Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Posiadam akwa 112L. Mam w nim filtr unifilter 500 z wkładem gąbkowym + jeden koszyk z ceramiką. Czuję, że mi to niewystarcza, producent zapewnia 500l/h, a tymczasem zmierzyłem i rzeczywista wydajność jest na poziomie 200/h...

Długo zastanawiałem się jaki filtr wewnętrzny kupić... Myślałem o aqua-szut at-203 czy coś takiego, albo aquael turbo. Jednak nie chcę pompy z brzydką gąbką, szpetnie to wygląda.

Wśród filtrów wewnętrznych najlepsze są ponoć fluvale seria U oraz eheim seria biopower. Myślę, że zdecyduję się na któryś z eheimów. Biorę pod uwagę modele:

200 (650l/h, wysokość 27cm 2x koszyk z gąbką + 2x koszyk z substrat pro, 530cm3 objętości filtracyjnej)

240 (750/l), wysokość 32,5cm, 2x koszyk z gąbką + 3x koszyk z substrat pro, 680cm3 objętości filtracyjnej)

Nie wiem, który model lepszy do mojego akwa? Chciałbym mocniejszy 240, lecz boję się, że jego pompa 750l/h jest zbyt silna, a może to taka sama ściema jak aquael i w rzeczywistości jest o wiele mniej? Różnica w cenie niewielka bo tylko 20zł. Ma ktoś doświadczenia z filtrami biopower?

Opublikowano

750l/h to taka pompka daje jak jest sama.Jak zalozysz koszyki z wkladami to wydajnosc spadnie i to duzo.

Widze ze koniecznie uparles sie na filtry tylko wew.Przy twoim akwa to mooze i byloby wystarczajaco jakbys mial obsade 5 szt. a z tego co pamietam to ty masz 2 gat w 112l, racja?

Bez porzadnej biologi , przy takiej obsadzie bedziesz mial problem z utrzymaniem parametrow.

Opublikowano

Tak 2 gatunki, ale ryby są bardzo małe i nie jest ich wiele. Pompa 750l/h martwi mnie o tyle, że zastanawiam się nad jej głośnością. Biopower 650l/h ciągnie 6W, natomiast model 750l/h ciągnie 8W, więc wynikałoby z tego, że ten drugi jest głośniejszy? Ktoś na doświadczenie z biopowerami?

Fluvali serii U jednak nie chce, naczytałem się o nich trochę złego na zagranicznych forach. Główne zarzuty to wielkie gabaryty i nie całkiem wykorzystana przestrzeń wewnątrz filtra, a w DIY nie zamierzam się bawić.

Zewnętrzny vs wewnętrzny - przemyślałem sprawę i do mojego akwa nie ma sensu się bawić w zewnętrzne filtry, zwłaszcza, że teraz są dostępne dobre wkłady biologiczne o kilkukrotnie większej kolonizacji bakterii niż ceramika. Mowa tu o materiałach substrat pro albo matrix. Logicznie myśląc biopower z objętością 680cm3 zapewni podobną filtrację co filtr zewnętrzny z objętością 3L zwykłej ceramiki. Poza tym filtry zewnętrzne w podobnych cenach do dobrych filtrów wewnętrznych oferują znacznie mniejszą wydajność na poziomie średnio tylko 300-500l/h.

Opublikowano
Tak 2 gatunki, ale ryby są bardzo małe i nie jest ich wiele.

To ze sa male i jest ich niewiele, dla mnie kiepski argument.Ryby rosna szybko i ilosc jaka masz i tak jest za duza do tega akwarium.

Pompa 750l/h martwi mnie o tyle, że zastanawiam się nad jej głośnością. Biopower 650l/h ciągnie 6W, natomiast model 750l/h ciągnie 8W, więc wynikałoby z tego, że ten drugi jest głośniejszy? Ktoś na doświadczenie z biopowerami?

Moc filtra i ilosc pobieranych watow nie ma nic wspolnego z glosnoscia.:D

Fluvali serii U jednak nie chce, naczytałem się o nich trochę złego na zagranicznych forach. Główne zarzuty to wielkie gabaryty i nie całkiem wykorzystana przestrzeń wewnątrz filtra, a w DIY nie zamierzam się bawić.

Zewnętrzny vs wewnętrzny - przemyślałem sprawę i do mojego akwa nie ma sensu się bawić w zewnętrzne filtry, zwłaszcza, że teraz są dostępne dobre wkłady biologiczne o kilkukrotnie większej kolonizacji bakterii niż ceramika. Mowa tu o materiałach substrat pro albo matrix. Logicznie myśląc biopower z objętością 680cm3 zapewni podobną filtrację co filtr zewnętrzny z objętością 3L zwykłej ceramiki. Poza tym filtry zewnętrzne w podobnych cenach do dobrych filtrów wewnętrznych oferują znacznie mniejszą wydajność na poziomie średnio tylko 300-500l/h.

