Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Posiadam akwa 112L. Mam w nim filtr unifilter 500 z wkładem gąbkowym + jeden koszyk z ceramiką. Czuję, że mi to niewystarcza, producent zapewnia 500l/h, a tymczasem zmierzyłem i rzeczywista wydajność jest na poziomie 200/h...

Długo zastanawiałem się jaki filtr wewnętrzny kupić... Myślałem o aqua-szut at-203 czy coś takiego, albo aquael turbo. Jednak nie chcę pompy z brzydką gąbką, szpetnie to wygląda.

Wśród filtrów wewnętrznych najlepsze są ponoć fluvale seria U oraz eheim seria biopower. Myślę, że zdecyduję się na któryś z eheimów. Biorę pod uwagę modele:

200 (650l/h, wysokość 27cm 2x koszyk z gąbką + 2x koszyk z substrat pro, 530cm3 objętości filtracyjnej)

240 (750/l), wysokość 32,5cm, 2x koszyk z gąbką + 3x koszyk z substrat pro, 680cm3 objętości filtracyjnej)

Nie wiem, który model lepszy do mojego akwa? Chciałbym mocniejszy 240, lecz boję się, że jego pompa 750l/h jest zbyt silna, a może to taka sama ściema jak aquael i w rzeczywistości jest o wiele mniej? Różnica w cenie niewielka bo tylko 20zł. Ma ktoś doświadczenia z filtrami biopower?

Opublikowano

750l/h to taka pompka daje jak jest sama.Jak zalozysz koszyki z wkladami to wydajnosc spadnie i to duzo.

Widze ze koniecznie uparles sie na filtry tylko wew.Przy twoim akwa to mooze i byloby wystarczajaco jakbys mial obsade 5 szt. a z tego co pamietam to ty masz 2 gat w 112l, racja?

Bez porzadnej biologi , przy takiej obsadzie bedziesz mial problem z utrzymaniem parametrow.

Opublikowano

Tak 2 gatunki, ale ryby są bardzo małe i nie jest ich wiele. Pompa 750l/h martwi mnie o tyle, że zastanawiam się nad jej głośnością. Biopower 650l/h ciągnie 6W, natomiast model 750l/h ciągnie 8W, więc wynikałoby z tego, że ten drugi jest głośniejszy? Ktoś na doświadczenie z biopowerami?

Fluvali serii U jednak nie chce, naczytałem się o nich trochę złego na zagranicznych forach. Główne zarzuty to wielkie gabaryty i nie całkiem wykorzystana przestrzeń wewnątrz filtra, a w DIY nie zamierzam się bawić.

Zewnętrzny vs wewnętrzny - przemyślałem sprawę i do mojego akwa nie ma sensu się bawić w zewnętrzne filtry, zwłaszcza, że teraz są dostępne dobre wkłady biologiczne o kilkukrotnie większej kolonizacji bakterii niż ceramika. Mowa tu o materiałach substrat pro albo matrix. Logicznie myśląc biopower z objętością 680cm3 zapewni podobną filtrację co filtr zewnętrzny z objętością 3L zwykłej ceramiki. Poza tym filtry zewnętrzne w podobnych cenach do dobrych filtrów wewnętrznych oferują znacznie mniejszą wydajność na poziomie średnio tylko 300-500l/h.

Opublikowano
Tak 2 gatunki, ale ryby są bardzo małe i nie jest ich wiele.

To ze sa male i jest ich niewiele, dla mnie kiepski argument.Ryby rosna szybko i ilosc jaka masz i tak jest za duza do tega akwarium.

Pompa 750l/h martwi mnie o tyle, że zastanawiam się nad jej głośnością. Biopower 650l/h ciągnie 6W, natomiast model 750l/h ciągnie 8W, więc wynikałoby z tego, że ten drugi jest głośniejszy? Ktoś na doświadczenie z biopowerami?

Moc filtra i ilosc pobieranych watow nie ma nic wspolnego z glosnoscia.:D

Fluvali serii U jednak nie chce, naczytałem się o nich trochę złego na zagranicznych forach. Główne zarzuty to wielkie gabaryty i nie całkiem wykorzystana przestrzeń wewnątrz filtra, a w DIY nie zamierzam się bawić.

Zewnętrzny vs wewnętrzny - przemyślałem sprawę i do mojego akwa nie ma sensu się bawić w zewnętrzne filtry, zwłaszcza, że teraz są dostępne dobre wkłady biologiczne o kilkukrotnie większej kolonizacji bakterii niż ceramika. Mowa tu o materiałach substrat pro albo matrix. Logicznie myśląc biopower z objętością 680cm3 zapewni podobną filtrację co filtr zewnętrzny z objętością 3L zwykłej ceramiki. Poza tym filtry zewnętrzne w podobnych cenach do dobrych filtrów wewnętrznych oferują znacznie mniejszą wydajność na poziomie średnio tylko 300-500l/h.

