Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.Mam dylemat,jakie oświetlenie dać do pokrywy 2*30w,aby uwypukliło barwę niebieską, pomarańczową i żółtą.Mam jasne podłoże tj biały piasek kwarcowy,i nie chciałbym aby w akwarium było za jasno.Podobno pyszczaki w takich warunkach stają się płochliwe.Pozdrawiam.

Opublikowano
Podobno pyszczaki w takich warunkach stają się płochliwe
Nie popadajmy w skrajności ;)

Ja miałem 240 + aqua i power glo. Aqua glo z zółtych msobiaczków zrobiła je mocno pomarańczowe. Power glo troche "studzi" i wychodzi pomarańcz. Niebieską również uwypukli. Mi jednak takie "wybarwianie" nie podchodzi.

Opublikowano
Witam.Mam dylemat,jakie oświetlenie dać do pokrywy 2*30w,aby uwypukliło barwę niebieską, pomarańczową i żółtą.Mam jasne podłoże tj biały piasek kwarcowy,i nie chciałbym aby w akwarium było za jasno.Podobno pyszczaki w takich warunkach stają się płochliwe.Pozdrawiam.

Płochliwość pyszczaków wynika ze złej jakości wody w akwarium (np. wysokiego stężenia związków azotowych), a nie z intensywności oświetlenia. Zastanów się nad połączeniem Aqua Glo z Sylvania Aquastar (temperatura barwowa 18k i 10k).

Opublikowano

Jeśli chodzi o oświetlenie to rybkom będzie obojętne o jakiej temperaturze barwowej zastosujesz świetlówki. Musi się ono Tobie podobać, a to jest po prostu kwestia gustu. Dość ładnie wyglądają zbiorniki podświetlone świetlówką JBL Solar Marin Day, ale ona trochę kosztuje.

--

Ja miałem 240 + aqua i power glo. Aqua glo z zółtych msobiaczków zrobiła je mocno pomarańczowe. Power glo troche "studzi" i wychodzi pomarańcz. Niebieską również uwypukli. Mi jednak takie "wybarwianie" nie podchodzi.

A teraz zdrowy_zab jakie masz świetlówki ?

Opublikowano
... ładnie wyglądają zbiorniki podświetlone świetlówką JBL Solar Marin Day, ale ona trochę kosztuje....

Zamiast JBL polecam zamiennik w postaci Philips ActiViva Active 17000K, jezeli chcesz zaoszczedzic.

Obydwie maja bardzo zblizone swiatlo.

Opublikowano
Jeśli chodzi o oświetlenie to rybkom będzie obojętne o jakiej temperaturze barwowej zastosujesz świetlówki. Musi się ono Tobie podobać, a to jest po prostu kwestia gustu. Dość ładnie wyglądają zbiorniki podświetlone świetlówką JBL Solar Marin Day, ale ona trochę kosztuje.

--

A teraz zdrowy_zab jakie masz świetlówki ?

Do tej JBL Solar Marin Day coś dołożyć,czy dwie takie same zastosować?