiku" to nie jestem pewien:(

i teraz proszę o pomoc:

czy zbiornik o poj. 112L na początek wystarczy ?

Nie wystarczy i dla tych ryb jest zdecydowanie za maly.Do 112 tylko jeden gatunek i tylko P.saulosi lub M.lanisticola

czy malawijskie pyszczaki wymagają specjalnego oświetlenia ?

Kwestia gustu, ryby nie beda sie skarzyc;) , preferowane jest oswietlenie 10000K wzwyz.

czy piasek kwarcowy nadaje się na podłoże ?

Tak

jako wystrój zastosować łupek skalny, czy może zainwestować w piaskowiec lub wapień filipiński ?

jw. kwestia gustu wystroj Tobie ma sie podobac, aczkolwiek "filipinczyk" niw wyglada zbyt naturalnie.

grzałka z termostatem ile W ?

filtr wewnętrzny, zewnętrzny ?

jaka twardość i ph wody ? (ps. czym można te dane zmierzyć i gdzie mogę te rzeczy nabyć ?)

Wiekszosc odpowiedzi znajdziesz w FAQ, testy kupisz w kazdym sklepie zoologicznym czy tez w sklepach internetowych.Na pocztek zaopatrz sie w testy na NO 2, NO3, pH i nie kupuj testow paskowych tylko kropelkowe.

Co do ryb ktore posiadasz to oddaj je jak najszybciej komus kto posiadza wystarczajaco duzy zbiornik z pielegnicami z malawi lub do sklepu i zacznij od poczatku.

A, i bylbym zapominial, Labidochromis caeruleus, a nie pseudotropheus.

Opublikowano

Może być problem z utrzymaniem wielu samców w takim akwarium. Jeśli chcesz podejść do sprawy na poważnie to

a) oddaj(?) te ryby bo do 112l żaden wymieniony gatunek się nie nadaje

B) postaraj się o większe akwarium. 240l to rozdądny zbiornik na początek. W nim i tak nie można trzymać demasoni i yellowa razem bo mają skrajnie różną dietę

Opublikowano
jeśli chodzi o P.saulosi to ile może się zmieścić do 112l ?

2 samce i 6 samic ?

Sugerowałbym harem z jednym samcem w układzie z 3-4 samicami.

Zapewne niewielu tu znajdziesz zwolenników takiego rozwiązania, ale jeśli już posiadasz L. caeruleus, a podobają Ci się te rybki to można byłoby ewentualnie spróbować utrzymać harem tego gatunku w układzie: 1+3 (wprawdzie samiec yellowka jest dość spory, ale samice są stosunkowo nieduże, a gatunek relatywnie łagodny).

pozdrawiam

Opublikowano

dzięki za wszelkie odpowiedzi, niestety nie stać mnie na 240L, 112l to jedyne rozwiązanie. Yellowki są ładne ale jeśli miały być w akwarium tylko one to brakowało by mi innych kolorów, dlatego myślałem nad p.saulosi, rdzawym lub and obydwoma gat. razem choć 3 opcja wymaga więcej litrów czy mam rację ?

Opublikowano

2 gatunki do akwarium o takim litrażu i takiej powierzchni dna to niestety zbyt wiele. Jeśli chcesz mieć "kolorowo" to optymalny będzie wybór właśnie P. saulosi.

Mam świadomość, że każdy ma swoją kalkulację i wie na ile sobie może pozwolić, ale IMHO jeśli dysponujesz miejscem na większy zbiornik to może rozważ ewentualność zakupu trochę większego akwarium (co najmniej 160 l - 100x40x40). Wtedy będziesz miał zdecydowanie większe możliwości jeśli chodzi o obsadę i od biedy można byłoby się pokusić o 2 gatunki. Prawdę powiedziawszy różnica w zakupie akwarium trochę większego od 112 l jest bardzo mała, sprzęt który wybierzesz do 112 l, jeśli nie przesadzisz z ilością ryb na pewno zda egzamin w akwarium 160 l. Musisz mieć świadomość, że łatwiej kupić od razu coś większego, aniżeli później ewentualnie wymieniać na większy zbiornik. Jeśli chodzi o koszt zbiorników to IMHO zauważalna różnica w cenie występuje w przypadku akwariów, które mają 150 cm długości bo są z reguły wykonywane z szyby 10 mm, a czy kupujesz akwa z 6 mm czy 8 mm to cena prawdę powiedziawszy jest zbliżona.

pozdrawiam

Opublikowano

wezmę to pod uwagę, pod koniec miesiąca będę dokładnie wiedział na ile L będzie mnie stać.

ps. w sklepie zoologicznym można je oddać lub sprzedać za grosze ? (nie chcę pozbawiać ich życia)