Skocz do zawartości

Parametry Wody W Moim Akwa #2!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Dokupiłem tester na NO2, i moje pytanie, jak już pisałem w podobnym temacie niedawno, czy te parametry są ok, co jest nie tak, co nalezy zrobić aby było dobrze.

GH- ok 21-22

KH- ok 10-11

Ph- ok 7,8-8,0

NO3- ok 20

NO2- 3,5!!! DWA RAZY SPRAWDZAŁEM

Trochę mnie to martwi...

Akwa działa już ponad miesiąc, z rybami od jakichś 2 tyg. zasilane wodą z innego zbiornika, filtr; ceramika/gąbka/zeolit.

Oupss przejęzyczenie, proszę moderatora o poprawienie tematu :-)

Mam filtr kaskadowy, do 200L, akwa 125L, czy możliwe jest, że NO2 takie wysokie (rybki sobie z tego nic nie robią - jakby wszystko było ok) z powodu za słabego natlenienia?? Nie posiadam "brzęczyka" czy innego urządzenia natleniającego.

Nie dodałem, podmiana wody przewidziana na jutro, czyli tydzień bez podmiany.

Opublikowano

Stawiam na jakieś lewe testy...

Pobierz wode z akwa do jakiegoś pojemnika i rozcieńcz ją w stosunku 1/1 z wcześniej zbadaną kranówką.

I sprawdź co wyszło...

--

Może inaczej...

Czy filtr biologiczny działał wcześniej w starym zbiorniku?

Opublikowano

Moje akwa, istnieje od ponad miesiąca, filtr biologiczny w akwarium z którego pobierałem wode? Nie, kolega który użyczył mi wody nie ma filtra bio, ale on ma akwa od 2ch lat (ciagle to samo), dlatego wziąłem od niego jakieś 5 litrów... Gdy tylko wlałem wode, i uruchomiłem filtr.

Lewe testy.. Hmm napewno nie po terminie, testy TROPICAL`a.. a kto wie kurde może w kranówie mam takie NO2... Zaraz sprawdzam!

--

Nie dopisałem wszystkiego, mój tata uparł się, że w akwarium powinny znaleźć się gupiki... ODRADZAŁEM ale nie posłuchał, wpuścił 4 dni temu parę 2szt (na próbę po moich ostrzeżeniach) i właśnie dzisiaj padły oba, tzn, samicę zagryzły pyski jak byłem w pracy, samiec padł parę godzin temu, jednak wyłowiłem martwe rybki jak tylko miałem okazje, nie były w akwa dłużej niż 4 godziny. Może to być przyczyną powstania takiej ilości NO2??

Opublikowano
  Majkel2000 napisał(a):
kolega który użyczył mi wody nie ma filtra bio, ale on ma akwa od 2ch lat (ciagle to samo), dlatego wziąłem od niego jakieś 5 litrów

I naprawde sądziłeś że 5 litrów dojrzałej wody załatwi sprawe? :confused:

Standard - ryby wpuszczone do jałowego akwarium. Teraz sądząc po parametrach cykl zacznie się domykać. NO2 powoli zacznie spadać a NO3 jeszcze raczej podbije. Głodówka koniecznie.

Opublikowano

Zaraz robię pędem podmiane z 30% wody.

A właśnie, jaki to jest poziom śmiertelny dla ryb jeśli chodzi o NO2? U mnie nawet próbują do tarła podchodzić... Ale głupi maingano się wpier...