Slabo szukasz , bo znalazlem bez zbytnich problemow filtr zew. o przeplywie 1000l/h taniej niz biopower;) a o przeplywie 1400l/h niewiele drozej.

Jezeli chodzi o zalete filtra zew. to szczegolnie przy tak malym akwarium jest to ze nie zajmuje cennego miejsca, ktorego i tak masz malo.

Co do reszt to widze ze i tak zrobisz jak chcesz, wiec ja tutaj zakoncze swoje wywody i zycze Ci powodzenia.

Opublikowano

Artur, nie ma sensu przekonywać, kolega za 7 miesięcy sam się przekona że mieliśmy rację, ale dzięki mojemu dzisiejszemu "a nie mówiłem" z wyprzedzeniem przynajmniej nie napisze wątku: "pomocy, ryby mi się ocierały, dziwnie zachowywały a potem zdechły..." :lol:

a tak na serio, to do końca nie ufałbym producentom w kwestii cm^3 we wkładach, poza tym większość tego filtra wypełni mechanika, która z czasem będzie się coraz szybciej zapychać kupami, nie dość że zabierając cenne miejsce to jeszcze będąc niewdzięczną w obsłudze...

na wewnętrznym to można prowadzić akwarium z gupikami

Opublikowano

Pisałem już, że nie chcę filtra zewnętrznego, te które podałeś to pewnie chińczyki. Nie znajdziesz w podobnej cenie do biopowera markowego filtra zewnętrznego o wydajności 750l/h. Szkoda, że sie nie odniosłeś to kwestii niewielka ilość lepszego materiału biologicznego w filtrze wewn. vs kilka razy tyle zwykłej ceramiki w zewnętrznych. W sumie ciekawi mnie bardzo to kwestia, a w necie raczej nikt się tym nie zajmował. To jest zresztą temat o wewnętrznych...

Tak zrobię jak chcę, to chyba jasne, że na ślepo nie będę wszystkiego przyjmował... Słucham opinii wielu osób w kilku źródłach polskich i zagranicznych, często konfrotnuję a następnie podejmuję decyzje. Zresztą proszę o opinie biopowera ludzi, którzy mają z tym do czynienia i mogą się podzielić wrażeniami odnośnie hałasu i wydajności. Nie potrzebuję nawracaczy na filtry zewnętrzne.

a tak na serio, to do końca nie ufałbym producentom w kwestii cm^3 we wkładach, poza tym większość tego filtra wypełni mechanika, która z czasem będzie się coraz szybciej zapychać kupami, nie dość że zabierając cenne miejsce to jeszcze będąc niewdzięczną w obsłudze...

Wręcz przeciwnie. Większość to wkład biologiczny, a mechanika to tylko gąbka na dole działająca jako prefiltr i niewielka na górze

_vyrp11_4342413_Schnitt_explo_k_0409.jpg

Opublikowano
Artur, nie ma sensu przekonywać, kolega za 7 miesięcy sam się przekona że mieliśmy rację, ale dzięki mojemu dzisiejszemu "a nie mówiłem" z wyprzedzeniem przynajmniej nie napisze wątku: "pomocy, ryby mi się ocierały, dziwnie zachowywały a potem zdechły..." :lol:i

Najgorsze w tym jest to ze cierpia ryby.

Co do reszty ja swoje juz powiedzialem i nie mam zamiaru wiecej tracic czasu na "wywazanie otwartych drzwi" i udowodniac cos co juz dawno zostalo udowodnione i sprawdzone.

Opublikowano

Nie masz czasu tracić, a ciągle tu przychodzisz i piszesz :) Dziękuję Ci za twoje jakże cenne rady, ale zobacz na tytuł tego tematu i teraz czekamy na opinie właścicieli biopowerów chciałbym się dowiedzieć co o nich sądzą. Chodzi mi głównie o wydajność i poziom hałasu, szczególnie modelu 750l/h, jako, że akwa stoi w sypialni.

Opublikowano

Chyba na tym forum nie znajdziesz użytkowników biopowera.

Raz, że za drogi na mechanika,

dwa, za słaby...