Slabo szukasz , bo znalazlem bez zbytnich problemow filtr zew. o przeplywie 1000l/h taniej niz biopower;) a o przeplywie 1400l/h niewiele drozej.

Jezeli chodzi o zalete filtra zew. to szczegolnie przy tak malym akwarium jest to ze nie zajmuje cennego miejsca, ktorego i tak masz malo.

Co do reszt to widze ze i tak zrobisz jak chcesz, wiec ja tutaj zakoncze swoje wywody i zycze Ci powodzenia.

Opublikowano

Artur, nie ma sensu przekonywać, kolega za 7 miesięcy sam się przekona że mieliśmy rację, ale dzięki mojemu dzisiejszemu "a nie mówiłem" z wyprzedzeniem przynajmniej nie napisze wątku: "pomocy, ryby mi się ocierały, dziwnie zachowywały a potem zdechły..." :lol:

a tak na serio, to do końca nie ufałbym producentom w kwestii cm^3 we wkładach, poza tym większość tego filtra wypełni mechanika, która z czasem będzie się coraz szybciej zapychać kupami, nie dość że zabierając cenne miejsce to jeszcze będąc niewdzięczną w obsłudze...

na wewnętrznym to można prowadzić akwarium z gupikami

Opublikowano

Pisałem już, że nie chcę filtra zewnętrznego, te które podałeś to pewnie chińczyki. Nie znajdziesz w podobnej cenie do biopowera markowego filtra zewnętrznego o wydajności 750l/h. Szkoda, że sie nie odniosłeś to kwestii niewielka ilość lepszego materiału biologicznego w filtrze wewn. vs kilka razy tyle zwykłej ceramiki w zewnętrznych. W sumie ciekawi mnie bardzo to kwestia, a w necie raczej nikt się tym nie zajmował. To jest zresztą temat o wewnętrznych...

Tak zrobię jak chcę, to chyba jasne, że na ślepo nie będę wszystkiego przyjmował... Słucham opinii wielu osób w kilku źródłach polskich i zagranicznych, często konfrotnuję a następnie podejmuję decyzje. Zresztą proszę o opinie biopowera ludzi, którzy mają z tym do czynienia i mogą się podzielić wrażeniami odnośnie hałasu i wydajności. Nie potrzebuję nawracaczy na filtry zewnętrzne.

a tak na serio, to do końca nie ufałbym producentom w kwestii cm^3 we wkładach, poza tym większość tego filtra wypełni mechanika, która z czasem będzie się coraz szybciej zapychać kupami, nie dość że zabierając cenne miejsce to jeszcze będąc niewdzięczną w obsłudze...

Wręcz przeciwnie. Większość to wkład biologiczny, a mechanika to tylko gąbka na dole działająca jako prefiltr i niewielka na górze

_vyrp11_4342413_Schnitt_explo_k_0409.jpg

Opublikowano
Artur, nie ma sensu przekonywać, kolega za 7 miesięcy sam się przekona że mieliśmy rację, ale dzięki mojemu dzisiejszemu "a nie mówiłem" z wyprzedzeniem przynajmniej nie napisze wątku: "pomocy, ryby mi się ocierały, dziwnie zachowywały a potem zdechły..." :lol:i

Najgorsze w tym jest to ze cierpia ryby.

Co do reszty ja swoje juz powiedzialem i nie mam zamiaru wiecej tracic czasu na "wywazanie otwartych drzwi" i udowodniac cos co juz dawno zostalo udowodnione i sprawdzone.

Opublikowano

Nie masz czasu tracić, a ciągle tu przychodzisz i piszesz :) Dziękuję Ci za twoje jakże cenne rady, ale zobacz na tytuł tego tematu i teraz czekamy na opinie właścicieli biopowerów chciałbym się dowiedzieć co o nich sądzą. Chodzi mi głównie o wydajność i poziom hałasu, szczególnie modelu 750l/h, jako, że akwa stoi w sypialni.

Opublikowano

Chyba na tym forum nie znajdziesz użytkowników biopowera.

Raz, że za drogi na mechanika,

dwa, za słaby...

