Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Zakładam akwarium 375l 150x50x50. Jednym z podstawowych problemów

jest dobór filtracji. Początkowo wybór padł na filtr zewnętrzny eheim 2228,

jednak ktoś na jednym z forów rzucił temat narurowca, i przysłał mnie tu.

Przekopałem masę tematów z tym związanych, lecz mam jeszcze kilka pytań, tak wiem podstawowych:)

Po pierwsze jaką pompę co wybrać? czy wystarczy coś takiego:

pompa obiegowa do c.o. OMI 25/40/180

http://allegro.pl/pompa-obiegowa-do-c-o-omi-25-40-180-i2022356883.html

Czy mimo wszystko lepiej zainwestować w GRUNDFOS?

Kolejnym pytaniem jest częstość wymian wkładów, i czy wkład za każdym razem wymienia się na nowy?

Ostatnie pytanie dotyczy Filtra FBF czy bez problemu spełni rolę biologa w moim zbiorniczku?

To tyle na razie z góry dziękuję :)

Opublikowano

Pompa - pompy OMI nie miałem ale testowałem różne inne grundfosopodobne i nie tak dawno zakupiłem oryginalnego grundfosa i jestem bardzo mile zaskoczony.

Pobór prądu mniejszy, dmucha lepiej.

JA wymieniam wkłady jak znacząco spadnie przepływ (u mnie to co jakieś 2 tygodnie) - teraz używam gąbki które tylko płuczę i jest spoko. Wcześniej przy sznurkach płukałem i odwijałem 1/3 sznurka - czyli jeden starczał mi na jakiej 6 tygodni.

FBF ogarnie biologię w każdym zbiorniku - wszystko zależy od tego jak duży on będzie. Nie masz jakiegoś olbrzymiego baniaka żeby kombinować jakieś kosmiczne dodatkowe biologi - FBF da radę.

Opublikowano

raczej nie.

piasek jest najtańszą alternatywą - medium może być każdy materiał wyglądający jak piasek a nie oddający niczego od siebie szkodliwego do wody

Opublikowano

FBF to filtr biologiczny, w którym rolę złoża do osiedlania się bakterii nitryfikacyjnych pełni piasek. Najlepiej o granulacji~1mm. Złoże to jest ciągle w ruchu i dzięki temu woda w sposób ciągły omywa ziarenka piasku. Dlatego cała powierzchnia złoża może być zasiedlona przez bakterie. Stąd złoże ma ogromną powierzchnię filtracyjną i dodatkowo ma zdolność do samooczyszczania się, nie zapycha się. To tak w skrócie.

Oczywiście możesz do korpusów włożyć zwykłą ceramikę ale to już nie będzie FBF.