Swoją rolę spełni bez problemów ale... w kotniku.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Wydaje się mi, że nie masz się czym martwić. Są to dość młode osobniki, pewnie cały czas stresują się. Wiele razy czytałem o takich zachowaniach, u mnie podobnie było z Acei, które może nie regularnie, ale jak były młode to często zbierały się w grupę i tak robiły. Spróbuj z zakryciem boków np. kartonem.
    • Witam tydzień temu wpuściłem do dojrzałego akwarium 375l (150x50x50) 15 sztuk Placidochromis Mdoka white lips. Wcześniej były tropheusy nie było restartu, akwarium cały czas funkcjonuje od stycznia. Przy wpuszczeniu do akwarium były 4 sztuki synodontisow, 2 dni później czyli w niedzielę wpuściłem 7 sztuk Yellow i o ile Yellowy zachowują się w miarę normalnie to Mdoki cały czas pływają w jednym rogu akwarium nerwowo. Miałem dużo gatunków z Malawi ale to pierwszy raz z non mbuna i zawsze takie zachowanie po wpuszczeniu trwało max 1 dobę. Tymczasem Mdoki zachowują się już tak od tygodnia. Jest się czym przejmować? Z rzeczy ważnych ryby normalnie przyjmują pokarm, nie ocierają się o dno. Z tej strony co pływają leci zawsze pokarm ale nawet jak nikogo nie ma w pokoju to tak pływają więc nie jest to chyba to. Być może za krótka aklimatyzację zrobiłem? Ryby od razu wlałem do pojemnika i kranikiem metoda kropelkową przez kilkanascie minut aklimatyzowalem i potem wpuściłem do akwarium oczywiście bez wody. Miałem też problem z sinicami tylko na piasku jak były tropheusy. Podmianę wody zrobiłem po 3 dniach i ściągnąłem resztki sinic z piasku. Dodam że tropheusy zachowywały się normalnie. Proszę o porady :) VID20251121184751.mp4 VID20251121184526.mp4
    • Przez miesiąc to już pewnie decyzje zostały podjęte, ale może ktoś kiedyś też będzie chciał o to zapytać. Mój narurowiec działa od sześciu lat. Planuję małą modyfikację ale nie śpieszy mi się. Moje rozwiązanie nie jest standardowe, bo jest w układzie pionowym, na ścianie i na dodatek piętro niżej niż akwarium. Koło akwarium nie było miejsca miało być cicho. Zmiany jakie mam zamiar zrobić: - wymiana pompy na sterowalną (by w razie czego przedmuchać akwarium), - rezygnacja ze śrubunków i niepotrzebnych zaworów, - zmiana zaworów na stalowe (dotychczasowe pvcu, po ok 2 latach zaczynają cieknąć, śrubunki też) - rezygnacja z korpusu na żywicę (już nie pamiętam ale jest jakiś parametr wody, który powoduje, że żywica nie działa) - rezygnacja z rotametrów i zaworów regulujących przepływ wody przez złoża biologiczne (rotametry się zatarły po roku, a zdławić przepływ przez złoża można wklejając na stałe do rury jakieś przewężenie) Przez ten czas wymieniałem tylko wkłady filtrujące i te nieszczęsne zawory. Kiedyś jak będę miał czas to opiszę całość
    • Ja od 30 lat leje prosto z baterii termostatycznej kranówę. Ważna jest temperatura i tyle. Woda RO do Malawi to przesada,  chyba że masz masakryczne parametry wody w kranie - zwłaszcza NO3. Na to trzeba uważać.    
    • Tak, do sumpa dolewam kranówkę. Więcej, nie zawsze chce mi się puszczać przez węgiel i leję prosto z kranu.
    • Czyli rozumiem, że uzupełniasz odparowaną wodę zwykłą kranówką przefiltrowaną przez węgiel i dłuższy czas nic się nie dzieje. To jest dla mnie jakaś wskazówka. Dzięki.
    • Malawi to nie morszczak. Tak, szukasz problemu tam gdzie go nie ma.
    • A no po to, że mnie chodzi o wodę do dolewki nie do podmian. Temat podmian mam, jak pisałem ogarnięty, i podobnie jak Ty daję kranówkę przepuszczoną przez węgiel, a wcześniej przez filtr mechaniczny i odżelaziający. Dolewka ma uzupełniać wodę wyparowaną, w moim przypadku ok. 30-40 l/tydzień. Paruje czyste H2O, różne związki rozpuszczone w wodzie kranowej, a w konsekwencji  akwariowej, głównie sole wapnia,  zostają. Jeżeli będę uzupełniał ubytki kranówką, a u mnie jest twarda, faktycznie idealna dla pyszczaków, to z czasem stężenie tych substancji będzie rosnąć. Podmiany tylko spowolnią proces. Analogicznie, jeżeli w akwarium morskim będziesz uzupełniał wodę odparowaną solanką, to za jakiś czas będziesz miał biotop Morza Martwego.😉 Być może szukam problemu, tam gdzie go nie ma, może można w nieskończoność uzupełniać wodę odparowaną zwykłą kranówką i nic się nie dzieje,  ale na logikę, żeby nie zaburzać parametrów wody w akwarium, lepiej jest uzupełniać ubytki tym, co ubyło.
    • Ale po co? W kranach mamy wodę idealną dla pyszczaków. Wystarczy ją puścić przez węgiel🤷‍♂️
    • Sprawdza się w zupełności ale do podmian, a mnie teraz chodzi o wodę do dolewki czyli jak najbardziej zbliżona do chemicznie czystej. Chcę założyć trójnik za elektozaworem i jedną drogą pójdzie woda do podmian, a drugą przez DEMI lub RO do dolewki.
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.