Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam problem kupiłem po cenie statecznik Tridonic.Atco T5 2x 39W na allegro, po czym dowiedziałem się i zobaczyłem że do mojego baniaka 240L 120 cm dł w zupełności wystarczy 1x 39W i tak włąśnie zrobiłem zakupiłem jedną świetlówkę.

Moje pytanie to czy mogę podłączyć tylko jedną świetlówkę do tego statecznika czy muszę go sprzedać i zakupić 1x 36W chyba że można go właśnie jakoś łatwo przerobić?!

Bardzo proszę o podpowiedzi co mam zrobić.

Pozdrawiam Dzidek

Opublikowano

Dzięki wielkie bo już myślałem że wydałem pieniądze w błoto!

Już prawie skończyłem mój zbiorniczek jak dojrzeje, skończę oświetlenie

I wpuszczę pyśki to się pochwalę w galeri.

Pozdrawiam Dzidek

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Skoro hula to pewnie tak jest...

Uwazam ze przy stateczniku Hf t5 2x39W jezeli zostanie usunieta jedna z 2 swietlowek to i ta druga niestety zgasnie ....

By poprawnie dzialala jedna potrzebny jest statecznik 1x39W.

Opublikowano
Skoro hula to pewnie tak jest...

Uwazam ze przy stateczniku Hf t5 2x39W jezeli zostanie usunieta jedna z 2 swietlowek to i ta druga niestety zgasnie ....

By poprawnie dzialala jedna potrzebny jest statecznik 1x39W.

Tak jak napisałem wcześniej działał u mnie statecznik 2x39W na samym początku na dwie T5 później wypiąłem calkowicie kable do drugiej T5 i ponad pół roku chodził mi na tej jednej jarzeniówce. Nie było żadnego problemu

Zasada jest podobna do oginalnej pokrywy w której są zamontowane dwie jarzeniówki a na jednej spokojnie działa

Opublikowano

moja belka 2x80 W ze statecznikiem osram z odczepem na sciemnacz 1-10V tak nie dziala .Zepsuta jedna swietlowk lub jej usuniecie to calkowita ciemnosc.

Podobnie jest ze wszystkimi oprawami oswietleniowymi jakie spotkalem z 2 swietlowkami t5 i 1 statecznikiem - brak jednej lub uszkodzona 1 swietlowka to podobny efekt -mrok . Widocznie jest inaczej z tym statecznikiem o ktorym mowimy i nie wcinam sie ...ja w niczym tu nie pomoge..

Opublikowano

Chyba nie... Od strony technicznej opcja opisana przez Ciebie niemożliwa.

Przerwanie obwodu (wypięcie jednej świetlówki czy odłączenie przewodów lub podłączenie przepalonej świetlówki) powoduje ciemność w baniaku:D . Nie chwaląc się, jakieś pojęcie w tej dzidzinie mam i lekko fermentem mi tu zalatujeto co napisałeś meszek jeśli masz (miałeś) faktycznie statecznik Tridonic.Atco T5 2x 39W. Bez obrazy. Pozdro

Witaj

Kolego możesz spokojnie podłączyć jedną świetlówkę i bedzie dobrze hulać

Osobiście mam tak podłączone , tylko nie podłączałem drugiej pary przewodów bo i po co Pozdrawiam

Opublikowano
Nie chwaląc się, jakieś pojęcie w tej dzidzinie mam i lekko fermentem mi tu zalatujeto co napisałeś meszek jeśli masz (miałeś) faktycznie statecznik Tridonic.Atco T5 2x 39W. Bez obrazy. Pozdro

Tego statecznika nie miałem Miałem dwa inne DMR TJB -E254-58P 2x39W i jakiś inny W obu miałem podpiętą jedna jarzeniówkę T5 Po co miałbym ściemiać i kogoś wprowadzać w błąd i to jeszcze tu na forum Pomyślałem że jak dwa stateczniki tak działały to wszystkie będą czyli może się pomyliłem A nie ujmując Twojemu doświadczeniu może i masz rację, nie wiem w jaki sposób u mnie działało