Swoją rolę spełni bez problemów ale... w kotniku.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dzięki za rozwianie wątpliwości. Cieszy mnie, że zielenice tak wystartowały. Możliwe, że niebawem zamontuje troche mocniejsze światło żeby jeszcze im w tym pomóc. Nie będę przesadzał bo akwarium i tak stoi frontem do okna północnego. Jeśli chodzi o to czemu czekałem rok to po prostu w tamtym roku zrobiłem 3/4 roboty i odsunąłem akwarium na dalszy plan. Musiałem pozałatwiać sprawy i rozwiązać problemy, później sam nie wiem czemu czekałem. Ważne, że w końcu są ryby i wszystko dobrze się kręci
    • To są normalne zielenice, za 2-3 miesiące będziesz miał kamienie pokryte pięknym, zielonym zamszem. Sinice tworzą takie paskudne szaro-turkusowe plechy, od razu widać, że to jest coś, czego nie chcesz w akwarium.  Bardzo fajne rumowisko, ale dla czego aż rok czekałeś? Zwykle akwarium jest dojrzałe po miesiącu.
    • Witam serdecznie, mam zapytanie odnośnie czegoś, co porasta kamienie w moim malawi.  Jeśli chodzi o temat glonów i tego typu rzeczy jestem zielony w temacie. Moje akwarium etap okrzemków przerabiało dosyć dawno temu i wyglądało tak: Długo chodziło bez mieszkańców. Po około roku, gdy kamienie były już czyste wpuściłem ryby. Wydarzyło się to dwa tygodnie temu i akwarium z takiego: zmieniło się na takie: Na żywo dużo lepiej widać zieleń, jest jej bardzo dużo. Podejrzewałem, że jak zasiedlę akwarium to pojawią się też glony. Dodatkowo akwarium stoi na przeciwko okna północnego więc dostaje sporo światła. Nie mniej jednak nadal zastanawia mnie czy to mogło stać się tak szybko. To, co skłoniło mnie do napisania tego postu to dziwne punkty na omawianych kamieniach. Występują z różnorodną częstotliwością i odbiegają kolorem od reszty zielonych porostów na kamieniach. Tutaj fotki: Chodzi mi o te niebieskawo-zielonkawe kropki. Jestem wzrokowcem a ten kolor wydaje mi się mało naturalno-bezpieczny(?) I zacząłem się lekko martwić. Wolę dmuchać na zimne i dowiedzieć się od ludzi bardziej doświadczonych. Co to może być? A przede wszystkim czy to powód do zmartwień? Jak mówiłem - o ile ryby i samo malawi pod względem wiedzy nie jest mi obce tak glony to inna para kaloszy. Z góry dziękuję za pomoc. 
    • Dziękuję za pomoc , postanowiłem do tych karm , które już mam , czyli do : Tropical Spirulina Forte 36% i Tropical Pro Defence S, dokupić Tropical D-Allio plus (będę podawał raz w tygodniu ), oraz Hikari Vibra Bites . No i może przetestuję też Aller Futura ex. , zobaczymy czy i u mnie , będzie ona równie chętnie zjadana przez ryby. I jeszcze taka karma, jak Naturefood Supreme Plant M, stosował ktoś ?
    • Dlatego od dawna obsadę dobieram pod względem kolorów a nie żywienia.
    • @Tomasz78 Na to wygląda. 
    • @triamond skoro jeden pokarm dla wszystkich to znaczy że dobieranie obsady zgodnej żywieniowo to mit.
    • @Tomasz78 Wygląda na to, że trudno taką obsadę znaleźć, jeśli chodzi o skład karmy. Temat już dyskutowany w długich wątkach (wraz ze źródłami):  https://forum.klub-malawi.pl/topic/25045-jak-dobieracie-diete-dla-swoich-ryb/ https://forum.klub-malawi.pl/topic/26433-roślinożercy-a-mięsożercy-różnice-w-układzie-pokarmowym-jak-i-czym-karmić-dyskusja-ogólna 'Mięsożercy' gorzej tolerują nadmiar węglowodanów od 'wszystkożerców'. Karma nie ma znaczenia, o ile ma dużo białka (w tym nie za dużo nie pełnych roślinnych), i trochę tłuszczu. Pielęgnice są wszystkożerne. Pielęgnice Jeziora Malawi są blisko ze sobą spokrewnione, wyewoluowały z kilku gatunków i się specjalizowały w młodym ewolucyjnie (1-2 mln lat) jeziorze. Nie było czasu na pełną specjalizację. Mają żołądki, zęby gardłowe, przewód pokarmowy o średniej długości, z  pewnymi różnicami gatunkowymi i jedzą co się da. Niektóre znalazły swoje nisze ekologiczne z danym typem pokarmu, ale doskonale poradzą sobie na innym, jeśli będzie trzeba. Za krótko i brak presji ewolucyjnej, by stracić zdolność jedzenia wszystkiego, szczególnie że poziom wody i warunki się zmieniały wielokrotnie (a więc i pewnie rodzaj dostępnego pokarmu). Peryfiton jest wysokobiałkowy (55%), niskowęglowodanowy (10%? jeśli chodzi o strawne węglowodany) i absurdem jest traktować peryfitonożerców, jako  roślinożerców i karmić je węglowodanami z karm roślinnych o niskiej zawartości białka, tylko dlatego, że i glony i rośliny są zielone. To prowadzi do bloat. No i karmy akwarystyczne/hodowlane są przetworzone. To coś innego niż w naturze.  
    • Tego nie wie nikt.  Zależy od układu skał, przebiegu filtracji, pokarmów, ryb itp itd Jeżeli z czasem będziesz miał problem to dokupisz i tyle Polecam Tunze 6045
    • Podłącze się jeśli można z pytaniem. Czy do moich 300 L jak będzie Malawi potrzebny mi cyrkulator? Jako filtr mam JBL e1502 i napowietrzacz w obecnym(pustym jeszcze akwarium ale zalanym).
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.